General Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

0

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NABARD Prelims Exams. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can. 

Q1. e-SOT and e-PRAN card launched for Atal Pension Yojana subscribers, recently. What is the full form of PRAN?

(a) Permanent Retaliated Account Number

(b) Permanent Retirement Account Number

(c) Provident Retirement Account Number

(d) Protection Retirement Account Number

(e) Provident Risk Account Number

S1. Ans.(b)

Sol. With a view to digitally empower the Atal Pension Yojana (APY) subscribers and improve the quality of service, the facility of online viewing of the statement of the transaction (e-SOT) and also the e- Permanent Retirement Account Number (e-PRAN card) has been launched.

Q2. Veteran actor Vinod Khanna passed away recently. He was an active politician and Member of Parliament from- ____________.

(a) Amritsar, Punjab

(b) Jalandhar, Punjab

(c) Gurdaspur, Punjab

(d) Ludhiana, Punjab

(e) None of the given options is true

S2. Ans.(c)
Sol. Veteran actor Vinod Khanna passed away in Mumbai. He was battling cancer for many years. He was an active politician, and Member of Parliament from Gurdaspur, Punjab.

Q3. Name the private sector Bank that has won the prestigious ‘Golden Peacock Innovative Product/Service Award 2017’ (in Financial Sector Banking).

(a) ICICI Bank

(b) HDFC Bank

(c) DENA Bank

(d) Axis Bank

(e) YES Bank

S3. Ans.(e)
Sol. India’s fifth largest private sector Bank, the YES BANK has won the prestigious ‘Golden Peacock Innovative Product/Service Award 2017’ (in Financial Sector Banking).

Q4. India successfully carried out a fresh user trial of 3,000-kilometer range Agni-III ballistic missile from Abdul Kalam Island off Odisha coast. Abdul Kalam Island was previously named as _____________.

(a) Wheelers Island

(b) Bead Island

(c) Vikram Sarabhai Island

(d) See-saw Island

(e) Indian Island

S4. Ans.(a)
Sol. India successfully carried out a fresh user trial of 3,000-kilometer range Agni-III ballistic missile from Abdul Kalam Island off Odisha coast. Abdul Kalam Island was previously named as Wheelers Island.

Q5. Cash kept in the currency chest is owned by-

(a) Currency Chest branch bank

(b) State Bank of India

(c) Central Government

(d) Reserve Bank of India

(e) Finance Ministry

S5. Ans.(d)
Sol. To facilitate the distribution of banknotes and rupee coins, the Reserve Bank has authorised select branches of scheduled banks to establish currency chests. These are actually storehouses where banknotes and rupee coins are stocked on behalf of the Reserve Bank.

Q6. When more than one bank is allowing credit facilities to one party in coordination with each other under a formal arrangement, the arrangement is generally known as___________

(a) Consortium

(b) Syndication

(c) Multiple Banking

(d) Participation

(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. In the financial or banking world, a consortium refers to several lending institutions that group together to jointly finance a single borrower.

Q7. What is the minimum amount of deposit into/withdrawal from currency chest?

(a) Rs.5,00,000

(b) Rs.1,50,000

(c) Rs.2,00,000

(d) Rs.3,00,000

(e) Rs.1,00,000

S7. Ans.(e)
Sol. The minimum amount of deposit into/withdrawal from currency chest will be Rs.1,00,000/- and thereafter, in multiples of Rs.50,000.

Q8. Name India’s first woman International Olympic Committee member who has made it to two important commissions of the global sports governing body, including the prestigious Olympic channel.

(a) Arundhati Bhattacharya

(b) Preeti Zinta

(c) Nita Ambani

(d) Juhi Chawla

(e) Mary Kom

S8. Ans.(c)
Sol. India’s first woman International Olympic Committee member Nita Ambani has made it to two important commissions of the global sports governing body, including the prestigious Olympic channel.

Q9. The All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) has recently become India’s first public hospital to start plaque brachytherapy facility for the treatment of ____________ tumours. 

(a) Brain

(b) Stomach

(c) Intestine

(d) Eye

(e) Liver

S9. Ans.(d)
Sol. The All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) is India’s first public hospital to start plaque brachytherapy facility for the treatment of eye tumours. A facility is a form of local radiation delivered to the eye through a radioactive device which is attached to the eye for a temporary period of time.

Q10. As per the recent announcement of Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar Ballabgarh town in Faridabad is renamed as ____________.

(a) Ramgarh

(b) Balramgarh

(c) Balrampur

(d) Ballabpur

(e) None of the given options is true

S10. Ans.(b)
Sol. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced the renaming of Ballabgarh town in Faridabad as Balramgarh. Situated around 30 km from Delhi on National Highway-2, Ballabgarh is a town and a tehsil (sub-division).

Q11. An Android App ‘Solar Calculator’ for the computation of solar energy potential has been developed by Space Applications Centre (SAC), ISRO, Ahmedabad. Name the current Chairman of ISRO.

(a) Nair, G. Madhavan

(b) AS Kiran Kumar

(c) K.K. Radhakrishnan

(d) Shailesh Nayak

(e) R Subramanian

S11. Ans.(b)
Sol. An Android App ‘Solar Calculator’ for the computation of solar energy potential has been developed by Space Applications Centre (SAC), ISRO, Ahmedabad. A S Kiran Kumar is the current Chairman of ISRO.

Q12. What is the Currency of Poland? 

(a) Zloty

(b) Birr

(c) Ngultrum

(d) Nakfa

(e) Kina

S12.  Ans.(a)
Sol. The zloty, which literally means “golden”, is the currency of Poland. The modern zloty is subdivided into 100 groszy. The recognized English form of the word is zloty, plural zloty or zlotys. The currency sign, zl, is composed of the Polish lower-case letters z and l.

Q13. Gorumara National Park is situated in which of the following Indian state/UT? 

(a) Madhya Pradesh

(b) Assam

(c) Odisha

(d) West Bengal

(e) Kerala

S13.Ans.(d)
Sol. The nature reserve is located in the Terai region of the eastern Himalayas in the state of West Bengal. The Gorumara National Park was established in 1994 and is also a home to the Indian rhinoceros. The park is comprised of biomes, Sal forests and Bamboo Groves. The species found here are Leopards, Rhinoceros, Asiatic Elephants, Indian Bison, Wild Boar, Pygmy hog, Indian Wolf and Indian Wild Dogs etc.

Q14. Panthi is the folk dance of which of the following state?

(a) Odisha

(b) Andhra Pradesh

(c) Chhattisgarh

(d) Maharashtra

(e) West Bengal

S14. Ans.(c)
Sol. Panthi dance is one of the important dance forms of Chhattisgarh State of India. This Indian folk dance is basically a prominent ritual of the Satnami community of Chhattisgarh. The dance is very expressive in its depiction and is performed to the accompaniment of melodious songs.

 

Q15. What is the maximum period for which a term deposit can be normally opened?

(a) 8 years

(b) 7 years

(c) 9 years

(d) 10 years

(e) 12 year

S15. Ans.(d)
Sol. The tenure of a Fixed Deposit or Term Deposit can vary from 7, 15 or 45 days to 1.5 years and can be as high as 10 years.

Share.

Leave A Reply