Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email


IBPS Time and Work Questions and Answers

IBPS Online

Find here Time and Work Questions and Answers for IBPS Clerk ,IBPS PO and RRB , Bank Exams Online Practice free here


1.  A and B together can do a piece of work in 12 days and B and C finish the same work together in 16 days. After A has worked on it for 5 days and B for 7 days, C finishes it in 13 days. In how many days will C alone be able to finish the work ?
a
  16
b
 24
c
 36
d
 48
e
 50
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
image
2.  Ramesh is twice as good a workman as Sunil and finishes a piece of work in 3 hours less than Sunil. In how many hours they together could finish the same piece of work ?
a
  2$1 \over 3$
b
 2
c
 1$2 \over 3$
d
 4
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
image
3.  A mother and a daughter working together can complete a certain work in 4 days. But if the mother worked alone she could complete the work in 6 days. Both of them worked for one day and then the mother had to leave. How long will the daughter take to complete remaining work ?
a
  7 days
b
 8 days
c
 6 days
d
 9 days
e
 10 days
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
image
= ${12 \times 3} \over 4$ = 9 days
4.  If 15 women or 10 men can complete a project in 55 days, in how many days will 5 women and 4 men working together complete the same project ?
a
  75
b
 8
c
 9
d
 85
e
 90
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
5.  24 men working 8 hours a day can finish a work in 10 days. Working at the rate of 10 hours a day, the number of men required to finish the same work in 6 days is :
a
  30
b
 32
c
 34
d
 36
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
6.  A can do a work in 18 days, B in 9 days and C in 6 days. A and B start working together and after 2 days C joins them. What is the total number of days taken to finish the work ?
a
  4.33 day
b
 4.0 day
c
 4.66 day
d
 5.33 day
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
7.  A worker is paid Rs 56 for 35 hour in a week. Up to 40 hours, he is paid at the normal rate and on overtime, 1.5 times the normal. How many hours did he work to get Rs 88 ?
a
  48 hours
b
 50 hours
c
 58 hours
d
 55 hours
e
 60 hours
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
8.  A and B can do the a piece of work in 6 days. A alone can do it in 10 days. What time will B require to do it alone ?
a
  20 days
b
 15 days
c
 25 days
d
 3 days
e
 2 days
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
image
9.  A and B weave a carpet in 10 days and 15 days, respectively. They begin to work together but B leaves after 2 days. In what time will A complete the remaining work ?
a
  6$1 \over 3$ days
b
 6$2 \over 3$ days
c
 7 days
d
 8 days
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
10.  A can do a piece of work in 25 days and B in 20 days. They work together for 5 days and then A goes away. In how many days will B finish the remaining work ?
a
  17 days
b
 11 days
c
 10 days
d
 12 days
e
 `
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
11.  Two men and 7 children complete a certain piece of work in 4 days, while 4 men and 4 children complete the same work in only 3 days. The number of days required by 1 man to complete the work is :
a
  60 days
b
 15 days
c
 6 days
d
 51 days
e
 52 days
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
image
12.  A can do a work in 9 days. If B is 50% more efficient than A, then in how many days can B do the same work alone ?
a
  13.5
b
 4.5
c
 6
d
 3
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
13.  A can do a piece of work in 10 days, while B alone can do it in 15 days. They work together for 5 days and the rest of the work is done by C in 2 days. If they get Rs 450 for the whole work, how should they divide the money ?
a
  Rs.225,Rs.150,Rs.75
b
 Rs.250,Rs.100,Rs.100
c
 Rs.200,Rs.150,Rs.100
d
 Rs.175,Rs.175,Rs.100
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
14.  A can do 50% more work as B can do in the same time. B alone can do a piece of work in 20 hours. A, with help of B, can finish the same work in how many hours ?
a
  12
b
 8
c
 13$1 \over 3$
d
 5$1 \over 2$
e
 47$1 \over 2$
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
15.  If 15 men or 24 women or 36 boys can do a piece of work in 12 days, working 8 hours a day, how many men must be associated with 12 women and 6 boys to do another piece of work 2$1 \over 4$ times as great in 30 days working 6 hours a day ?
a
  4
b
 8
c
 6
d
 10
e
 12
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
16.  A certain job was assigned to a group of men to do it in 20 days. But 12 men did not turn up for the job and the remaining men did the job in 32 days. The original number of men in the group was :
a
  32
b
 34
c
 36
d
 40
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Let originally there were x men in the group.
Therefore, (x - 12) men did the job in 32 days.
20x = 32 (x - 12) or x = 32
17.  A daily wage worker was paid ` 1700 during a period of 30 days. During this period he was absent for 4 days and was fined Rs 15 per day for absence. He was paid the full salary only for 18 days as he came late on the other days. Those who came late were given only half the salary for that day. What was the total salary paid per month to the worker who came on time every day and was never absent?
a
  Rs.2400
b
 Rs.3000
c
 Rs.2700
d
 Rs.2250
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
18.  Rohit, Harsha and Sanjeev are three typists who working simultaneously can type 216 pages in four hour. In one hours Sanjeev can type as many pages more than Harsha as Harsha can type more than Rohit. During a period of five hours Sanjeev can type as many pages as Rohit can during seven hours. How many pages does each of them type per hour?
a
  16,18,22
b
 14,17,20
c
 15,17,22
d
 5,18,21
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
image
19.  A contractor undertakes to built a walls in 50 days. He employs 50 peoples for the same. However after 25 days he finds that only 40% of the work is complete. How many more man need to be employed to complete the work in time?
a
  25
b
 30
c
 35
d
 20
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
20.  A and B can finish a work in 10 days while B and C can do it in 18 days. A started the job, worked for 5 days, then B worked for 10 days and the remaining work was finished by C in 15 days. In how many days could C alone have finished the whole work ?
a
  30 days
b
 15 days
c
 45 days
d
 24 days
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
image
21.  4 men and 10 women were put on a work. They completed 1/3 of the work in 4 days. After this 2 men and 2 women were increased. They completed 2/9 more of the work in 2 days. If the remaining work is to be completed in 3 days, then how many more women must be increased ?
a
  32
b
 8
c
 50
d
 55
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
22.  C is twice efficient as A. B takes thrice as many days as C. A takes 12 days to finish the work alone. If they work in pairs (i.e., AB, BC, CA) starting with AB on the first day, BC on the second day and AC on the third day and so on, then how many days are required to finish the work ?
a
  6$1 \over 5$ days
b
 4.5 days
c
 5$1 \over 9$ days
d
 8 days
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
23.  The work done by a woman in 8 hours is equal to the work done by a man in 6 hours and by a boy in 12 hours. If working 6 hours per day 9 men can complete a work in 6 days, then in how many days can 12 men, 12 women and 12 boys together finish the same work, working 8 hours per day ?
a
  3$2 \over 3$ days
b
 4$1 \over 2$ days
c
 3 days
d
 1$1 \over 2$ days
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
24.  A team of workers was employed by a contractor who undertook to finish 360 pieces of an article in a certain number of days. Making four more pieces per day than was planned, they could complete the job a day ahead of schedule. How many days did they take to complete the job ?
a
  10 days
b
 8 days
c
 9 days
d
 12 days
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
image
image
25.  Eight children and 12 men complete a certain piece of work in 9 days. If each child takes twice the time taken by a man to finish the work, in how many days will 12 men finish the same work?
a
  15
b
 8
c
 9
d
 12
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
26.  A, B and C working together completed a job in 10 days. However, C only worked for the first three days when $3 \over 100$ of the job was done. Also, the work done by A in 5 days is equal to the work done by B in 4 days. How many days would be required by the fastest worker to complete the entire work ?
a
  25 days
b
 20 days
c
 30 days
d
 40 days
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
27.  Two men undertake to do a piece of work for Rs.600. One alone could do it in 6 days and the other in 8 days. With the assistance of a boy, they finished it in 3 days. Boy's share should be
a
  Rs.75
b
 Rs.225
c
 Rs.300
d
 Rs.100
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
28.  If 6 engines consume 15 metric tones of coal when each is running 9 hours a day, how much coal will be required for 8 engines, each running 12 hours a day, if being given that 3 engines of former type consume as much as 4 engines of latter type?
a
  20
b
 18
c
 27
d
 36
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
29.  A tank is filled in 5 hours by three pipes A, B and C. The pipe C s twice as fast as B and B is twice as fast as A. How much time will pipe A alone take to fill the tank?
a
  35 hr
b
 30 hr
c
 28 hr
d
 26 hr
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
image
30.  Kumar can do a work in 3 days while Dinesh can do same work in 2 days. Both of them finish the work together an get Rs.150. What is the share of Kumar ?
a
  30
b
 60
c
 70
d
 75
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Ratio of 1 day work of kumar and dinesh = $1 \over 3$ : $1 \over 2$ = 2 : 3
Share of kumar in wages = $2 \over {2 + 3}$ $\times$ 150 = 2 $\times$ 30 = Rs.60

IBPS Clerk & PO Computer Awareness Questions And answers

IBPS Online

Find here IBPS Clerk & PO Computer Awareness Questions And answers practice Quiz Online free

 

1.  Which of the following products/softwares is not associated with Microsoft?
a
  Surface Tablet
b
 Windows CE
c
 Microsoft Silverlight
d
 None of these
e
 Windows Live
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
2.  Which of the following is true?
a
  Mini-computers are task-oriented
b
 None of these
c
 Plotters are not available for microcomputer systems
d
 The contents of ROM are easily changed
e
 Micro-computer are not programmed like conventional computers
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
3.  A CD-RW disk
a
  is a form of optical disk, so it can only be written once
b
 has a faster access than an internal disk
c
 can be erased and rewritten
d
 None of these
e
 holds less data than a floppy disk
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
4.  Which cannot be used to close the Word application
a
  X button in the word window
b
 File-> Close
c
 ALT+ F4
d
 None of these
e
 File-> Exit
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
5.  Primary advantage of key-to-tape data-entry systems
a
  Key verification is easily performed
b
 The tape is reusable
c
 All of the these
d
 Keying errors can be detected as they occur
e
 A large percentage of editing can be performed at the time of data entry
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
6.  A branch of computer science that deals with computers that possess reasoning, learning and thinking capabilities that resemble those of human beings is recognized as?
a
  Software engineering
b
 All of the these
c
 Hardware engineering
d
 None of these
e
 Artificial intelligence
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
7.  In Excel you can activate a cell by
a
  All of the these
b
 Pressing an arrow key
c
 Clicking the cell
d
 Pressing the Tab key
e
 All of above
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
8.  A language that refers to the way people think mathematically is called as __________
a
  Event driven programming language
b
 All of the these
c
 Functional language
d
 Cross-platform language
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
9.  This power protection device includes a battery that provides a few minutes of power.
a
  surge suppressor
b
 generator
c
 UPS
d
 None of these
e
 line conditioner
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
10.  ..... is an icon that opens a folder of icons for all the resources on the computer like hard drive and printer?
a
  My documents
b
 Accessories
c
 None of these
d
 My computer
e
 Recycle bin
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
11.  In Excel it is acceptable to let long text flow into adjacent cells on a worksheet when
a
  There is not suitable abbreviation of the text
b
 There is not time to format the Text
c
 All of the these
d
 No data will be entered in the adjacent cells
e
 Data will be entered in the adjacent cells
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
12.  In Excel which do you press to enter the current date in a cell?
a
  Ctrl + F10
b
 All of above
c
 Ctrl +;
d
 Ctrl + Shift +:
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
13.  What is used in most programs that is a part of a program and guides the user through certain steps?
a
  operating
b
 None of these
c
 Wizard
d
 Wiki
e
 Software
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
14.  In Microsoft Word system to copy something the following shortcut is used
a
  None of these
b
 All of the these
c
 CTRL+C
d
 CTRL+X
e
 CTRL+V
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
15.  Track Ball and Light pen are examples of
a
  None of these
b
 Input/output
c
 Input devices
d
 Name of Video game
e
 Output Devices
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
16.  Press the ___ button to have the window fill the entire screen.
a
  All of the these
b
 close
c
 Minimize
d
 None of these
e
 Maximize
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
17.  PROM is a _________ memory i.e. the stored information remain even if power is switched off.
a
  None of these
b
 Buffer memory
c
 Spooling
d
 Volatile memory
e
 Non-volatile
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
18.  In Excel which symbol must all formula begin with?
a
  =
b
 All of the these
c
 (
d
 +
e
 @
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
19.  To move to the beginning of a line of text, press _______key?
a
  Home
b
 Space
c
 Ctrl
d
 None of these
e
 Enter
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
20.  Which of the following is a popular programming language for developing multimedia web pages, websites, and web-based applications?
a
  Java
b
 Assembler
c
 BASIC
d
 None of these
e
 COBOL
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
21.  A computer-intensive problem runs on a _______.
a
  None of these
b
 server
c
 supercomputer
d
 mainframe
e
 super PC
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
22.  A binary numbers are represented by
a
  Digits A,B, C,…
b
 Digits 0 and 1
c
 Digits 0,1,….,8
d
 All of the these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
23.  The Principle advantage of adding memory to a printer is to increase:
a
  None of these
b
 Print Speed
c
 resolution
d
 Number of colors in output
e
 DPI
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
24.  In Microsoft Word shortcut for copy is
a
  None of these
b
 CTRL+V
c
 CTRL+X
d
 CTRL+C
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
25.  In Excel the following is not an example of a value
a
  350
b
 57&per cent;
c
 Serial Number 50771
d
 All of the these
e
 May 10, 2001
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
26.  In Excel this function converts miles to kilometers, kilograms to pounds, and so on
a
  All of above
b
 Product
c
 Change
d
 Convert
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
27.  In Excel you can activate a cell by
a
  Pressing an arrow key
b
 All of the these
c
 All of the these
d
 Clicking the cell
e
 Pressing the Tab key
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
28.  ____________ are viruses that are triggered by the passage of time or on a certain date.
a
  None of these
b
 Boot-sector viruses
c
 Worms
d
 Macro viruses
e
 Time bombs
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
29.  In Excel the following is not a basic step in creating a worksheet
a
  Enter text and data
b
 Modify the worksheet
c
 All of the these
d
 Save the workbook
e
 Copy the worksheet
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
30.  A _______ is a computer connected to two networks.
a
  link
b
 server
c
 bridge way
d
 gateway
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
31.  Excel worksheet cells work very similarly to what common element of the windows graphical user interface
a
  Text boxes
b
 Option buttons
c
 All of the these
d
 Combo boxes
e
 List boxes
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
32.  _______ is the act of copying or downloading a program from a network and making multiple copies of it.
a
  Plagiarism
b
 None of these
c
 Software piracy
d
 Site-license piracy
e
 Network piracy
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
33.  In Excel the Paste Special command lets you copy and paste
a
  Formatting options
b
 Cell comments
c
 The resulting values of a formula instead of the actual formula
d
 All of the these
e
 Multiply the selection by a copied value
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
34.  For checking spelling one uses
a
  All of the these
b
 None of these
c
 Index disk
d
 Dictionary Disk
e
 Directory
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
35.  In Excel_____ contains one or more worksheets.
a
  Template
b
 None of these
c
 Workbook
d
 Label
e
 Active cell
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
36.  In Windows operating system move the insertion point to the beginning of the next paragraph
a
  Shortcut CTRL+DOWN ARROW
b
 All of the these
c
 Shortcut CTRL+RIGHT ARROW
d
 None of these
e
 Shortcut CTRL+LEFT ARROW
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
37.  In Microsoft Word shortcut DELETE is for
a
  Undo something
b
 Paste something
c
 None of these
d
 Delete something
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
38.  The ________ can be programmed one time by either the manufacturer or the computer user. Once programmed, it cannot be modified.
a
  PROM
b
 EPROM
c
 ROM
d
 All of the these
e
 RAM
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
39.  Cyberspace is being governed by a system of law and regulation called?
a
  Criminal Law
b
 Cyber Authority
c
 Electronic Law
d
 Cyber Law
e
 Civil Law
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
40.  Right clicking something in Excel
a
  Deletes the object
b
 All of the these
c
 Nothing the right mouse button is there for left handed people
d
 Opens a shortcut menu listing everything you can do to the object
e
 Selects the object
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
41.  In Excel to access the Go To Special feature, you can press
a
  Ctrl + O
b
 Ctrl + G
c
 All of the these
d
 Ctrl + Shift + G
e
 Ctrl + 1
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
42.  In Excel default header for a worksheet is
a
  None
b
 Your name
c
 The sheet tab name
d
 The date and time
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
43.  ASCII-8 is
a
  Both A & B are true
b
 All of the these
c
 Both A & B are false
d
 An extended version of ASCIl-7
e
 Is a 8-bit code
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
44.  Following is not the operating system
a
  WINDOWS
b
 All of the these
c
 BASIC
d
 DOS
e
 UNIX
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
45.  In Excel Tab scrolling button
a
  All of the these
b
 Allow you to view additional worksheet rows down
c
 Allow you to view additional worksheet columns to the right
d
 Allow you to view a different worksheet
e
 Allow you to view additional sheets tabs
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
46.  In Windows operating system Shortcut CTRL+Z is for
a
  None of these
b
 Paste something
c
 Undo something
d
 All of the these
e
 Delete something
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
47.  Compiling creates a (n) _____
a
  None of these
b
 program specification
c
 algorithm
d
 subroutine
e
 executable program
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
48.  Which of the following is not a language of DBMS?
a
  PLI
b
 All of the these
c
 DDL
d
 PASCAL
e
 DML
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
49.  The capacity of a communication channel is measured in ___
a
  Bandwidth
b
 Baud rate
c
 Bit capacity
d
 Data flow
e
 Store data
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
50.  In Microsoft PowerPoint you can edit an embedded organization chart object by
a
  All of the these
b
 Double clicking the organization chart object
c
 (B ) and ( C)
d
 Clicking edit object
e
 Right clicking the chart object, then clicking edit MS-Organizaiton Chart object
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
51.  What are the individual dots which make up a picture on the monitor screen called?
a
  Pixels
b
 Pixies
c
 Coloured spots
d
 None of these
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
52.  The 16 bit Microprocessor means that it has?
a
  16 Data lines
b
 16 address lines
c
 16 Buses
d
 None of these
e
 16 routes
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
53.  .....is collection of web pages and ......is the very first page that we see on opening of a web-site
a
  Web-page, Web-site
b
 Web-page, Home-page
c
 Home-page, Web-page
d
 Web-site, Home-page
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
54.  In Excel to protect a worksheet, you can choose Protection and the Protect Sheet from the ….. ……menu
a
  Tools
b
 Edit
c
 Data
d
 Format
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
55.  The software that allows users to surf the Internet is called a/an
a
  Browser
b
 Multimedia application
c
 None of these
d
 Search engine
e
 Internet Service Provider (ISP)
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
56.  Computer output which is displayed on the screen of a terminal without a permanent copy is called
a
  All of the these
b
 Soft copy
c
 None of these
d
 Hardware
e
 Hard copy
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
57.  ANSI is
a
  All of the these
b
 American National Standards Institute
c
 Both A & B are true
d
 A USA based national organization that establishes uniform standards in several fields of computers.
e
 None is true
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
58.  Retrieval of information from a computer is called:
a
  Output
b
 Input
c
 Processing
d
 Information
e
 Data
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
59.  A device operating at the physical layer is called a
a
  Repeater
b
 Router
c
 All of the these
d
 None of these
e
 Bridge
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
60.  In Excel….. is a group of cells that form a rectangle on the screen.
a
  Range address
b
 Formula
c
 Calculation
d
 Range
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
61.  Default header of a worksheet
a
  Date and time
b
 Workspace name
c
 Sheet name
d
 None of these
e
 Username
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
62.  In Microsoft Word using CTRL+SHIFT with any of the arrow keys
a
  Highlight a block of text
b
 Paste something
c
 None of these
d
 All of the these
e
 Delete something
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
63.  A sizeable geographical area with communication based on the telephone system is though as
a
  None of the above
b
 Wide area network
c
 All of the these
d
 Local area network
e
 Modulator-Demodulator
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
64.  In Excel Comments put in cells are called
a
  All of the these
b
 Smart tip
c
 Web tip
d
 Cell tip
e
 Soft tip
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
65.  A tuple is a
a
  None of these
b
 column of a table
c
 two-dimensional table
d
 row of a table
e
 key of a table
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
66.  A storage device or medium where the access time is dependent upon the location of the data is called
a
  All of the these
b
 None of these
c
 Null access
d
 Serial access
e
 Parallel access
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
67.  You can use the tab key to
a
  and
b
 Move the cursor down the screen
c
 Only
d
 Move a cursor across the screen
e
 Indent a paragraph
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
68.  In a disk system time required for a read/ write head to move to the track where the record to be read or written is stored is
a
  Response time
b
 Random time
c
 All of the these
d
 Access time
e
 Seek time
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
69.  Electronic Mail /Message System (EMMS) best suits to
a
  None of these
b
 All of the these
c
 Telegraph service
d
 Postal service
e
 Telephone service
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
70.  Which among the following is a diskette?
a
  CD
b
 Hard Disk
c
 Cartridge
d
 Toner
e
 Floppy
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
71.  A program that remains in the memory while other programs are executing
a
  All of the these
b
 Resident Program
c
 None of these
d
 Permanent Program
e
 Non-Resident Program
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
72.  In Excel you can use a function to combine text from two cells into one cell. But you can use an operator to do the same thing. Which operator is that?
a
  & (ampersan
b
 All of the these
c
 = (equal sign)
d
 (space)
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
73.  IBM stands for _________.
a
  Internal Business Machines
b
 None of these
c
 International Business Management
d
 International Business Machines
e
 Internal Business Management
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
74.  Which of the following features make UNIX Operating System popular?
a
  Multi-user
b
 Multi-tasking
c
 All
d
 Reliable
e
 Multi-Threading
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
75.  In Excel to select a column the easiest method is to
a
  All of the these
b
 Double click any cell in the column
c
 Drag from the top cell in the column to the last cell in the column
d
 Click the column label
e
 Click the column heading
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
76.  Which of the following terms is the most closely related to main memory?
a
  permanent
b
 None of the above.
c
 temporary
d
 control unit
e
 nonvolatile
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
77.  In Excel to cancel the marquee, press
a
  End
b
 Esc
c
 Ctrl + End
d
 Shift + Esc
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
78.  Cache memory is
a
  Bigger and faster than main memory
b
 Smaller but slower than main memory
c
 All of the these
d
 Bigger and slower then main storage
e
 Smaller and faster than main storage
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
79.  Zipping a file means
a
  All of these
b
 Transfer the message
c
 Compressing the message
d
 Encrypting the message
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
80.  The attributes and methods for each object are stored in.
a
  an object instance
b
 None of these
c
 an object connection
d
 an object repository
e
 an assembly structure
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
81.  Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
a
  Function
b
 Control
c
 Arrow
d
 None of these
e
 Space bar
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
82.  In Excel default header for a worksheet is
a
  The date and time
b
 Your name
c
 The sheet tab name
d
 All of the these
e
 None
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
83.  In Excel the view that puts a blue line around each page that would be printed is the
a
  All of the these
b
 Split View
c
 Print Preview
d
 Normal View
e
 Page Break Preview
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
84.  Which part is the brain&of the Computer?
a
  RAM
b
 Monitor
c
 ROM
d
 None of these
e
 CPU
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
85.  A characteristic of the ASCII code is
a
  its use of the zone codes 1010, 1011 and 1100
b
 its independence from Hollerith code
c
 All of these
d
 None of these
e
 its limitation to a maximum of 96 character configuration
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
86.  The advantages of COM are its_____and__.
a
  compact size; readability
b
 compact size; speed
c
 compact size; low cost
d
 All of the these
e
 readability; speed
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
87.  The daily processing of corrections to customer accounts best exemplifies the processing mode of
a
  None of these
b
 off-line processing
c
 real-time processing
d
 batch processing
e
 time-sharing
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
88.  A data communication facility on which data can be transmitted in two directions is referred as
a
  All of the these
b
 Simplex
c
 None of these
d
 Triplex
e
 Duplex
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
89.  ____ is the process of carrying out commands.
a
  Storing
b
 None of these
c
 Fetching
d
 Executing
e
 Decoding
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
90.  A computer connected to a Local Area Network can:
a
  Share information and/or share peripheral equipment
b
 None of these
c
 Be used to send Email
d
 Run faster
e
 Be accessed online
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
91.  Archive is
a
  Backup storage
b
 None of these
c
 Forward operation
d
 All of the these
e
 Primary storage
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
92.  In Excel you can print
a
  A range of cells by range name
b
 All of the these
c
 An entire worksheet
d
 A single worksheet
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
93.  A file which has not been alerted, compressed, or manipulated in any way by the computer is called?
a
  raw file
b
 None of these
c
 temp file
d
 permanent file
e
 distort file
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
94.  The primary purpose of software is to turn data into:
a
  information
b
 graphs
c
 programs
d
 objects
e
 Websites
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
95.  Which bus controls the sequencing of read/write operations?
a
  All of the these
b
 None of these
c
 Data bus
d
 Address bus
e
 Control bus
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
96.  Which of the following is part of the system unit?
a
  CD
b
 Floppy disks
c
 Memory
d
 Monitor
e
 Keyboard
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
97.  The vast network of computers that connects millions of people all over the world is called.
a
  internet
b
 None of these
c
 hypertext
d
 LAN
e
 web
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
98.  Diskette is a
a
  A low-cost, thin flexible magnetic disk storage device
b
 Primary storage device
c
 None of these
d
 All of the these
e
 High volume storage device
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
99.  A register in CPU used to store the address of the next instruction to be executed is known as
a
  Programmer
b
 Program library
c
 Program counter
d
 None of these
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
100.  This type of software contains rows and columns.
a
  Word processing
b
 Drawing
c
 Spreadsheet
d
 All of the these
e
 Database
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
101.  A collection of program that controls how your computer system runs and processes information is called _________.
a
  Computer
b
 Interpreter
c
 Compiler
d
 Office
e
 Operating System
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
102.  An image on a computer screen is made up of a matrix of what?
a
  Palette
b
 Pixels
c
 Byte
d
 None of these
e
 Bit
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
103.  In Excel the following is not a basic step in creating a worksheet
a
  Save workbook
b
 Modifiy the worksheet
c
 Enter text and data
d
 Copy the worksheet
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
104.  CPU is a/an .....
a
  Expansion card
b
 Memory
c
 Mother board
d
 Graphic Card
e
 Microprocessor
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
105.  A characteristic of card system is:
a
  None of these
b
 using cards as records of transactions
c
 slowness in processing data
d
 needing a larger data staff
e
 all of these
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
106.  www stands for _____
a
  World Word Web
b
 World Work Web
c
 World Wide Web
d
 World White Web
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
107.  In Windows operating system it is a very important part of Windows, clicking on it opens up what is called the start menu
a
  Sidebar
b
 None of these
c
 Start button
d
 All of the these
e
 Icons
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
108.  The errors that can be pointed out by the compiler are:
a
  Logical error
b
 Syntax error
c
 None of these
d
 Internal error
e
 Symantic error
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
109.  GUI is the acronym for:
a
  General User Interface
b
 Graphical User Interface
c
 None of these
d
 Generation User Interface
e
 Graphical User Instruction
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
110.  Following is true for Bandwidth
a
  The wider the bandwidth of a communications system the more data it can transmit in a given period of time.
b
 All of the these
c
 The narrow the bandwidth of a communications system the more data it can transmit in a given period of time.
d
 The wider the bandwidth of a communications system the less data it can transmit in a given period of time.
e
 None is true
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
111.  The first page of a Web site is called the
a
  Book mark
b
 None of these:
c
 Index
d
 Home page
e
 Java Script
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
112.  A program that generally has more user-friendly interface than a DBMS is called a ____?
a
  form
b
 back end
c
 repository
d
 front end
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
113.  Speed of line printer is limited by the speed of
a
  None of these
b
 paper movements
c
 cartridge used
d
 length of paper
e
 All of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
114.  ............ is not available on the Ruler of MS Word screen
a
  Left Indent
b
 None of these
c
 Tab stop box
d
 Centre Indent
e
 Right Indent
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
115.  Technique of using disk space to make programs believe that the system contains more random access memory (RAM) than is actually available is called
a
  Virtual memory
b
 All of the these
c
 Primary memory
d
 Secondary memory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
116.  A relatively new technology that allows wireless connectivity:
a
  Broadband
b
 Blue band
c
 Wi- fi
d
 Bluetooth
e
 Black tooth
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
117.  In MICR, C stands for
a
  Character
b
 Colour
c
 Computer
d
 None of these
e
 Code
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
118.  Where is the disk put in a computer ?
a
  None of these
b
 into the CPU
c
 in the modem
d
 in the hard drive
e
 in the disk drive
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
119.  What is the shortcut key to Undo the last action in a document?
a
  Ctrl + Y
b
 Ctrl + U
c
 Ctrl + X
d
 None of these
e
 Ctrl + Z
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
120.  What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
a
  Comparing numbers
b
 Producing result
c
 Controlling flow of information
d
 Controlling flow of data
e
 Performing mathematical operations
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
121.  In Windows operating system the shortcut key Windows Logo+E is used for
a
  Restore the minimized windows
b
 Search for computers
c
 All of the these
d
 Open My Computer
e
 Search for a file or a folder
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
122.  In Excel you can use drag and drop to embed excel worksheet data in a word document
a
  By displaying both applications side-byside and dragging a selected range of Excel data into the word application window while pressing the Ctrl key
b
 By dragging a range of excel data to the word button on the taskbar while pressing the Ctrl key
c
 All of the these
d
 None
e
 By dragging a range of excel data to the Word button on the taskbar while pressing Shift key
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
123.  In Windows operating system shortcut CTRL+C is used for
a
  Copy
b
 None of these
c
 Cut
d
 All of the these
e
 Paste
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
124.  One nibble is equal to
a
  16 bits
b
 8 bits
c
 4 bits
d
 None of the above
e
 6 bits
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
125.  ............ is not available on the Ruler of MS Word screen
a
  Left Indent
b
 None of these
c
 Right Indent
d
 Centre Indent
e
 Tab stop box
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
126.  A competitor to the dominant Lotus 1-2-3 is
a
  Microsoft Excel
b
 Microsoft Word
c
 None of these
d
 All of the these
e
 Microsoft PowerPoint
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
127.  What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on formatting toolbar?
a
  12 and 72
b
 None of above
c
 None of the Above
d
 8 and 72
e
 8 and 64
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
128.  In Windows operating system shortcut key Windows Logo+R
a
  Display Windows Help
b
 Open the Run dialog box
c
 Open Utility Manager
d
 Lock the keyboard
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
129.  In Windows operating system the shortcut key CTRL+H is used for
a
  Start the Find utility
b
 All of the these
c
 Open the Search bar
d
 Open the Organize Favorites dialog box
e
 Open the History bar
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
130.  The name a user assigns to a document is called a (n)
a
  program
b
 record
c
 filename
d
 data
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
131.  Which of the following statements in regard to directories is false?
a
  Directories can exist inside directories
b
 None of the above
c
 The root directory is always at the highest level
d
 Directories with files can be deleted
e
 Directories cannot be renamed
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
132.  Which of the following is not a type of key?
a
  Function keys
b
 Alphabetic Keys
c
 Numeric keys
d
 None of these
e
 Toggle keys
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
133.  In Windows operating system the shortcut key CTRL+N is used for
a
  Open the Open dialog box
b
 All of the these
c
 Start another instance of the browser with the same Web address
d
 Open the Open dialog box, the same as CTRL+L
e
 Open the Favorites bar
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
134.  The programs and data processed by the CPU are stored in _______________
a
  Mass Memory
b
 Internal Memory
c
 None of these
d
 External Memory
e
 Non-volatile memory
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
135.  CAD stands for__________.
a
  Computer algorithm for design
b
 None of these
c
 Computer aided design
d
 All of the these
e
 Computer application in design
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
136.  What type of virus use computer hosts to reproduces it?
a
  None of these
b
 Macro virus
c
 Melissa virus
d
 worm
e
 Time bomb
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
137.  Which of the following deals with data organised in rows and columns?
a
  Matrix
b
 MS Paint
c
 Word document
d
 Spreadsheet
e
 PPT
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
138.  Programs stored in ROM are called ___
a
  Hardware
b
 None of these
c
 Software
d
 all of above
e
 Firmware
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
139.  An affordable technology that uses existing telephone lines to provide high-speed connections is called ________.
a
  ALU
b
 cable modem
c
 DSL
d
 microwave
e
 ISDN
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
140.  By CD you can
a
  None of these
b
 Write
c
 Read
d
 Either Read or Write
e
 Read and Write
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
141.  Instructions and memory address are represented by ___
a
  Character code
b
 Binary code
c
 Binary word
d
 Parity bit
e
 Bite code
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
142.  In Windows operating system the shortcut key CTRL+O is used for
a
  Open the Favorites bar
b
 Start another instance of the browser with the same Web address
c
 Open the Open dialog box, the same as CTRL+L
d
 All of the these
e
 Open the Open dialog box
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
143.  Memory which forgets everything when you switch off the power is known as
a
  None
b
 Non-Corrupted
c
 Corrupted
d
 Non-Volatile
e
 Volatile
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
144.  For large network which topology is used?
a
  Bus
b
 Ring
c
 Mesh
d
 None of these
e
 Star
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
145.  When writing a document, you can use the _______ feature to find an appropriate word or an alternative word if you find yourself stuck for the right word.
a
  None of these
b
 word finder
c
 dictionary
d
 thesaurus
e
 encyclopedia
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
146.  To create slideshows, composed of text, graphics, movies and other objects, which can be displayed on-screen and navigated through by the presenter or printed out on transparencies or slides one uses
a
  Microsoft Access
b
 Microsoft PowerPoint
c
 None of these
d
 Microsoft Word
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
147.  A credit card-sized expansion board that is inserted into portable computers that connects the modem to the telephone wall jack is:
a
  Internal modem
b
 External modem
c
 Wireless modem
d
 Wired modem
e
 PC Card modem
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
148.  In Windows operating system move the insertion point to the beginning of the next word.
a
  All of the these
b
 Shortcut CTRL+DOWN ARROW
c
 Shortcut CTRL+LEFT ARROW
d
 Shortcut CTRL+RIGHT ARROW
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
149.  The first generation of computers was based upon?
a
  Conductor
b
 Valves
c
 Transistors
d
 ICs
e
 Diodes
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
150.  ___________________ is a set of rules that tell the computer what to do.
a
  Natural language
b
 Programming language
c
 Procedural language
d
 Command language
e
 Instructions
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
151.  RAM stands for?
a
  Random Access Memory
b
 Random Ambiguity Memory
c
 Random Added Memory
d
 Ready Access Memory
e
 Random Allowed Memory
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
152.  In Microsoft PowerPoint the following will not advance the slides in a slide show view
a
  Esc key
b
 The spacebar
c
 All of the these
d
 The mouse button
e
 The Enter key
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
153.  Which of the following is a high level language?
a
  All of the these
b
 Php
c
 C#
d
 Java script
e
 C
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
154.  Like a virus, it is also a self-replicating program. The difference between a virus and it is that a worm does not create copies of itself on one system: it propagates through computer networks.
a
  All of the these
b
 Cracker
c
 Worm
d
 None of these
e
 Keylogger
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
155.  ________is a high speed memory ,that can be used in between CPU and main memory
a
  Spooling
b
 CPU
c
 None of these
d
 buffer
e
 Cache
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
156.  The most common input devices are the ________ and the ________.
a
  None of these
b
 keyboard, mouse
c
 digital camera, speakers
d
 microphone, printer
e
 scanner, monitor
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
157.  What is a backup?
a
  None of these
b
 Restoring the information backup
c
 An exact copy of a system&request information
d
 All of these
e
 The ability to get a system up and running in the event of a system crash or failure
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
158.  .jpeg stands for
a
  Power point presentation
b
 Joint Photographic Experts Group
c
 None of these
d
 Multiple network graphic
e
 JPEG image file
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
159.  In Excel Text formulas
a
  Show formula error value
b
 Concatenate and manipulate text
c
 Return ASCII values of characters
d
 All of the these
e
 Replace cell references
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
160.  _______ Bar is located at top of WordPad / Notepad /MS Word window.
a
  None of these
b
 Format
c
 Tool
d
 Menu
e
 Title
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
161.  Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
a
  space bar
b
 None of these
c
 function
d
 arrow
e
 control
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
162.  Which of the following refers to a small, single-site network?
a
  LAN
b
 RAM
c
 CPU
d
 USB
e
 DSL
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
163.  The following are all computing devices , except&
a
  cellular telephones
b
 digital scanners
c
 personal digital assistants
d
 None of these
e
 notebook computers
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
164.  Which of the following is an input device which is used with interactive graphics to locate a place on the screen?
a
  Scanner
b
 Modem
c
 Magnetic Tape
d
 Mouse
e
 Bus
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
165.  What is MP3?
a
  A sound format
b
 None of these
c
 A mouse
d
 A printer
e
 A scanner
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
166.  What does a light pen contain?
a
  Pencil lead
b
 None of these
c
 Light sensitive elements
d
 Blue Ink
e
 Refillable ink
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
167.  The binary equivalent of decimal number 98 is
a
  1110100
b
 1100010
c
 None of these
d
 1111001
e
 1110001
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
168.  In Excel you can use the drag and drop method to
a
  Delete cells contents
b
 Copy cell contents
c
 All of the these
d
 All of above
e
 Add cell contents
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
169.  When you print preview a worksheet
a
  the entire worksheet is displayed
b
 All of the these
c
 the active portion of the worksheet is displayed
d
 All of the these
e
 the selected range is displayed
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
170.  In Windows operating system to paste something after cutting the following shortcut is used
a
  CTRL+C
b
 CTRL+V
c
 All of the these
d
 CTRL+X
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
171.  ________ was the precursor to internet as we know it today?
a
  ARPANET
b
 DBMS
c
 USENET
d
 None of these
e
 TELNET
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
172.  In Microsoft PowerPoint the following is not one of PowerPoint's views
a
  Presentation view
b
 All of the these
c
 Slide view
d
 Slide show view
e
 Outline view
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
173.  Microsoft Office Groove is
a
  A proprietary peer-to-peer software package aimed at businesses
b
 Diagram and flowcharting software
c
 An application that supports editing scanned documents
d
 All of the these
e
 A scanning and OCR application
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
174.  Allocation of a resources in a time dependent fashion to several program simultaneously called
a
  None of these
b
 multi user
c
 Multiprogramming
d
 time sharing
e
 multi-tasking
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
175.  Which type of resource does have greater probability to become shared resource in a computer network?
a
  Floppy Disc Drivers
b
 None of these
c
 Speakers
d
 Printers
e
 Keyboards
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
176.  A hacker contacts you my phone or email and attempts to acquire your password
a
  phishing
b
 spamming
c
 bugging
d
 spoofing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
177.  Condensing output data to exhibit specific information is
a
  Summarising
b
 Recording
c
 Merging
d
 None of the above
e
 Calculating
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
178.  There are three types of data found in a spreadsheet
a
  numbers formulas, labels
b
 equations, data, numbers
c
 All of the these
d
 data, words, numbers
e
 words, numbers, labels
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
179.  Anonymous FTP is the
a
  None of these
b
 Non access files
c
 Protocol that requires password
d
 Internet file transfer protocol
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
180.  Which of the following is the key function of a firewall?
a
  Copying
b
 Deleting
c
 Record
d
 Moving
e
 Monitoring
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
181.  For creating a document, you use........ Command at File Menu.
a
  Open
b
 New
c
 None of these
d
 Close
e
 Save
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
182.  To see first row and first column in an excel sheet at all times even if you scroll till the end of sheet
a
  Use freeze panes feature
b
 Use freeze row and freeze column option
c
 Use headings
d
 Use switch windows feature
e
 Use workbook views feature
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
183.  APL is
a
  A real-time language primarily for scientific applications.
b
 A high level language for specifying complex algorithms.
c
 Both A & B are true
d
 All of the these
e
 Only A is true
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
184.  How many bits of information can each memory cell in a computer chip hold?
a
  8 bits
b
 0 bits
c
 1 bit
d
 None of these
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
185.  ___________ is processed by the computer into information.
a
  input
b
 data
c
 processor
d
 numbers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
186.  Process of finding/ correcting program errors is
a
  Hacking
b
 Bugs
c
 Cracking
d
 All of the these
e
 Debugging
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
187.  What are small high speed memory units used for storing temporary results?
a
  CPUs
b
 None of these
c
 Control unit
d
 All of the these
e
 Registers
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
188.  SNOBOL is
a
  both A & B
b
 high-level language
c
 All of the these
d
 None of these
e
 string oriented symbolic language
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
189.  In Microsoft PowerPoint the best place to find animated images for your presentation
a
  All of the these
b
 All of the these
c
 Word clipart
d
 PowerPoint tools and ins
e
 Microsoft online
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
190.  _______________ is a point and draw device.
a
  CD- ROM
b
 Printer
c
 Mouse
d
 Keyboard
e
 Scanner
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
191.  In Windows operating system these are small pictures that represent files, folders, programs, and other items. Each one is used to make the computer do something.
a
  Icons
b
 Sidebar
c
 None of these
d
 All of the these
e
 Taskbar
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
192.  In Windows operating system to move backward through the options
a
  CTRL+TAB
b
 None of these
c
 All of the these
d
 CTRL+SHIFT+TAB
e
 SHIFT+TAB
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
193.  BSNL Reliance, Shaw cable, AOL, Tata Indicom all can be kept in which one of the following groups?
a
  ISDN
b
 IRC
c
 ICONS
d
 None of these
e
 ISP
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
194.  In Excel to copy cell contents using drag and drop press the
a
  Esc key
b
 Ctrl key
c
 End key
d
 Shift key
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
195.  Constant is a value written into a program instruction
a
  All of the these
b
 that does not change during the execution of the program
c
 that can vary during the execution of the program
d
 none of these
e
 that can change during the execution of the program
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
196.  Timing and Control unit is a part of a(n) ....
a
  Memory
b
 Processor
c
 BIOS
d
 Arithmetic Logic Unit
e
 CMOS
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
197.  Which one of the following is not a DOS prompt ?
a
  None of these.
b
 B & gt
c
 C & gt
d
 A & gt
e
 ENTER
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
198.  What does Ctrl + B shortcut accomplish in MsWord?
a
  It adds a line break to the document
b
 All of the these
c
 It converts selected text into the next larger size of the same font
d
 It applies Italic formatting t the selected text.
e
 It makes the selected text bold
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
199.  In Microsoft PowerPoint you can show the shortcut menu during the slide show by
a
  Right clicking the current slide
b
 Clicking an icon on the current slide
c
 All of the these
d
 Clicking the shortcut button on the formatting toolbar
e
 (B ) and ( A)
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
200.  BIOS is an abbreviation for
a
  None of these
b
 All of the these
c
 Binary digit
d
 Binary Input/Binary Output
e
 Binary synchronous
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :