SSC CGL (Tier – 1) “held on 31 August 2016” Morning Shift (English Comprehension)

0

SSC CGL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2016 “held on 31 August 2016” Morning Shift (English Comprehension)

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

CONSTRAIN

Options:

1) STRESS
2) CONTRADICT
3) RESTRICT
4) OBSTRUCT

Correct Answer: RESTRICT

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

NONCONFORMIST

Options:

1) CONVENTIONAL
2) PRACTICAL
3) FASHIONABLE
4) NOMAD

Correct Answer: CONVENTIONAL

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Erroneous
2) Eronneous
3) Erronous
4) Eroneous

Correct Answer: Erroneous

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Although I have never seen the girl before, (A)/ I recognized her at once (B)/ from her photograph (C)/ no error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

There was a (A)/ comparison between (B)/ you and he (C)/ no error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He flowed into a rage (A)/ at the very (B)/ sight of that man (C)/ No error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

He is _______ connected.

Options:

1) respectively
2) respective
3) respectably
4) respectable

Correct Answer: respectably

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

After retirement Surti lived _______ Australia.

Options:

1) in
2) at
3) over in
4) over at

Correct Answer: in

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

He ________ the low pay.

Options:

1) moan at
2) complain about
3) grumbled at
4) ran after

Correct Answer: grumbled at

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Pros and Cons

Options:

1) Professionals
2) Con artists
3) Professionals and con artists
4) Advantages and disadvantages

Correct Answer: Advantages and disadvantages

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Once in a blue moon

Options:

1) Very rarely
2) Common
3) Predictable
4) Ordinary

Correct Answer: Very rarely

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Fish out of water

Options:

1) Dehydrated
2) Comfortable position
3) An uncomfortable position
4) Fish in an aquarium

Correct Answer: An uncomfortable position

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A remedy for all diseases

Options:

1) Antiseptic
2) Antibiotic
3) Narcotics
4) Panacea

Correct Answer: Panacea

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Of the highest quality

Options:

1) Productive
2) Reactive
3) Superlative
4) Relative

Correct Answer: Superlative

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A place of shelter for ships

Options:

1) Harbour
2) Helipad
3) Port
4) Barrack

Correct Answer: Harbour

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

His wife is as tall if not, taller than him.

Options:

1) as tall as, if not
2) as taller if not
3) not as tall but as
4) No improvement

Correct Answer: as tall as, if not

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

He is a fast bowler of repute, but his yesterday’s performance was not up to the mark.

Options:

1) performance for yesterday
2) yesterday performance
3) performances for yesterday
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Owing to his respiratory problems the doctor has told him to refrain from smoking.

Options:

1) to not refrain from
2) to refrain to
3) to refrain not from
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

He is suffering from fever for a week.

Options:

1) was suffering
2) had suffering
3) has been suffering
4) No improvement

Correct Answer: has been suffering

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

None knows how it was happened

Options:

1) was happen
2) has happened
3) happened
4) No improvement

Correct Answer: happened

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather.”What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What had the writer given up hope?

Options:

1) To be able to withstand this snowstorm
2) To be able to fight her way against the wind
3) That the snowstorm would improve
4) To find shelter from the wind

Correct Answer: To find shelter from the wind

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather.”What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What did the two friends find while searching for shelter?

Options:

1) A haunted hut
2) A deserted hut
3) A very old hut
4) A very small hut

Correct Answer: A deserted hut

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather.”What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

Why did the writer step cautiously inside the cabin?

Options:

1) Because she was feeling so cold that her legs had become numb
2) Because she could not see clearly in the dark
3) Because the wind made it difficult for her to enter quickly
4) Because the cabin was very dusty

Correct Answer: Because she could not see clearly in the dark

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather.”What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What did Jane find?

Options:

1) A necklace made of gold
2) A necklace made of red ruby
3) A red-coloured necklace
4) A golden necklace with a pendant on it

Correct Answer: A golden necklace with a pendant on it

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.

I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.

Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather.”What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.

We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

What was the strange thing about the necklace?

Options:

1) It was made of marble
2) It was pink in colour
3) There was no dust in it
4) There was a picture on the pendant

Correct Answer: There was no dust in it

Share.

Leave A Reply