Thursday, 16 April 2020

Current Affairs Quiz

Current Affairs Quiz practice march 2020

1.  Which of the following is the correct combination or the inventors and the inventions ?
a
  Elisha Thomson- windmill
b
 S.L Baird – Television
c
 Galileo Gallie – Transistors
d
 Sir Frank whittle –Laser
Answer & Explanation
Answer : Option B
2.  It's dangerous to observe Solar eclipse with naked eyes because
a
  Infrared radiations from sun burns our retina
b
 Ultraviolet radiations from Sun bum our retina
c
 Cosmic rays reach eyes more during the eclipse
d
 All radiations from sun initiate chemical reactions in eyes
Answer & Explanation
Answer : Option B
3.  Which of the following is the Indian Army's biggest airborne exercise?
a
  Exercise Yudh Abyas
b
 Exercise Ekuverin
c
 Exercise Indra
d
 Exercise Winged Raider
Answer & Explanation
Answer : Option D
4.  Anemophily is pollination by
a
  Bats
b
 Wind
c
 Ants
d
 Birds
Answer & Explanation
Answer : Option B
5.  Which one among the following was the result of the First Anglo-Maratha War of 1775-82?
a
  The Marathas won the war
b
 There was no victory for either side
c
 It helped Hyder Ali to gather strength because the British and Marathas were engaged in a mutual war
d
 The British won the war
Answer & Explanation
Answer : Option A
6.  Which division among the plants has the simplest organism?
a
  Bryophyta
b
 Pteridophyte
c
 Thallophyta
d
 Gymnosperms
Answer & Explanation
Answer : Option C
7.  With the increase of pressure, the boiling point of any substance
a
  Decreases
b
 Increases
c
 Remains Same
d
 Becomes zero
Answer & Explanation
Answer : Option B
8.  The Indian Railway authorities have decided to replace the Urdu language on signboards at the _________ state platforms with Sanskrit.
a
  Rajasthan
b
 Uttarakhand
c
 West Bengal
d
 Himachal Pradesh
Answer & Explanation
Answer : Option A
9.  If no external force acts on a system of bodies, the total linear momentum of the system of bodies remains constant. Which law states that?
a
  Newton's Second Law
b
 Principle of conservation of linear momentum
c
 Newton's Third Law
d
 Newton's first law
Answer & Explanation
Answer : Option B
10.  The members of the UPSC are appointed by the ________ for the term of ______ years.
a
  President, 5 years
b
 Home minister, 6 years
c
 President, 6 years
d
 PM, 6 years
Answer & Explanation
Answer : Option C
11.  For an ideal gas, which one of the following statements does not hold true?
a
  There is no interactive force between the molecules.
b
 The potential energy of the gas molecules is zero.
c
 The kinetic energies of all gas molecules are not same.
d
 The speed of all gas molecules is same.
Answer & Explanation
Answer : Option C
12.  Cobalt is associated with
a
  Intestinal enzyme
b
 Growth hormone
c
 Vit-B12
d
 Haemoglobin
Answer & Explanation
Answer : Option C
13.  The planet having maximum diurnal temperature?
a
  Venus
b
 Jupiter
c
 Mars
d
 Mercury
Answer & Explanation
Answer : Option D
14.  Who presides over the joint meetings of two or more Zonal Councils?
a
  Union Home Minister
b
 Senior most Chairman of the Zonal Councils
c
 Prime Minister
d
 Union Finance Minister
Answer & Explanation
Answer : Option A
15.  Where was the International Conclave on Globalising Indian Thought held?
a
  Thiruvananthapuram
b
 Kochin
c
 Thrissur
d
 Kozhikode
Answer & Explanation
Answer : Option D
16.  __________ is an opening in Earth's crust.
a
  Storm
b
 Tornado
c
 Earthquake
d
 Volcano
Answer & Explanation
Answer : Option D
17.  The Constitution's 92nd Amendment Act 2003 deals with which of the following?
a
  Consequential promotion to SC/ ST communities
b
 Addition of Bodo, Dogri, Maithili, and Santhali
c
 Amending the Companies Act
d
 Providing free and compulsory education to children between 6 years and 14 years of age
Answer & Explanation
Answer : Option B
18.  Inactive Nitrogen and Argon gases are usually used in electric bulbs in order to
a
  Increase the intensity of light emitted
b
 Make the production of bulb economical
c
 Increase the life of the filament
d
 Make the life of the filament
Answer & Explanation
Answer : Option C
19.  Which of the following rivers does not flow into the Arabian Sea?
a
  Narmada
b
 Sabarmati
c
 Tungabhadra
d
 Mandovi
Answer & Explanation
Answer : Option C
20.  Which of the following article deals with the composition of council of states (Rajya Sabha) and the manner of election of its members?
a
  Article 90
b
 Article 81
c
 Article 82
d
 Article 80
Answer & Explanation
Answer : Option D
21.  Which of the following statements in the context of structure of the Parliament is / are correct?
1. The Parliament of India consists of the president the council of states and the house of the people
2. The president of India is directly elected by an electoral college consisting of the elected members of both the house of the parliament only
Select the correct answer using the codes given below.
a
  Only 2
b
 Only 1
c
 Neither 1 nor 2
d
 Both 1 and 2
Answer & Explanation
Answer : Option B
22.  In Newton's third law, the action and reaction forces
1. Act on Different Bodies
2. Act on the same Body
3. Are not Always Equal
4. Are Always Equal
Choose the correct answer from the codes given below.
a
  1 and 4
b
 1 and 3
c
 2 and 3
d
 2 and 4
Answer & Explanation
Answer : Option A
23.  A pregnant woman is advised to undergo abortion if she contracts a disease called.
a
  German measles
b
 Small pox
c
 Measles
d
 Chicken pox
Answer & Explanation
Answer : Option B
24.  What is the unit of Astronomical Distance?
a
  Light year
b
 Angstrom
c
 Weber
d
 Lux
Answer & Explanation
Answer : Option A
25.  Which among the following volcanic mountain is called light house of Mediterranean:
a
  Cotopaxi
b
 Krakatoa
c
 Vesuvius
d
 Stromboli
Answer & Explanation
Answer : Option D
26.  Match the following :-
A - Manganese dioxide 1- yellow
B - Selenium Oxide 2 - Green
C - Chromium Oxide 3 - Red
D - Iron Oxide 4 - Purple
a
  2 - 3 – 1- 4
b
 1 – 2 – 3 -4
c
 3 – 1 – 4 -2
d
 4 – 3 – 2 - 1
Answer & Explanation
Answer : Option D
27.  Which of the following committees of Parliament has the largest membership?
a
  Committee on Public Undertakings
b
 Estimates Committee
c
 Public Accounts Committee
d
 Business Advisory Committee
Answer & Explanation
Answer : Option B
28.  The government launched Online competition in short essays for students of classes 9 to 12 for the _______ edition of Prime Minister's Interaction Programme Pariksha Pe Charcha 2020.
a
  8th
b
 3rd
c
 2nd
d
 5th
Answer & Explanation
Answer : Option B
29.  The blood pressure is the pressure of blood in
a
  Auricles
b
 Veins
c
 Ventricles
d
 Arteries
Answer & Explanation
Answer : Option D
30.  Which of the following causes a tropical cyclone to rotate?
a
  Westerlies
b
 Frictional force
c
 Coriolis effect
d
 Geostratic wind
Answer & Explanation
Answer : Option C
31.  The mass of moon is of earth's mass and its radius is of that of earth. If the escape velocity from the earth's surface is 11.2 km/s, is value for the moon is :
a
  0.5 km/s
b
 0.14 km
c
 5.0 km/s
d
 2.5 km/s
Answer & Explanation
Answer : Option D
32.  Young's modulus is the property of
a
  Both Solid and liquid
b
 Gas only
c
 Solid only
d
 Liquid only
Answer & Explanation
Answer : Option C
33.  In rice field, which of the following is used as biofertiliser?
a
  Pseudomonas
b
 Nitrobactor
c
 Azolla
d
 Rhizobium
Answer & Explanation
Answer : Option C
34.  'Super male' has the chromosome
a
  XYY
b
 XXY
c
 YYY
d
 XY
Answer & Explanation
Answer : Option A
35.  The cold and dense air blowing down the mountain slope during the night is known as
a
  Katabatic wind
b
 Khamsin
c
 Harmattan
d
 Anabatic wind
Answer & Explanation
Answer : Option A
36.  First - Indian ruler use rocket artillery in war was
a
  Aurangzeb
b
 Babar
c
 Hyder Ali
d
 Tipu Sultan
Answer & Explanation
Answer : Option C
37.  Which of the following does not contain chlorophyll?
a
  Verticles
b
 Articles
c
 Fungi
d
 Veins
Answer & Explanation
Answer : Option C
38.  Who among the following were considered constitutionalist within the National Congress?
a
  Subhash Chnadra Bose and Maulana Azad
b
 Jawarharlal Nehru and J.B. Kripalani
c
 Satyamurty and K.M. Munshi
d
 Sarojini Naidu and Annie Beasant
Answer & Explanation
Answer : Option C
39.  Water Is used in car radiator because of its
a
  Easy availability
b
 Low boiling point
c
 Low density
d
 High specific heat capacity
Answer & Explanation
Answer : Option D
40.  Civil Services day is observed on
a
  4 November
b
 21 July
c
 23 April
d
 21 April
Answer & Explanation
Answer : Option D
41.  Who propounded the opportunity costtheory of International trade?
a
  Marshal
b
 Heckscher & Oblin
c
 Ricardo
d
 Haberler
Answer & Explanation
Answer : Option D
42.  Which one of the following elements cannot be detected by 'Lassaigne's test' ?
a
  F
b
 I
c
 S
d
 CI
Answer & Explanation
Answer : Option A
43.  The chairman of the Public Accounts Committee in the Indian Parliament is
a
  The Leader of Opposition Party
b
 The Deputy Speaker of Lok Sabha
c
 The Chairman of Rajya Sabha
d
 The Speaker of Lok Sabha
Answer & Explanation
Answer : Option A
44.  The Mehao wildlife Sanctuary is a popular habitat located in
a
  Manipur
b
 Assam
c
 Maghalaya
d
 Arunachal Pradesh
Answer & Explanation
Answer : Option D
45.  Tropic of cancer passes through which of the following group of Indian states :
a
  Odisha, Andrapradesh, and Tamil Nadu
b
 Gujarat, MP, Chhattisgarh
c
 UP, MP, Bihar
d
 Rajasthan, Jharkhand, WB
Answer & Explanation
Answer : Option D
46.  Between which of the following was the ancient town to Takshasila located?
a
  Indus and Jhelum
b
 Ravi and Beas
c
 Chenab and Ravi
d
 Jhelum and Chenab
Answer & Explanation
Answer : Option A
47.  The nuclear particle which are assumed to hold the nucleus together are
a
  Electrons
b
 Mesons
c
 Neutrons
d
 Positrons
Answer & Explanation
Answer : Option B
48.  The position of a planet when it is nearest to the sun is called
a
  Perihelion
b
 Aphelion
c
 Perigee
d
 Apogee
Answer & Explanation
Answer : Option A
49.  Who is referred to as the Supreme Commander of the Armed Forces in India?
a
  President
b
 Defence Minister
c
 General of the Army
d
 Field Marshal
Answer & Explanation
Answer : Option A
50.  What is the predominant type of Indian agriculture?
a
  Extensive agriculture
b
 Commercial agriculture
c
 Subsistence agriculture
d
 Plantation agriculture
Answer & Explanation
Answer : Option C
51.  If the distance between the earth and the sun were twice what it is now the gravitational force exerted on the earth by the sun would be
a
  Twice as large as it is now
b
 Four times as large as it is now
c
 One-fourth of what it is now
d
 Half of what it is now
Answer & Explanation
Answer : Option C
52.  The sperms are temporarily stored in the ___________
a
  Vas efferens
b
 Bladder
c
 Epididymis
d
 Vas deferens
Answer & Explanation
Answer : Option C
53.  Which town in India became the first Indian town to become 100% polio-free through the pulse strategy?
a
  Idukki
b
 Warangal
c
 Vellore
d
 Medak
Answer & Explanation
Answer : Option C
54.  A man presses more weight on earth at
a
  None of these
b
 Lying position
c
 Sitting position
d
 Standing position
Answer & Explanation
Answer : Option D
55.  'Caldera' is a feature associated with
a
  Folding of rocks
b
 Faulting of mountains
c
 Earthquakes
d
 Volcanoes
Answer & Explanation
Answer : Option D
56.  The first census was conducted in India at the time of
a
  Lord Ripon
b
 Lord Mayo
c
 Lord Lytton
d
 Lord Dufferin
Answer & Explanation
Answer : Option B
57.  Bagasse, a by-product of sugar manufacturing industry, is used for the production of
a
  Rubber
b
 Glass
c
 Cement
d
 Paper
Answer & Explanation
Answer : Option D
58.  Which of the following birds makes its nest among the thorns of a cactus plants
a
  Dove
b
 Robin bird
c
 Weaver bird
d
 Sunbird
Answer & Explanation
Answer : Option A
59.  Which of the following phenomenon is considered responsible for Global warming
a
  None of these
b
 Greenhouse effect
c
 Fire in coal mines
d
 Dry forming
Answer & Explanation
Answer : Option B
60.  Who is to receive the 29th Saraswati Samman?
a
  Mulk Raj Anand
b
 R. K. Narayan
c
 Vasdev Mohi
d
 Jhumpa Lahiri
Answer & Explanation
Answer : Option C
61.  The monomer/monomers used for the synthesis of Nylon 6 is/are
a
  Hexamethylenediamine and adipic acid
b
 Caprolactam
c
 Urea and formaldehyde
d
 Phenol and formaldehyde
Answer & Explanation
Answer : Option B
62.  Advocate General of the State submits his resignation to
a
  Chief Judge of high court of the state
b
 Governor of the respective states
c
 Chief Minister of the state
d
 President of India
Answer & Explanation
Answer : Option B
63.  'Parsec' is the unit of measurement of
a
  Density of stars
b
 Astronomical distance
c
 Orbital velocity of giant stars
d
 Brightness of heavenly bodies
Answer & Explanation
Answer : Option B
64.  Proclamation of emergency under article 352 is issued by which one of the following?
a
  Home minister
b
 President
c
 Defence minister
d
 Prime minister
Answer & Explanation
Answer : Option B
65.  The distribution of electrons into different orbits of an atom, as suggested by Bohr, is
a
  2 electrons in the K-orbit, 8 electrons in the L-orbit, 16 electrons in the M-orbit.
b
 2 electrons in the K-orbit, 8 electrons in the L-orbit, 18 electrons in the M-orbit.
c
 2 electrons in the K-orbit, 8 electrons in the L-orbit, 32 electrons in the M-orbit.
d
 2 electrons in the K-orbit, 6 electrons in the L-orbit, 18 electrons in the M-orbit.
Answer & Explanation
Answer : Option B
66.  The first Indian ruler to organise Haj pilgrimage at the expense of the state was
a
  Aurangzeb
b
 Akbar
c
 Alauddin Khilji
d
 Feroz Tughlaq
Answer & Explanation
Answer : Option B
67.  Which Governor General of India founded the postal service in India?
a
  Robert badra
b
 Robert Clive
c
 Lord Dalhousie
d
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
68.  The reproductive parts of ___________ are located in the flower.
a
  Bryophyta
b
 Thallopyta
c
 Pteridophyta
d
 Angiosperms
Answer & Explanation
Answer : Option D
69.  In Ashoka's administration Rajukas located after
a
  Municipal Administration
b
 Religious Matters
c
 Administration of Justice
d
 Collection of Taxes
Answer & Explanation
Answer : Option C
70.  Veeragase is a folk dance form of which state?
a
  Andhrapradesh
b
 Karnataka
c
 Kerala
d
 Odisha
Answer & Explanation
Answer : Option B
71.  Carbon or Graphite rods are used in atomic reactors as moderators for sustained nuclear chain reaction through nuclear fission process. In this process
a
  The neutrons are made slow
b
 The protons are made fast
c
 The protons are made slow
d
 The neutrons are made fast
Answer & Explanation
Answer : Option A
72.  Unequal daughter cells are produced in
a
  Budding
b
 Fission
c
 Sporulation
d
 Fragmentation
Answer & Explanation
Answer : Option A
73.  The Directive Principles are
a
  Positive instructions to the government to work for the attainment of set objectives
b
 Directives to the state to enhance the international prestige of the country
c
 Directives to the government to pursue a policy of non-alignment
d
 Negative injunctions to the government to refrain from encroaching on the freedom of the people
Answer & Explanation
Answer : Option A
74.  The cost of one thing in terms of the alternative given up is called
a
  Production cost
b
 Physical cost
c
 Real cost
d
 Opportunity cost
Answer & Explanation
Answer : Option D
75.  Saffron is obtained from which among the following parts of plant
a
  Stigma
b
 Anther
c
 Pollen
d
 Stamen
Answer & Explanation
Answer : Option A
76.  The main reason for the failure of the INA was
a
  The death of Subhash Chandra Bose in an air crash
b
 Sabotage by some disgruntled elements
c
 The collapse of Japanese forces in the war
d
 Staunch opposition of the Congress
Answer & Explanation
Answer : Option C
77.  The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is
a
  Pt
b
 Ni
c
 Pb
d
 Cu
Answer & Explanation
Answer : Option B
78.  Who was the first Muslim Invader in India?
a
  Muhmmad Ghori
b
 Iltutmis
c
 Muhmmad of Ghazni
d
 Muhmmad – bin - Qasim
Answer & Explanation
Answer : Option D
79.  Kelps is obtained from
a
  Marine algae
b
 Lichens
c
 Snail
d
 Algae
Answer & Explanation
Answer : Option A
80.  Which of the following tests is used for diagnosis of 'Colour Blindness' in people?
a
  Widal Test
b
 Ishihara Test
c
 Rorschach Test
d
 Elisa Test
Answer & Explanation
Answer : Option B
81.  When hot water is placed into an empty water bottle, the bottle keeps its shape and does not soften. What type of plastic is the water bottle made from?
a
  PVC
b
 Thermosetting
c
 Polyurethane
d
 Thermoplastic
Answer & Explanation
Answer : Option B
82.  Which Article of Indian Constitution Protects the Civil Servants from the politically motivated or vindictive action?
a
  Article – 109
b
 None of these
c
 Article – 19
d
 Article – 311
Answer & Explanation
Answer : Option D
83.  Why was the civil disobedience movement resumed after Gandhiji returned from the Second Round Table Conference?
a
  Ramsay Mac Donald announced the communal award
b
 All of the above
c
 The masses had become restless at the inactivity
d
 The government went back on the Gandhi-Irwin pact and used repressive methods again
Answer & Explanation
Answer : Option D
84.  With increase of pressure, the boiling point of any substance
a
  Decrease
b
 Increases
c
 Remains constant
d
 Zero
Answer & Explanation
Answer : Option B
85.  Cyclone is a system of wind blowing:
a
  In a straight line from high to low pressure region
b
 From Ball of Bengal towards Bangladesh annually
c
 Spirally outwards from a high pressure region
d
 Spirally towards low pressure region
Answer & Explanation
Answer : Option D
86.  Very small insoluble particles in a liquid may be separated from it by using
a
  Crystallization
b
 Centrifugation
c
 Fractional distillation
d
 Decantation
Answer & Explanation
Answer : Option D
87.  Which of the following is a characteristic of temperate cyclones?
a
  It is confined to 10 – 30 N and S of equator
b
 It can form in both land and seas
c
 It generally occurs in summers
d
 The pressure gradient is steep
Answer & Explanation
Answer : Option B
88.  The main constituent of Gobar gas is
a
  Propane
b
 Ethane
c
 Acetylene
d
 Methane
Answer & Explanation
Answer : Option D
89.  The Kalisindh Thermal power Station is located in which of the following state?
a
  Haryana
b
 Himachal Pradesh
c
 Rajasthan
d
 MP
Answer & Explanation
Answer : Option C
90.  In tissue culture, the cells are placed in an artificial medium where they divide rapidly to form a small group of cells called.
a
  Callus
b
 Thallus
c
 Plantlets
d
 Bud
Answer & Explanation
Answer : Option A
91.  Which of the following factor is support the non perennial features of peninsular India rivers?
a
  None of the above
b
 Rainfall varies from year to year
c
 Rainfall is seasonal
d
 Rainfall is low
Answer & Explanation
Answer : Option C
92.  A semi fluid shell which includes both the crust and the uppermost part of the mantle is known as:
a
  Lithosphere
b
 Mesosphere
c
 Asthenosphere
d
 Semisphere
Answer & Explanation
Answer : Option C
93.  Athletes have lower heartbeat during normal condition due to increase the size of
a
  Left atrium
b
 Left Ventricle
c
 Right Atrium
d
 Right Ventricle
Answer & Explanation
Answer : Option B
94.  Which one amongst the following is the oldest Dynasty?
a
  Chola Dynasty
b
 Pallava Dynasty
c
 Maurya Dynasty
d
 Gupta Dynasty
Answer & Explanation
Answer : Option C
95.  NDRF functions under the ________.
a
  Ministry of Home Affairs
b
 Ministry of External Affairs
c
 Ministry of Police Personnel
d
 Ministry of Defence
Answer & Explanation
Answer : Option A
96.  At which congress session did Dadabhai Naoroji announce that Swaraj was the goal of India's political efforts?
a
  1905 Banaras Session
b
 1893 Lahore Session
c
 1906 Calcutta Session
d
 1886 Calcutta Session
Answer & Explanation
Answer : Option C
97.  What is the theme of the NIC Tech Conclave 2020?
a
  E-Governance from Citizen's Perspective
b
 G2B framing e-Governance
c
 Digital India: Success to Excellence
d
 Technologies for NextGen Governance
Answer & Explanation
Answer : Option D
98.  The instrument that measures arterial blood pressure is known as
a
  Sphygmomanometer
b
 Pyknometer
c
 Sphygmoscope
d
 Hypsometer
Answer & Explanation
Answer : Option A
99.  Which hill station is called as the 'Queen of the Satpuras'
a
  Cardamom
b
 Mahenderagiri
c
 Pachmarhi
d
 Nilgiri
Answer & Explanation
Answer : Option C
100.  The place where the slipping begins is called the earthquake's
a
  Hot Spot
b
 Focus
c
 Lava
d
 Fault
Answer & Explanation
Answer : Option B

No comments:

Post a comment

Back To Top