Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Computer Awareness for IBPS SBI and Bank Exams


IBPS Online

Find Here Computer Awareness for IBPS SBI and Bank Exams MCQ Questions and Answers  for various Government Exams like IBPS RRB PO, NABARD, SSC CPO, SSC CGL, SSC CHSL, IBPS PO, RBI Grade B and Entrance Exams


1.  Your computer suddenly shuts off and doesn't turn on after repeated attempts. What is the most likely cause?
a
  CPU fried
b
 Hard Drive crashed
c
 CD-ROM fried
d
 Power Supply blown
e
 Motherboard crashed
Answer & Explanation
Answer : Option B
2.  An interface that can be used to connect the microcomputer bus to…………..is called an I/O Port.
a
  Flip Flops
b
 Memory
c
 Peripheral devices
d
 Multiplexers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
3.  ………..is the time needed by the CPU to recognize (not service) an interrupt request
a
  Interrupt Latency
b
 Response Deadline
c
 Timer delay
d
 Throughput
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
4.  Which application is not typically included in an MS Office suite?
a
  word processor
b
 spreadsheet
c
 antivirus
d
 database
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
5.  The type of software that can store, update, manipulate, and retrieve data is called
a
  desktop publishing
b
 spreadsheet
c
 database management
d
 graphics
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
6.  Which of the following identifies a specific web page and its computer on the Web?
a
  Web site
b
 Web site address
c
 URL
d
 Domain Name
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
7.  The browser's………..keeps a list of web pages you have visited during the current session.
a
  history
b
 cache
c
 favorites
d
 trail
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
8.  Which port doesn't exist in computer?
a
  UBS port
b
 Parallel port
c
 Printer port
d
 Computer port
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
9.  Which device cannot be shared in network?
a
  Floppy
b
 Keyword
c
 Computer
d
 Printer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
10.  …………allows wireless mobile devices to access the Internet and its services such as the Web and e-mail
a
  TCP/IP
b
 Ethernet
c
 WAP
d
 WiFi
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
11.  A communication processor that connects dissimilar networks by providing the translation from one set of protocol to another is
a
  Bridge
b
 Gateway
c
 Router
d
 Modem
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
12.  Which of the following is a general purpose programming language, designed by Sun Microsystems?
a
  VB Script
b
 Java Script
c
 CSS
d
 Linux
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
13.  A(n)………..allows network users to share a single copy of software, which resides on the network server.
a
  single-user license agreement
b
 network site license
c
 end-user license agreement
d
 business software license
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
14.  Voice mail
a
  is the exchange of text messages and computer files transmitted via a communications network such as a local area network or the Internet
b
 permits users to converse in real time with each other via the computer while connected to the Internet
c
 functions much like an answering machine, allowing callers to leave a voice message for the called party
d
 involves using video and computer technology to conduct a meeting between participants at geographically separate locations
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
15.  A passive threat to computer security is
a
  Malicious Intent
b
 Sabotage
c
 Accident Errors
d
 Espionage Agents
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
16.  All of the following are basic principles of net works, except
a
  each computer must have a network card
b
 there must be communications media connecting the network hardware devices
c
 there must be at least one connecting device
d
 each computer must have software that supports the movement of information
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
17.  Bold, italics and underline are features used in many programs. To which of the following items can these features be applied?
a
  files
b
 text
c
 pictures
d
 windows
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
18.  An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?
a
  Leech
b
 Squid
c
 Slug
d
 Glitch
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
19.  Computer which are made of integrated circuits
a
  Digital
b
 Analog
c
 Mechanical
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
20.  By an intranet we mean
a
  a LAN of an organization
b
 a Wide Area Network connecting all branches of an organization
c
 a corporate computer network
d
 a network connecting all computers of an organization and using the internet protocol
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
21.  Which of the following is an acceptable way to shut down the computer?
a
  press the reset button
b
 turn the computer off at the power point
c
 select the 'Shut down' option from a menu
d
 pull the power card from the back of the computer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
22.  What is the purpose of providing a Drafts folder in an email system?
a
  to store spam email
b
 to save unsent emails
c
 to store deleted emails
d
 to save a copy of sent emails
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
23.  To identify a document, it is helpful to include the file name on each page as a
a
  header/footer
b
 bibliography
c
 find/search
d
 macro
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
24.  What is the meaning of 'justified text'?
a
  the text headings are all in the same style
b
 all four margins on the page are the same size
c
 the text aligns with both the right and left margins
d
 the text is the maximum size that will fit on a page
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
25.  CRT stands for
a
  Cathode Ray tube
b
 Cathodic ray tube
c
 Cathode ray tub
d
 Cathodic ray tub
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
26.  Soft copy of a document has the characteristics that it can be :
a
  touched only
b
 viewed only
c
 touched and viewed
d
 either touched or viewed
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
27.  Pressing and quickly releasing the left button of the mouse is called
a
  Double Click
b
 Right Click
c
 Up Click
d
 Left Click
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
28.  Computers can provide
a
  logical decision and latest information
b
 solutions of problems and quality control
c
 industrial and educational development
d
 all of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
29.  Computers observe some limitations as they have no
a
  intelligence and feeling
b
 flexibility and emotions
c
 easy portability and ethics
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
30.  Digital computer consumes electric power as compare to analog computer.
a
  Equal
b
 More
c
 Less
d
 Alike
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
31.  The term 'baud' is a measure of the :
a
  speed at which data travels over the communication line
b
 memory capacity
c
 instruction execution time
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
32.  Indicate which of the following is not true about an interpreter
a
  Interpreter generates an object program from the source program
b
 Interpreter is a kind of translator
c
 Interpreter analyses each source statement every time it is to be executed
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
33.  The phrase………….describes viruses, worms, Trojan horse attack applets, and attack scripts.
a
  malware
b
 spam
c
 phish
d
 virus
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
34.  ………..is the protocol that supports linking from one web page to another page.
a
  HTML
b
 IP
c
 HTTP
d
 FTP
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
35.  Each computer connected to the internet must
a
  be an IBM PC
b
 have a unique IP address
c
 be internet compatible
d
 have a modem connection
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
36.  What displays the content of the active cell in Excel?
a
  Name Box
b
 Row Headings
c
 Formula Bar
d
 Taskpane
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
37.  A large number of computers in a wide geographical area can be efficiently connected by
a
  Twisted pair lines
b
 Coaxial cables
c
 Communications satellites
d
 Fiber Cables
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
38.  A message with replies on a newsgroup is often called a…………
a
  post
b
 list
c
 thread
d
 comment
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
39.  What is the function of a router?
a
  To connect your computer to another computer.
b
 To connect two servers to increase transmission speed.
c
 To connect two different networks.
d
 To connect very distant segments from the same network.
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
40.  What is access time?
a
  It is the time taken by the memory to store or retrieve a piece of data.
b
 It is the number marked on all memory chips.
c
 It is the memory clock.
d
 It is the transaction period between the CPU and the memory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
41.  If configured correctly, the……….will prevent interaction with your computer after a specified time period.
a
  firewall
b
 filter
c
 screen saver
d
 popup blocker
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
42.  A…………'s main purpose is to prohibit unauthorized access to your computer via the Internet.
a
  popup blocker
b
 firewall
c
 spyware blocker
d
 spam assassin
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
43.  A GUI is
a
  hardware
b
 language interpreter
c
 software interface
d
 an operating system
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
44.  The main memory of a computer can also be called………….
a
  primary storage
b
 internal memory
c
 primary memory
d
 all of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
45.  …………is a collection of web-pages and …………is the very first page that we see on opening of a website.
a
  Home page, Web page
b
 Website, Home page
c
 Web page, Home page
d
 Web page, Website
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
46.  Which of the following is Not a characteristic of E-mail?
a
  Low cost
b
 Record maintenance in database
c
 High speed
d
 Waste reduction
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
47.  Which of the following is not a network?
a
  Local Area Network
b
 Wide Area Network
c
 Optical Fibre
d
 All are networks
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
48.  Outlook Express is a
a
  E-mail client
b
 Scheduler
c
 Address book
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
49.  The WWW standard allows programs on many different computer platforms to show the information on a server. Such programs are called :
a
  ISP
b
 Web Browsers
c
 Web Servers
d
 Web Modular
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
50.  Which of the following is Not a characteristic of a computer?
a
  Intelligence
b
 Speed
c
 Versatility
d
 Automation
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
51.  Small application programs that run on a Web page and may ensure a form is completed properly or provide animation are known as………..
a
  flash
b
 spiders
c
 cookies
d
 applets
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
52.  Network components are connected to the same cable in the …………topology.
a
  star
b
 ring
c
 bu
d
 mesh
e
 mixed
Answer & Explanation
Answer : Option A
53.  What device includes an adapter that decodes data sent in radio signals?
a
  modem
b
 digital translator
c
 router
d
 switch
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
54.  A wireless network uses……….waves to transmit signals.
a
  mechanical
b
 radio
c
 sound
d
 magnetic
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
55.  The internet began with the development of:
a
  USENET
b
 ARPANET
c
 Ethernet
d
 Intranet
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
56.  We access the World Wide Web using :
a
  Browsers
b
 Instant messaging applications
c
 High bandwidth
d
 Search engine
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
57.  What's considered the 'backbone' of the World Wide Web?
a
  Uniform resource locator (URL)
b
 Hypertext mark-up language (HTML)
c
 Hypertext transfer protocol (HTTP)
d
 File transfer protocol (FTP)
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
58.  What does the SMTP in an SMTP server stand for?
a
  Simple Mail Transfer Protocol
b
 Server Message Test Phase
c
 Short Messaging Text Process
d
 Short Messaging Transfer Protocol
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
59.  What's the name for the program or service that lets you view e-mail messages?
a
  Web browser
b
 E-mail clients
c
 E-mail ID
d
 Internet
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
60.  By default, your documents print in ……..……mode.
a
  Landscape
b
 Portrait
c
 Page setup
d
 Print preview
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
61.  To move to the bottom of a document, press……….
a
  Auto summarize
b
 Home key
c
 Ctrl + Home key
d
 End key
e
 Ctrl + End key
Answer & Explanation
Answer : Option E
62.  The errors that can be pointed out by the compiler are :
a
  Syntax error
b
 Symantic error
c
 Logical error
d
 Internal error
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
63.  What is the function of Drop Cap?
a
  It does not allow capital letters to be used in the documents.
b
 It makes first letter of each word capital letter in the documents.
c
 It lets you begin a paragraph with a large dropped initial capital letter.
d
 It automatically starts all paragraphs and sentences with capital letters.
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
64.  What is the correct association between a hardware component and a computer function?
a
  Monitor > input
b
 Mouse > input
c
 CPU > storage
d
 Hard disk > processing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
65.  ………..are lists of commands that appear on the screen.
a
  GUIs
b
 Icons
c
 Menus
d
 Windows
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
66.  Which of the following would most likely NOT be a symptom of a virus?
a
  Existing program files and icons disappear.
b
 The CD-ROM stops functioning.
c
 The Web browser opens to an unusual home page.
d
 Odd messages or images are displayed on the screen.
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
67.  Which of the following statements is FALSE concerning file names?
a
  Files may share the same name or the same extension but not both
b
 Every file in the same folder must have a unique name
c
 File extension is another name for file type
d
 The file extension comes before the dot (.) followed by the name
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
68.  Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest
a
  character, file, record, field, database
b
 character, record, field, database, file
c
 character, field, record, file, database
d
 Bit, byte, character, record, field, file, database
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
69.  Linux is a(n)………..operating system.
a
  open-source
b
 Microsoft
c
 Windows
d
 Mac
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
70.  Personal logs or journal entries posted on the Web are known as :
a
  listservs
b
 Webcasts
c
 blogs
d
 subject directories
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
71.  The most frequently used instructions of a computer program are likely to be fetched from :
a
  the hard disk
b
 cache memory
c
 RAM
d
 registers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
72.  The design of the network is called the network :
a
  architecture
b
 server
c
 transmission
d
 type
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
73.  The purpose of the primary key in a database is to :
a
  unlock the database
b
 provide a map of the data
c
 uniquely identify a record
d
 establish constraints on database operations
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
74.  What is the ultimate purpose of Defragmentation?
a
  Make the PC faster
b
 Create More Free Space
c
 Delete temporary files
d
 Reduce Power consumption
e
 All of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
75.  What is the purpose of keeping electronic devices such as computers, televisions, and remote controlled devices on Sleep mode?
a
  Reduce Power consumption
b
 Back up
c
 To write contents of RAM to hard disc
d
 To improve download speed
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
76.  ADSL data communications technology uses which of the following for faster data transmission?
a
  Voiceband modem
b
 Wireless Modem
c
 Copper telephone Lines
d
 Sockets
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
77.  Most of the internet banking sites provide which of the following feature to reduce the risk of keystroke logging for the password entry?
a
  Virtual keyboard
b
 Finger Touching
c
 Touchscreen
d
 ShapeWriter
e
 Dasher
Answer & Explanation
Answer : Option A
78.  In the MICR Code Line Structure what do represent the first three digits of Sort field number consisting of nine digits?
a
  City
b
 Bank
c
 Branch
d
 Account Type
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
79.  What is the fullform of W3C?
a
  World Wide Web Consortium
b
 World Wide Web Company
c
 World Wide Web Center
d
 World Wide Web Command
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
80.  Now a days Vishing has become a criminal practice of using social engineering over which of the following?
a
  Social networking sites
b
 Mobile Phones
c
 E-mails
d
 Cyber cafes
e
 All of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
81.  Which among the following is a correct definition of 'Digital Divide'?
a
  gap between people having access to mobile and internet access
b
 gap between people having access to internet/IT and no internet/IT
c
 gap between people having access to broadband and narrowband internet
d
 gap between people having access to internet banking and normal banking
e
 Gap between the people having an email account and no email account
Answer & Explanation
Answer : Option B
82.  Which of the following is not a computer language?
a
  BASIC
b
 C++
c
 C#
d
 Java
e
 Microsoft
Answer & Explanation
Answer : Option E
83.  Test the validity of the statements?
a
  1 KB = 1024 BYTES
b
 1 MB = 2048 BYTES
c
 1 MB = 1000 KILOBYTES
d
 1 KB = 1000 BYTES
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
84.  What kind of software would you most likely use to keep track of billing account?
a
  Word Processing
b
 Electronic Publishing
c
 Spreadsheet
d
 Web authoring
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
85.  COBOL is widely used in………. applications
a
  Commercial
b
 Scientific
c
 Space
d
 Mathematical
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
86.  Unwanted repetitious messages, such as unsolicited bulk e-mail is known as
a
  Spam
b
 Trash
c
 Calibri
d
 Courier
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
87.  A self replicating program, similar to a virus which was taken from a 1970s science fiction novel by John Bruner entitled the Shockwave Rider is………….
a
  Bug
b
 Vice
c
 Lice
d
 Worm
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
88.  Computer connected to a LAN (Local Area Network) can
a
  run faster
b
 go on line
c
 share information and /or share peripheral equipment
d
 E-mail
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
89.  Which of the following will not cut information?
a
  Pressing Ctrl + C
b
 Selecting Edit > Cut from the menu
c
 Clicking the Cut button on the standard
d
 Pressing Ctrl + X
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
90.  If you begin typing an entry into a cell and then realize that you don't want your entry placed into a cell, you :
a
  Press the Erase key
b
 Press Esc
c
 Press the Enter button
d
 Press the Edit Formula button
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
91.  Bold, Italic, Regular are known as
a
  font styles
b
 font effects
c
 word art
d
 text effects
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
92.  Which of the following is not available in Font Spacing?
a
  Normal
b
 Loosely
c
 Condensed
d
 Expanded
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
93.  Shimmer, Sparkle text, Blinking Background etc. are known as
a
  font styles
b
 font effects
c
 word art
d
 text effects
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
94.  Superscript, subscript, outline, emboss, engrave are known as
a
  font styles
b
 font effects
c
 word art
d
 text effects
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
95.  To get to the 'Symbol' dialog box, click on the……….menu and choose 'Symbol'.
a
  Insert
b
 Format
c
 Tools
d
 Table
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
96.  Which command is used to set a name to a disk in DOS?
a
  VOLUME
b
 VOL
c
 LABEL
d
 DISKLABEL
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
97.  A term associated with the comparison of processing speeds of different computer system is :
a
  EFTS
b
 MPG
c
 MIPS
d
 CFPS
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
98.  The subject of cybernetics deals with the science of
a
  Genetics
b
 Control and communications
c
 Molecular biology
d
 Biochemistry
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
99.  Microprocessors can be used to make
a
  Computer
b
 Digital systems
c
 Calculators
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
100.  Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU?
a
  Mass memory
b
 Internal memory
c
 Non-volatile memory
d
 PROM
e
 Flash memory
Answer & Explanation
Answer : Option B
101.  Which company is the biggest player in the microprocessor industry?
a
  Motorola
b
 IBM
c
 Intel
d
 AMD
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
102.  Each model of a computer has a unique :
a
  Assembly of a computer
b
 Machine language
c
 High level language
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
103.  A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is :
a
  Cylinder
b
 Surface
c
 Track
d
 Cluster
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
104.  A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as :
a
  Path
b
 Address bus
c
 Route
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
105.  The secondary storage devices can only store data but they cannot perform
a
  Arithmetic Operation
b
 Logic operation
c
 Fetch operations
d
 Either of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
106.  As compared to diskettes, the hard disks are
a
  More expensive
b
 More portable
c
 Less rigid
d
 Slowly accessed
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
107.  Instructions and memory address are represented by
a
  Character code
b
 Binary codes
c
 Binary word
d
 Parity bit
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
108.  A computer program that translates one program instructions at a time into machine language is called a/an
a
  Interpreter
b
 CPU
c
 Compiler
d
 Simulator
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
109.  What is meant by a dedicated computer?
a
  Which is used by one person only
b
 Which is assigned one and only one task
c
 Which uses one kind of software
d
 Which is meant for application software
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
110.  Which of the following professions has been affected by personal computers?
a
  Medical
b
 Clerical and law
c
 Accounting
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
111.  Different components, on the motherboard of a PC processor unit are linked together by sets or parallel electrical conducting lines. What are these lines called?
a
  Conductors
b
 Buses
c
 Connectors
d
 Connectively
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
112.  A disadvantage of the laser printer is :
a
  It is quieter than an impact printer
b
 It is very slow
c
 The output is of a lower quality
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option E
113.  Which of the following is not an manufacturer of Hard Disk drives?
a
  Samsung
b
 Intel
c
 Seagate
d
 Western Digital
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
114.  To save a document in different location use :
a
  Save
b
 Save as
c
 Save as web page
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
115.  The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
a
  Hardware
b
 Software
c
 Firmware
d
 ROM ware
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
116.  Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
a
  IBM
b
 Seagate
c
 Microsoft
d
 3M
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
117.  Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot erase or modify it?
a
  Floppy Disk
b
 Hard Disk
c
 Tape Drive
d
 CDROM
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
118.  Which programming languages are classified as low level languages?
a
  Basic, COBOL, FORTRAN
b
 Prolog 2, Expert Systems
c
 Knowledge based systems
d
 Assembly Languages
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
119.  A normal CD-ROM usually can store up to ………..data?
a
  680 KB
b
 680 Bytes
c
 680 MB
d
 680 GB
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
120.  Which command allows you to reduce fragments of file and optimize the performance of disk?
a
  Scandisk
b
 Diskcomp
c
 Chkdsk
d
 Defrag
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
121.  Synonym can be reviewed with
a
  Spelling and grammar
b
 Thesaurus
c
 Both
d
 Synonym viewer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
122.  Workgroup means
a
  Computers in network
b
 Individual user
c
 Individual computer
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
123.  What is the name of excel files?
a
  Workbook
b
 Worksheet
c
 Spreadsheet
d
 Spread book
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
124.  Which port doesn't exist in computer?
a
  USB
b
 Parallel
c
 Com1/Com2
d
 RAW
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
125.  What is the purpose of query?
a
  Input data
b
 Output data
c
 Sort & filter
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
126.  Which device cannot be shared in network?
a
  Floppy
b
 Keyboard
c
 Computer
d
 Printer
e
 Hard disk
Answer & Explanation
Answer : Option B
127.  Which is the latest version of MS Office?
a
  Office XP
b
 Windows XP
c
 Office 2007
d
 Office 2010
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
128.  What is the function of Recycle Bin?
a
  Store deleted file
b
 Store temporary file
c
 Store corrupted file
d
 Store Document file
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
129.  What is the main difference between a mainframe and a super computer?
a
  Super computer is much larger than mainframe computers
b
 Super computers are much smaller than mainframe computers
c
 Super computers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
d
 Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
130.  Programs such as Mozila Firefox that serve as navigable windows into the web are called…………
a
  Hypertext
b
 Networks
c
 Internet
d
 Web browsers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
131.  Which one of the following would be considered as a way that a computer virus can enter a computer system?
a
  Opening an application previously installed on the computer
b
 Borrowed an illegal copy of software
c
 Viewing a website without causing any additional transactions
d
 Running antivirus programs
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
132.  When installing………the user must copy and usually decompress program files from a CDROM or other medium to the hard disk.
a
  programming software
b
 system hardware
c
 applications hardware
d
 applications software
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
133.  ……….this is the act of copying or downloading a program from a network and making multiple copies of it.
a
  Network piracy
b
 Plagiarism
c
 Software piracy
d
 Site-license piracy
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
134.  A………..is a device that not only provides surge protection, but also furnishes your computer with battery backup power during a power outage.
a
  surge strip
b
 USB
c
 UPS
d
 battery strip
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
135.  Application software is designed to accomplish………….
a
  real-world tasks
b
 computer-centric tasks
c
 gaming tasks
d
 operating system tasks
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
136.  A file extension is separated from the main file name with a(n)……….but no spaces.
a
  question mark
b
 exclamation mark
c
 underscore
d
 period
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option E
137.  The primary device that a computer uses to store information…………
a
  monitor
b
 memory
c
 disk
d
 hard drive
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
138.  Commands at the top of a screen such as : FILE-EDIT-FONT-TOOL to operate and change things within programs………..
a
  menu bar
b
 tool bar
c
 user friendly
d
 word processor
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
139.  A symbol or question on the screen that prompts you to take action and tell the computer what to do next …………..
a
  scanner
b
 questionnaire
c
 prompt and dialog box
d
 information seeker
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
140.  Any letter, number, or symbol found on the keyboard that you can type into the computer ……………
a
  output
b
 character
c
 type
d
 print
e
 font
Answer & Explanation
Answer : Option B
141.  The background of any Word document …………
a
  Is always white colour
b
 Is the colour you preset under the Options menu
c
 Is always the same for the entire document
d
 Can have any colour you choose
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
142.  Specialized programs that assist users in locating information on the Web are called……..
a
  Information engines
b
 Search engines
c
 Web browsers
d
 Resource locators
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
143.  The………..becomes different shapes depending on the task you are performing.
a
  Active tab
b
 Insertion point
c
 Mouse pointer
d
 Ribbon
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
144.  For creating a document, you use…….. command at File Menu.
a
  Open
b
 Close
c
 New
d
 Save
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
145.  The term 'user interface' refers to………..
a
  What the user sees on the screen and how they can interact with it
b
 How the operating system responds to user commands
c
 the means by which the user interacts with the peripheral devices on the computer
d
 The monitor that is available for the computer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
146.  In word processing, an efficient way to move the 3rd paragraph to place it after the 5th paragraph is
a
  copy and paste
b
 copy, cut and paste
c
 cut, copy and paste
d
 cut and paste
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
147.  Which of the following storage media provides sequential access only?
a
  Floppy disk
b
 Magnetic disk
c
 Magnetic tape
d
 Optical disk
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
148.  When you turn on the computer, the boot routine will perform this test…………
a
  RAM test
b
 Disk drive test
c
 Memory test
d
 Power-on self-test
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
149.  What is output?
a
  What the processor takes from the user
b
 What the user gives to the processor
c
 What the processor gets from the user
d
 What the processor gives to the user
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
150.  A saved document is referred to as a ………….
a
  file
b
 word
c
 folde
d
 project
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
151.  A complete electronic circuit with transistors and other electronic components on a small silicon chip is called a(n)…………
a
  Workstation
b
 CPU
c
 Magnetic disk
d
 Integrated circuit
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
152.  A set of step-by-step procedures for accomplishing a task is known as a(n)……….
a
  algorithm
b
 hardware program
c
 software bug
d
 firmware program
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
153.  A compiler translates a program written in a high-level language into…………
a
  Machine language
b
 An algorithm
c
 A debugged program
d
 Java
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
154.  When a file contains instructions that can be carried out by the computer, it is often called a(n)…………file.
a
  data
b
 information
c
 executable
d
 application
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
155.  ……….processing is used when a large mail-order company accumulates orders and processes them together in one large set.
a
  Batch
b
 Online
c
 Real-time
d
 Group
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
156.  The software tools that enable a user to interact with a computer for specific purposes are known as………….
a
  Hardware
b
 Networked Software
c
 Shareware
d
 Applications
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
157.  Computer programs are written in a highlevel programming language; however, the human-readable version of a program is called…………..
a
  cache
b
 instruction set
c
 source code
d
 word size
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
158.  Which of the following extensions suggest that the file is a backup copy
a
  Bak
b
 Bas
c
 Com
d
 Txt
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
159.  Firewalls are used to protect against ………..
a
  Unauthorized Attacks
b
 Virus Attacks
c
 Data Driven Attacks
d
 Fire Attacks
e
 All of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
160.  Programming language built into user programs such as Word and Excel are known as……………
a
  4GLs
b
 macro languages
c
 object-oriented languages
d
 visual programming languages
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
161.  Every computer connected to an intranet or extranet must have a distinct………..
a
  firewall
b
 proxy server
c
 IP address
d
 domain name
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
162.  A result of a computer virus can not lead to………
a
  Disk Crash
b
 Mother Board Crash
c
 Corruption of program
d
 Deletion of files
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
163.  A………..sometimes called a boot sector virus, executes when a computer boots up because it resides in the boot sector of a floppy disk or the master boot record of a hard disk.
a
  system virus
b
 Trojan horse virus
c
 file virus
d
 macro virus
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option E
164.  If you need to duplicate the entire disk, which command will you use?
a
  Copy
b
 Diskcopy
c
 Chkdsk
d
 Format
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
165.  Which command divides the surface of the blank disk into sectors and assign a unique address to each one
a
  Ver
b
 Format
c
 Fat
d
 Chkdsk
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
166.  Where does most data go first with in a computer memory hierarchy?
a
  RAM
b
 ROM
c
 BIOS
d
 CACHE
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
167.  The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal deleted computer is an example of a law enforcement specialty called :
a
  robotics
b
 simulation
c
 computer forensics
d
 animation
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
168.  The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the :
a
  digital divide
b
 Internet divide
c
 Web divide
d
 broadband divide
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
169.  Computers process data into information by working exclusively with :
a
  multimedia
b
 words
c
 characters
d
 numbers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
170.  A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an
a
  interpreter
b
 simulator
c
 compiler
d
 commander
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
171.  When creating a computer program, the …………designs the structure of the program
a
  End user
b
 System Analyst
c
 Programmer
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
172.  Servers are computers that provide resources to other computers connected to a :
a
  network
b
 mainframe
c
 supercomputer
d
 client
e
 internet
Answer & Explanation
Answer : Option A
173.  ……….is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
a
  Nanoscience
b
 Nanotechnology
c
 Simulation
d
 Artificial intelligence (AI)
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
174.  The CPU and memory are located on the :
a
  expansion board
b
 motherboard
c
 storage device
d
 output device
e
 display board
Answer & Explanation
Answer : Option B
175.  All of the following are examples of storage devices EXCEPT :
a
  hard disk drives
b
 printers
c
 floppy disk drives
d
 CD drives
e
 Pen drives
Answer & Explanation
Answer : Option B
176.  Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
a
  gathering data
b
 processing data into information
c
 analyzing the data or information
d
 storing the data or information
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
177.  All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT :
a
  hackers
b
 spam
c
 viruses
d
 identify theft
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
178.  COBOL is an acronym for…………
a
  Common Business Oriented Language
b
 Computer Business Oriented Language
c
 Common Business Operated Language
d
 Common Business Organized Language
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
179.  A………..is an additional set of commands that the computer displays after you make a selection from the main menu.
a
  dialog box
b
 submenu
c
 menu selection
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
180.  Select the Odd one
a
  Operating System
b
 Interpreter
c
 Compiler
d
 Assembler
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
181.  ……….Store data or information temporarily and pass it on as directed by the control unit
a
  Address
b
 Register
c
 Number
d
 Memory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
182.  RAM is also called as
a
  Read/Write Memory
b
 Long Memory
c
 Permanent Memory
d
 Primary Memory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
183.  ………….is an animated character that gives help in MS Office?
a
  Office worker
b
 Comic assistant
c
 Office assistant
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
184.  Which input device cannot be used to work in MS Office?
a
  Scanner
b
 Mouse
c
 Keyboard
d
 Joy stick
e
 Lightpen
Answer & Explanation
Answer : Option D
185.  Array is………….
a
  linear data structure
b
 non-linear data structure
c
 complex data structure
d
 simple data structure
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
186.  Device drivers are :
a
  tine power cords for external storage devices
b
 experts who know to maximise the performance of device
c
 small, special purpose programs
d
 the innermost part of the operating system
e
 substitutes for operating systems
Answer & Explanation
Answer : Option C
187.  The sharing of a medium and its path by 2 or more devices is called……….
a
  Modulation
b
 Encoding
c
 Line discipline
d
 Multiplexing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
188.  One computer that is not considered a portable computer is………..
a
  Mini computer
b
 A Laptop
c
 Micro computer
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
189.  ……….is a method in which multiple communication devices are connected to one another efficiently.
a
  Switching
b
 Redundancy
c
 Capacity
d
 Detecting
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
190.  Website is a collection of :
a
  HTML documents
b
 Graphic files
c
 Audio and video files
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
191.  The server on the internet is also known as :
a
  Repeater
b
 Host
c
 Gateway
d
 AND Gate
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
192.  Each memory cell has a unique number, assigned to it is called as the……….of the cell
a
  Address
b
 Register
c
 Number
d
 Path
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
193.  Which one of the following is NOT a computer language?
a
  MS-Excel
b
 BASIC
c
 COBOL
d
 C + +
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
194.  The ALU and Control Unit jointly known as
a
  RAM
b
 ROM
c
 CPU
d
 PC
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
195.  The task of performing operations like arithmetic and logical operations is called …………
a
  Processing
b
 Storing
c
 Editing
d
 Sorting
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
196.  ………..is the ability of a device to 'jump' directly to the requested data.
a
  Sequential access
b
 Random access
c
 Quick access
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
197.  On-line real time systems become popular in………..generation
a
  First Generation
b
 Second Generation
c
 Third Generation
d
 Fourth Generation
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
198.  What is the other name for programmed chip?
a
  RAM
b
 ROM
c
 LSIC
d
 PROM
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
199.  A device, which is not connected to CPU, is called as……….
a
  land-line device
b
 On-line device
c
 Off-line device
d
 Device
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
200.  The…………is the amount of data that a storage device can move from the storage medium to the Computer per second.
a
  data migration rate
b
 data digitizing rate
c
 data transfer rate
d
 data access rate
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
201.  …………is computer software designed to operate the computer hardware and to provide platform for running application software
a
  Application software
b
 System software
c
 Software
d
 Operating system
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
202.  What kind of memory is both static and non-volatile?
a
  RAM
b
 ROM
c
 BIOS
d
 CACHE
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
203.  The primary function of the……..is to set up the hardware and load and start an operating system.
a
  System Programs
b
 BIOS
c
 CP
d
 Memory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
204.  To move a copy of file from one computer to another over a communication channel is called?
a
  File transfer
b
 File encryption
c
 File modification
d
 File copying
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
205.  RAM can be thought of as the……..for the computer's processor.
a
  factory
b
 operating room
c
 waiting room
d
 planning room
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
206.  A………..is a microprocessor-based computing device.
a
  personal computer
b
 mainframe
c
 workstation
d
 server
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
207.  The term………..designates equipment that might be added to a computer system to enhance its functionality.
a
  digital device
b
 system add-on
c
 disk pack
d
 peripheral device
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
208.  Data becomes………when it is presented in a formats that people can understand and use.
a
  processed
b
 graphs
c
 information
d
 presentation
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
209.  ……….is the keyboard shortcut key to insert auto sum
a
  ALT
b
 ALT =
c
 ALT +
d
 ALT –
e
 ALT + CTRL
Answer & Explanation
Answer : Option B
210.  ………..is the combination of keys to switch between the last four places that you have edited.
a
  ALT+CTRL+Z
b
 ALT+CTRL+Y
c
 ALT+TAB+Z
d
 ALT+SHIFT+Z
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
211.  …………is the functional key to display save-as box.
a
  F5
b
 F6
c
 F9
d
 F12
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
212.  …………is the key we use to run the selected command.
a
  SHIFT
b
 TAB
c
 ENTER
d
 CTRL
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
213.  ……….is the key to close a selected dropdown list; cancel a command and close a dialog box.
a
  TAB
b
 SHIFT
c
 ESC
d
 F10
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
214.  To maximize or restore a selected window.
a
  CTRL + F7
b
 CTRL + F10
c
 CTRL + F8
d
 CTRL + F9
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
215.  To select or unselect one word to the right.
a
  CTRL + SHIFT
b
 CTRL + SHIFT + Up Arrow
c
 CTRL + SHIFT + Down Arrow
d
 CTRL + SHIFT + Right Arrow
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
216.  An area of a computer that temporarily holds data waiting to be processed is……….
a
  CPU
b
 Memory
c
 Storage
d
 File
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
217.  The instructions that tell a computer how to carry out the processing tasks are referred to as computer…………
a
  programs
b
 processors
c
 input devices
d
 memory modules
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
218.  'Zipping' a file means
a
  Encrypting the message
b
 Compressing the message
c
 Transfer the message
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
219.  In processing cheques which of the following I/O techniques have banks traditionally followed?
a
  OCR
b
 MICR
c
 Barcode
d
 +VRT
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
220.  CPU capacity can be measured in
a
  BPS
b
 MIPS
c
 MHz
d
 MPI
e
 KHz
Answer & Explanation
Answer : Option C
221.  What is object of UPS?
a
  Using for storage
b
 To increase the speed of a computer
c
 Provides backup power
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
222.  QWERTY is used with reference to :
a
  Monitor
b
 Printer
c
 Keyboard
d
 Mouse
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
223.  Which of the following is different from other?
a
  Internet
b
 Windows
c
 Unix
d
 Linux
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
224.  The term that we use to describe physical components of the system.
a
  Hardware
b
 Input
c
 Software
d
 Output
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
225.  A person needs to design invitation card. What type of computer program is suitable?
a
  MS-Word
b
 Desktop Publishing
c
 Simulation
d
 Accounting
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
226.  Which of the following mode we use to deliver e-mail
a
  Postal
b
 Courier
c
 Computer
d
 Fax
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
227.  VIRUS stands for
a
  Vital Information Recourse Under Siege
b
 Vital Information Reason Under Siege
c
 Vital Information Recourse Under System
d
 Virus Information Recourse Under Siege
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
228.  …………is known as unauthorized access into others system.
a
  Hacking
b
 Encryption
c
 Decryption
d
 Trafficking
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
229.  The secondary storage memory is also called as
a
  Auxiliary Memory
b
 Attractive Memory
c
 Chip Memory
d
 Read Only Memory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
230.  …………Key combination that lets you toggle between open windows.
a
  ALT + SHIFT + TAB
b
 ALT + CTRL + TAB
c
 ALT + CTRL
d
 ALT + TAB
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
231.  Which of the following terms is used for the form in which the word will appear on the page?
a
  Text formatting
b
 Character formatting
c
 Point size
d
 Type face
e
 Layout
Answer & Explanation
Answer : Option A
232.  Straight and Uniform margins on both the sides indicate that there is……..in the document.
a
  full justification
b
 full alignment
c
 left justification
d
 right justification
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
233.  All are included in removable media except the following.
a
  CD-ROMs
b
 Diskette
c
 DVDs
d
 High disk drive
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
234.  Documents converted to………..can be published to the Web.
a
  .doc file
b
 http
c
 machine language
d
 HTML
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
235.  …………are often delivered to a PC through an e-mail attachment and are often designed to do harm.
a
  Viruses
b
 Spam
c
 Portals
d
 E-mail messages
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
236.  What is the intersection of a column and a row on a worksheet called?
a
  Column
b
 Value
c
 Address
d
 Cell
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
237.  A…………is a professionally designed document that can be adapted to the user's needs.
a
  file
b
 guide
c
 template
d
 user guide file
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
238.  Holding the mouse button down while moving an object or text is known as :
a
  Moving
b
 Dragging
c
 Dropping
d
 Highlighting
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
239.  What is the difference between a CD-ROM and CD-RW?
a
  They are the same; just two different terms used by different manufacturers
b
 A CD-ROM can be written to and a CDRW cannot
c
 A CD-RW can be written to, but a CDROM can only be read from
d
 A CD-ROM holds more information than a CD-RW
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
240.  The most common input devices include ………&………..
a
  Monitor and keyboard
b
 Monitor and mouse
c
 Mouse and keyboard
d
 Printer and mouse
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
241.  SUM (B1:B8) is an example of a………..
a
  function
b
 formula
c
 cell address
d
 value
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
242.  The main directory of a disk is called the…………directory.
a
  root
b
 sub
c
 folder
d
 network
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
243.  Which of the following is not true about RAM?
a
  RAM is a temporary storage area
b
 RAM is the same as hard disk storage
c
 RAM is volatile
d
 Information stored in RAM is gone when you turn the computer off
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
244.  Software for organizing storage and retrieval of information is a(n)………
a
  operating system
b
 database
c
 database program
d
 data warehouse
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
245.  Which of the following is not a function of the control unit?
a
  Read instructions
b
 Execute instructions
c
 Interpret instructions
d
 Direct operations
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
246.  A………….shares hardware, software, and data among authorized users.
a
  network
b
 protocol
c
 hyperlink
d
 transmitter
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
247.  The process of checking the validity of information held in a transaction file is
a
  Verification
b
 Test data
c
 Validation
d
 Updating
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
248.  What is Mail-Merge?
a
  a web based e-mail service with no spam
b
 a name of Yahoo! MINDSET search feature
c
 a new virus-hoax which can delete data from mail-inbox
d
 a feature of MS-Word used to create multiple documents like letters, mailing labels, name tags etc.
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
249.  To produce a high-quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a
a
  Virtual Printer
b
 Laser Printer
c
 Ink-Jet Printer
d
 Plotter
e
 RGB Monitor
Answer & Explanation
Answer : Option D
250.  You Tube service of streaming videos online in provided by
a
  Google
b
 Microsoft
c
 IBM
d
 Apple
e
 Sony
Answer & Explanation
Answer : Option A
251.  A Laptop or Notebook marked 802.11n in its feature, it means device support
a
  Bluetooth
b
 WiMAX
c
 USB
d
 Wi-Fi LAN
e
 3G
Answer & Explanation
Answer : Option D
252.  In H2O the figure 2 is appeared lowered. Which effect has been applied?
a
  Superscript
b
 Lowered
c
 Subscript
d
 Laid down
e
 None
Answer & Explanation
Answer : Option C
253.  IMB launched its first personal computer called IBM-PC in 1981. It had chips from Intel, disk drives from Tandon, operating system from Microsoft, the printer from Epson and the application software from everywhere. Can you name the country which contributed the video display?
a
  India
b
 China
c
 Germany
d
 Taiwan
e
 Japan
Answer & Explanation
Answer : Option D
254.  The process of starting a or restarting a computer system by loading instructions from a secondary storage device into the computer memory is called
a
  Duping
b
 Booting
c
 Padding
d
 CPS
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
255.  Today's computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?
a
  Tabulator Machine Co.
b
 Computing Tabulating Recording Co.
c
 The Tabulator Ltd.
d
 International Computer Ltd.
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
256.  When was the first windows operating system launched?
a
  1984
b
 1985
c
 1988
d
 1989
e
 1990
Answer & Explanation
Answer : Option B
257.  ……….refers to a computer's ability to configure and use a device without human interaction.
a
  CPU
b
 Plug and Play
c
 Cache
d
 ALU
e
 Format
Answer & Explanation
Answer : Option B
258.  The window which shows icons for things like the mouse, sound, and display is…….
a
  My Computer or computer
b
 Explorer
c
 Control Panel
d
 Taskbar
e
 programs
Answer & Explanation
Answer : Option C
259.  A right click on the desktop itself will ……………..
a
  open the Display Properties dialog box
b
 show a context-sensitive menu
c
 open the Control Panel
d
 minimize all open applications
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
260.  The computer that process both analog and digital is called
a
  Analog computer
b
 Digital computer
c
 Hybrid computer
d
 Mainframe computer
e
 Super computer
Answer & Explanation
Answer : Option C
261.  Which operation is not performed by computer
a
  Inputting
b
 Processing
c
 Controlling
d
 Understanding
e
 Thinking
Answer & Explanation
Answer : Option D
262.  What do we call a computer program that organizes data in rows and columns of cells? You might use this type of program to keep a record of the money you earned moving lawns over the summer.
a
  Spreadsheet program
b
 Database program
c
 Word processor program
d
 Desktop publisher program
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
263.  You can use the horizontal and vertical scroll bars to :
a
  Split a worksheet into two panes
b
 View different rows and columns
c
 Edit the contents of a cell
d
 View different worksheets
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
264.  Hyperlinks cannot be :
a
  Special shapes like stars and banners
b
 Drawing objects like rectangles ovals
c
 Pictures
d
 All can be hyperlinks
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
265.  When you work with large worksheets, you may need to :
a
  size the worksheet to fit on the specific number of pages
b
 add and remove page breaks
c
 specify only certain print areas
d
 all of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
266.  How do you change column width to fit the contents?
a
  Single-click the boundary to the left to the column heading
b
 Double click the boundary to the right of the column heading
c
 Press Alt and single click anywhere in the column
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
267.  The Name box :
a
  Shows the location of the previously active cell
b
 Appears the left of the formula bar
c
 Appears below the status bar
d
 Appears below the menu bar
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
268.  When integrating MS-Word and Excel, Word is usually the :
a
  Server
b
 Source
c
 Client
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
269.  To enter worksheet titles across a range of cell, you must :
a
  Select the cells containing the title text and use the fill handle to center the text across a range of cells
b
 Widen the columns
c
 Select the cells containing the title text and use the fill handle to center the text across a range of cells
d
 Widen the column
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
270.  To insert three columns between columns D and E you would :
a
  Select column D
b
 Select column E
c
 Select columns E, F and G
d
 Select columns D, E, and F
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
271.  Which of the following methods cannot be used to edit the content of cell?
a
  Pressing the Alt key
b
 Clicking the formula bar
c
 Pressing F2
d
 Double clicking the cell
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
272.  Which of the following will not set text in selected cells to italics?
a
  Pressing Ctrl + I on the keyboard
b
 Using the Tools – Wizard – Web Form menu item
c
 Using the Format – Cells – Font menu item
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
273.  Which of the following methods cannot be used to enter data in a cell?
a
  Pressing an arrow key
b
 Pressing the tab key
c
 Pressing the Esc key
d
 Clicking the enter button to the formula bar
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
274.  If you are working in English (US), Chinese or Japanese, Excel 2002 can speak data as you enter it, to help you verify accuracy. How do you activate this feature?
a
  Point to speech on the tools menu, and then click show text to speech toolbar.
b
 Click validation on the data menu
c
 Point to speech on the tools menu, and then click speech recognition
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
275.  Which function calculates your monthly mortgage payment?
a
  PMT (payments)
b
 NPER (number of periods)
c
 PV (present value)
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
276.  Your German supplier still invoices for parts in deutsche marks.
a
  On the Insert menu, click Symbol and from the currency symbols subset, select the Euro sign.
b
 On the tools menu, click Add-Ins, and select the Euro Currency Tools check box
c
 Apply a selected background color
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
277.  How should you print a selected area of a worksheet, if you'll want to print a different area next time?
a
  On the file menu, point to print area, and then click set print area.
b
 On the file menu, click print, and then click selection under print what
c
 On the view menu, click custom views, then click add
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
278.  A function inside another function is called a function
a
  Nested
b
 Round
c
 Sum
d
 Text
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
279.  Which of the following is a correct order of precedence in a formula calculation?
a
  Multiplication and division, exponential positive and negative value
b
 Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction
c
 Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option E
280.  Gridlines :
a
  May be turned off for display but turned on for printing
b
 May be turned on or off or printing
c
 The be turned off for display and printing
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
281.  What does the VLOOKUP function do?
a
  Looks up text that contain 'v'
b
 Checks whether text is the same in one cell as in the next
c
 Finds related records
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
282.  How are data organized in a spreadsheet?
a
  Lines and spaces
b
 Layers and planes
c
 Rows and Columns
d
 Height and width
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
283.  Which types of charts can excel produce?
a
  Line graphs and pie charts only
b
 Only line graphs
c
 Bar charts, line graphs and pie charts
d
 Bar charts and line graphs only
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
284.  Each excel file is called a workbook because :
a
  It can contain text and data
b
 It can be modified
c
 It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
d
 You have to work hard to create it
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
285.  You can open the consolidate dialog box byt choosing consolidate from the…….menu.
a
  Insert
b
 Format
c
 Tools
d
 Data
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
286.  Macros are 'run' or executed from the …………..menu.
a
  Insert
b
 Format
c
 Tools
d
 Data
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
287.  Except for the……….function, a formula with a logical function shows the word 'TRUE' or 'FALSE' as a result :
a
  IF
b
 AND
c
 OR
d
 NOT
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
288.  When you insert an Excel file into a word document, the data are :
a
  Hyperlinked
b
 Placed in a word table
c
 Linked
d
 Embedded
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
289.  What function displays row data in a column or column data in a row?
a
  Hyperlink
b
 Index
c
 Transpose
d
 Rows
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
290.  Which of the following is invalid statement?
a
  Sheet tabs can be colored
b
 Some picture can be applied as a background of a sheet
c
 You can set the column width automatically fit the amount of text
d
 The width of a row and be specified manually or fit automatically
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
291.  Which of the following is not true regarding Conditional Formatting?
a
  You can add more than one condition to check
b
 You can set condition to look for Bold and apply Italics on them.
c
 You can apply Font, border and pattern formats that meets the specified conditions
d
 You can delete any condition from Conditional Formatting dialog box if it is not required
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
292.  When all the numbers between 0 and 100 in a range should be displayed in Red Color, apply :
a
  use = if ( ) function to format the required numbers red
b
 Apply Conditional Formatting Command on Format Menu
c
 Select the cells that contain number between 0 and 100 then click Red color on Text Color tool
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
293.  You can set Page Border in Excel from:
a
  From Border tab in Format Cells dialog box
b
 From Border tool in Formatting toolbar
c
 From Line Style tool in Drawing toolbar
d
 You cannot set page border in Excel
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
294.  Where can you set the shedding color for a range of cells in Excel?
a
  Choose required color form Patterns tab of Format Cells dialog box
b
 Choose required color on Fill color tool in Formatting toolbar
c
 Choose required color on Fill Color tool in Drawing toolbar
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
295.  Which of the following format you can decide to apply or not in AutoFormat dialog box?
a
  Number format
b
 Border format
c
 Font format
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
296.  Pre-mde sheet formats like Simple, Classic, Accounting, Colorful etc. can be applied from:
a
  from Format > Cells
b
 from Format > Auto format
c
 from Table > Auto format
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
297.  Merge cells option can be applied from :
a
  Format Cells dialog box Alignment Tab
b
 Formatting toolbar
c
 Formatting Cells
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
298.  Which function will you use to enter current time in a worksheet cell?
a
  = today( )
b
 = now ( )
c
 = time ( )
d
 = current Time ( )
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
299.  What is entered by the function = today ( ) ?
a
  The date value for the day according to system clock
b
 The time value according to system clock
c
 Today's date as Text format
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
300.  Formatting a cell in Number format you can't set
a
  Decimal Places
b
 Use 1000 separator
c
 Negative numbers
d
 Currency Symbol
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
301.  You can automatically adjust the size of text in a cell if they do not fit in width by :
a
  Double clicking on the right border of column header
b
 From Format choose Columns and then Auto fit selection
c
 From Format Cells dialog box mark shrink to fit check box
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
302.  Can you set 0.5 inch left indentation for a cell in Excel?
a
  Excel does not have indentation feature
b
 You can specify indentation only if you turn the rulers on
c
 Indentation can be set from Format Cells dialog box
d
 The indentation can be specified only when printing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
303.  If you need a text to show vertically in a cell. How will you achieve this?
a
  Choose Vertical on Text alignment in Format Cells dialog box
b
 Choose 90 Degrees in Orientation of Format Cells dialog box
c
 Choose Distributed from the Vertical drop down list of Format Cells dialog box
d
 Choose Center across Selection from Horizontal combo box in Format Cells dialog box
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
304.  The spelling tool is placed on………….
a
  Standard
b
 Formatting
c
 Drawing
d
 Reviewing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
305.  Which of the following is the second step in creating a macro?
a
  Start recording
b
 Using your mouse or keyboard, perform the task you want to automate
c
 Assign a keyboard shortcut to the macro
d
 Give the macro a name
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
306.  AutoCorrect was originally designed to replace………..words as you type.
a
  Short, repetitive
b
 Grammatically incorrect
c
 Misspelled
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
307.  Suppose you wanted to create an AutoCorrect entry that would type the words 'We regret to inform you that your submission has been declined' Of the following choices, which would be the best name you could assign to this entry?
a
  Regret
b
 Subdual
c
 We regret to inform you that your submission has been declined
d
 11
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
308.  When assigning a shortcut key to a symbol, you should always try to select a key or key combination that is :
a
  Unassigned
b
 Located on the ten-key pad section of your keyboard
c
 Assigned to another task
d
 From the same font family as the symbol.
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
309.  Which of the following is not a font style?
a
  Bold
b
 Italics
c
 Normal
d
 Superscript
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
310.  If you need to change the typeface of a document, which menu will you choose?
a
  Edit
b
 View
c
 Format
d
 Tools
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
311.  Portrait and Landscape are :
a
  Page Orientation
b
 Paper Size
c
 Page Layout
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
312.  What is gutter margin?
a
  Margin that is added to the left margin when printing
b
 Margin that is added to right margin when printing
c
 Margin that is added to the binding side of page when printing
d
 Margin that is added to the outside of the page when printing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
313.  What is the default left margin in Word 2003 document?
a
  1″
b
 1.25″
c
 1.5″
d
 2″
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
314.  Which of the following is not a type of page margin?
a
  Left
b
 Right
c
 Center
d
 Top
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
315.  Borders can be applied to :
a
  Cells
b
 Paragraph
c
 Text
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
316.  What is a portion of a document in which you set certain page formatting options?
a
  Page
b
 Document
c
 Section
d
 Page set up
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
317.  Background color or effects applied on a document is not visible in :
a
  Web Layout View
b
 Print Layout View
c
 Reading View
d
 Print Preview
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
318.  If you want to keep track of different editions of a document which features will you use?
a
  Editions
b
 Versions
c
 Track Change
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
319.  How many ways you can save a document?
a
  3
b
 4
c
 5
d
 6
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
320.  Which file starts MS Word?
a
  Winword.exe
b
 Word.exe
c
 Msword.exe
d
 Word2003.exe
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
321.  What is place to the left of horizontal scroll bar?
a
  Tab stop buttons
b
 View buttons
c
 Split buttons
d
 Indicators
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
322.  Which of the following is not available on the Ruler of MS Word screen?
a
  Tab stop box
b
 Left Indent
c
 Right Indent
d
 Center Indent
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
323.  Where can you find the horizontal split bar on MS Word screen?
a
  On the left of horizontal scroll bar
b
 on the right of horizontal scroll bar
c
 On the top of vertical scroll bar
d
 On the bottom of vertical scroll bar
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
324.  What is the short cut key to open the Open dialog box?
a
  F12
b
 Shift F12
c
 Alt + F12
d
 Ctrl + F12
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
325.  The key F12 opens a :
a
  Save As dialog box
b
 Open dialog box
c
 Save dialog box
d
 Close dialog box
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
326.  You cannot close MS Word application by :
a
  Choosing File menu then Exit submenu
b
 Press Alt + F4
c
 Click X button on title bar
d
 From file menu choose Close submenu
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
327.  Which of the following is not valid version of MS Office?
a
  Office XP
b
 Office Vista
c
 Office 2007
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
328.  Where do you find user.dat?
a
  C:\windows
b
 C:\windows\system32
c
 C:\windows\system
d
 C:\",None of these"
e
 C:\windows
Answer & Explanation
Answer : Option E
329.  What is the name of the latest server operating system developed by Microsoft?
a
  Windows NT
b
 Windows 2000
c
 Windows XP
d
 Windows 2003
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
330.  Which of the following operating does not implement multitasking truly?
a
  Windows 98
b
 Windows NT
c
 Windows XP
d
 MS DOS
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
331.  Swapping :
a
  Works best with many small partitions
b
 Allows many programs to use memory simultaneously
c
 Allows each program in turn to use the memory
d
 Does not work with overlaying
e
 Works best with few big partitions
Answer & Explanation
Answer : Option C
332.  The operating system creates from the physical computer :
a
  Virtual space
b
 Virtual computers
c
 Virtual device
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
333.  ………..is used in operating system to separate mechanism from policy :
a
  Single level implementation
b
 Two level implementation
c
 Multi level implementation
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
334.  ………..share characteristics with both hardware and software :
a
  Operating system
b
 Software
c
 Data
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
335.  ………..interface consists of things like program counter, registers, interrupts and terminals :
a
  Hardware
b
 Software
c
 Data
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
336.  …………is the first program run on a computer when the computer boots up :
a
  System software
b
 Operating system
c
 System operations
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
337.  Multiprogramming system :
a
  Are easier to develop than single programming system
b
 Execute each job faster
c
 Execute more jobs in the same time period
d
 Are used only one large mainframe computers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
338.  ………system is built directly on the hardware
a
  Environment
b
 System
c
 Operating
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
339.  ……….transforms one interface into another interface :
a
  Program
b
 Software
c
 Data
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
340.  The primary purpose of an operating system is :
a
  To make the most efficient use of the computer hardware
b
 To allow people to use the computer
c
 To keep systems programmers employed
d
 To make computers easier to use
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
341.  Is the layer of a computer system between the hardware and the user program :
a
  Operating environment
b
 Operating system
c
 System environment
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
342.  ……….runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on:
a
  Operating system
b
 Application software
c
 System software
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
343.  IBM 7000 digital computer :
a
  Belongs to second generation
b
 Uses VLSI
c
 Employs semi conductor memory
d
 Has modular constructions
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
344.  Who developed a mechanical device in the 17th century that could add, subtract, multiple, divide and find square roots?
a
  Napier
b
 Babbage
c
 Pascal
d
 Leibniz
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
345.  Who built the world's first electronic calculator using telephone relays, light bulbs and batteries?
a
  Claude Shannon
b
 Konrard Zues
c
 George Stibits
d
 Howard H. Aiken
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
346.  The first microprocessor built by the Intel Corporation was called :
a
  8008
b
 8080
c
 4004
d
 8800
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
347.  When was the world's first laptop computer introduced in the market and by whom?
a
  Hewlett-Packard
b
 Epson, 1981
c
 Laplink traveling software Inc. 1982
d
 Tandy model-2000, 1985
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
348.  What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
a
  Bus control
b
 Interrupts
c
 Bus arbitration
d
 Status
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
349.  The least significant bit of the binary number, which is equivalent to any odd decimal number, is :
a
  0
b
 1
c
 1 or 0
d
 3
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
350.  One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computers is :
a
  Words are usually larger in microprocessors
b
 Words are shorter in microprocessors
c
 Microprocessor does not contain I/O devices
d
 Exactly the same as the machine cycle time
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
351.  Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as :
a
  PC
b
 Memory address registers
c
 General purpose register
d
 Flags
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
352.  Which of the following memory medium is not used as main memory system?
a
  Magnetic core
b
 Semiconductor
c
 Magnetic tape
d
 Both a and b
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
353.  The memory which is programmed at the time it is manufactured :
a
  ROM
b
 RAM
c
 PROM
d
 EPROM
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
354.  The two basic types of record-access methods are :
a
  Sequential and random
b
 Sequential and indexed
c
 Direct and Immediate
d
 On-line and real time
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
355.  Which of the following file organization is most efficient for a file with a high degree of file activity?
a
  Sequential
b
 ISAM
c
 VSAM
d
 B-Tree Index
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
356.  Which of the following is true?
a
  Fields are composed of bytes
b
 Records are composed of fields
c
 Fields are composed of characters
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
357.  Where was India's first computer installed and when?
a
  Indian Institute of Technology, Delhi, 1977
b
 Indian Institute of Science, Bangalore, 1971
c
 Indian Iron & Steel Co. Ltd., 1968
d
 Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
358.  Which was the world's first mini-computer and when was it introduced?
a
  PDP-I, 1958
b
 IBM System/36, 1960
c
 PDP-II, 1961
d
 VAX 11/780, 1962
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
359.  In 1830, Charles Babbage designed a machine called the Analytical Engine which he showed at the Paris Exhibition. In which year was it exhibition?
a
  1820
b
 1860
c
 1855
d
 1870
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
360.  A digital computer did not score over an analog computer in terms of :
a
  Speed
b
 Accuracy
c
 Cost
d
 Memory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
361.  The first firm to mass-market a microcomputer as a 1personal computer was :
a
  IBM
b
 Sperry Univac
c
 Data General corporation
d
 Radio Shack
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
362.  An IBM system/8 represents the computer class of :
a
  Small-scale computer
b
 Medium-scale computer
c
 Large-scale computer
d
 Super computer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
363.  A characteristic of card system is :
a
  Slowness in processing data
b
 Using cards as records of transactions
c
 Needing a larger DP staff
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
364.  In the third generation of computers :
a
  Distributed data processing first became popular
b
 An operating system was first developed
c
 High-level procedural languages were first used
d
 On-line, real time systems first became popular
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
365.  The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operation was;
a
  ENIAC
b
 Mark I
c
 Analytic engine
d
 UNIVAC – I
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
366.  In a punched card system, data is processed by a :
a
  Keypunch machine, sorter and posting machine
b
 Accounting machine, posting machine, and billing machine
c
 Sorter, posting machine, and billing machine
d
 Accounting machine, keypunch machine and sorter
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
367.  Most important advantage of an IC is its :
a
  Easy replacement in case of circuit failure
b
 Extremely high reliability
c
 Reduced cost
d
 Lower power consumption
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
368.  An integrated circuit is :
a
  A complicated circuit
b
 An integrating device
c
 Much costlier than a single transistor
d
 Fabricated on a tiny silicon chip
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
369.  A modern electronic computer is a machine that is meant for :
a
  Doing quick mathematical calculations
b
 Input, storage, manipulation and outputting of data
c
 Electronic data processing
d
 Performing repetitive tasks accurately
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
370.  The proper definition of a modern digital computer is :
a
  An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
b
 A more sophistic and modified electronic pocket calculator
c
 Any machine that can perform mathematical operations
d
 A machine that works on binary code
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
371.  BM 7000 digital computer :
a
  Belongs to second generation
b
 Uses VLSI
c
 Employs semiconductor memory
d
 Has modular constructions
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
372.  The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called :
a
  ASCII
b
 EBCDIC
c
 BCD
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
373.  The first electronic computer in the world was :
a
  UNIVAC
b
 EDVAC
c
 ENIAC
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
374.  A floppy disk contains :
a
  Circular tracks only
b
 Sectors only
c
 Both circular tracks and sectors
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
375.  The difference between memory and storage is that memory is and storage is
a
  Temporary, permanent
b
 Permanent, temporary
c
 Slow, fast
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
376.  Which of the following is a secondary memory device?
a
  Keyboard
b
 Disk
c
 ALU
d
 Scanner
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
377.  A name or number used to identify a storage location devices?
a
  A byte
b
 A record
c
 An address
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
378.  Which of the following is not a primary storage device?
a
  Magnetic tape
b
 Magnetic disk
c
 Optical disk
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option E
379.  Which of the following is machine independence program?
a
  High level language
b
 Low level language
c
 Assembly language
d
 Machine language
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
380.  A compiler is a translating program which
a
  Translates instruction of a high level language into machine language
b
 Translates entire source program into machine language program
c
 It is not involved in program's execution
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
381.  Which of the following is problem oriented language?
a
  High level language
b
 Machine language
c
 Assembly language
d
 Low level language
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
382.  Easily relocatable language is :
a
  Machine language
b
 Assembly language
c
 High level language
d
 Medium level language
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
383.  The translator program used in assembly language is called :
a
  Compiler
b
 Interpreter
c
 Assembler
d
 Translator
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
384.  Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?
a
  Machine language
b
 Assembly language
c
 High level language
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
385.  An……….is a tiny picture on the screen that represents a program, file or folder.
a
  icon
b
 memory
c
 chip
d
 virus
e
 pixel
Answer & Explanation
Answer : Option A
386.  Computers gather data, which means that means that they allow users to……….data.
a
  present
b
 transmit
c
 output
d
 store
e
 input
Answer & Explanation
Answer : Option E
387.  Full form of PC :
a
  Personal Computer
b
 Process Control
c
 Production Computer
d
 Painful Creation
e
 Permanent Computer
Answer & Explanation
Answer : Option A
388.  Device that take a picture of an object and convert it into a computerized image :
a
  hard drive
b
 scanner
c
 printer
d
 modem
e
 cable
Answer & Explanation
Answer : Option B
389.  Non-volatile memory :
a
  catches fire easily
b
 cannot be used to store program
c
 can retain the stored information even when not powered
d
 loses its contents when the computer loses power
e
 dissolves in water
Answer & Explanation
Answer : Option C
390.  Transformation of input into output is performed by :
a
  Peripherals
b
 Memory
c
 Storage
d
 Input-Output unit
e
 CPU
Answer & Explanation
Answer : Option E
391.  To highlight a word you should put the cursor in the side of the word and :
a
  hold down the left mouse button, and then drag the pointer
b
 click the mouse once
c
 roll the mouse over the word
d
 roll the mouse and click
e
 click the mouse
Answer & Explanation
Answer : Option B
392.  A round, floppy piece of plastic that you put into a computer to store information. It is in a hard square cover for protection, is called :
a
  Pixel
b
 Hard disk
c
 Floppy disk
d
 Icon
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
393.  What is the full-form of ROM?
a
  Random Opaque Modulator
b
 Relative Overlay Module
c
 Real Optical Media
d
 Read Only Memory
e
 Red Orange Magenta
Answer & Explanation
Answer : Option D
394.  All of the following media has the capability of read and write, except :
a
  Flash memory cards
b
 Floppy disk
c
 Hard disk drive
d
 CD-ROMs
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
395.  …………is the general term for a piece of hardware attached to a computer externally that is not an essential for computer's basic functions.
a
  Peripheral
b
 Icon
c
 Bit
d
 Keyboard
e
 Printer
Answer & Explanation
Answer : Option A
396.  The numbering system that uses only 0 and 1 for counting is called the………..system.
a
  Network
b
 Mouse
c
 Decimal
d
 HTML
e
 Binary
Answer & Explanation
Answer : Option E
397.  The……….performs simple math for CPU.
a
  DIMM
b
 ALU
c
 BUS
d
 Register
e
 ROM
Answer & Explanation
Answer : Option B
398.  A……….is a long, rubber-coated bundle of wires, with plugs on either end, that connects computer parts.
a
  Disk drive
b
 Cable
c
 Computer
d
 Hardware
e
 Software
Answer & Explanation
Answer : Option B
399.  An electronic component that can be programmed to perform tasks is a………….
a
  CPU
b
 microprocessor
c
 Transistor
d
 printer
e
 scanner
Answer & Explanation
Answer : Option B
400.  A………is a collection of information saved as a unit.
a
  folder
b
 print-out
c
 path
d
 file extension
e
 file
Answer & Explanation
Answer : Option E
401.  You use a(n)………such as keyboard or mouse, to input information.
a
  output device
b
 download device
c
 storage device
d
 processing device
e
 input device
Answer & Explanation
Answer : Option E
402.  Keyboards, scanners, and microphones are examples of………….
a
  software programs
b
 input devices
c
 output devices
d
 utilities
e
 code
Answer & Explanation
Answer : Option B
403.  To keep files organized, related documents are often stored in……….(also called directories) located on the storage medium.
a
  indexes
b
 labels
c
 folders
d
 programs
e
 cabinets
Answer & Explanation
Answer : Option C
404.  A…….is a device attached to a host computer through cable.
a
  icon
b
 virus
c
 database
d
 pixel
e
 peripheral
Answer & Explanation
Answer : Option E
405.  An equipment that holds the screen is called:
a
  video
b
 desktop
c
 modem
d
 monitor
e
 scanner
Answer & Explanation
Answer : Option D
406.  The result of the computer processing your input is referred to as :
a
  output
b
 data
c
 multitasking
d
 tracking
e
 intake
Answer & Explanation
Answer : Option A
407.  In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of…………….
a
  8 bytes
b
 8 kilobytes
c
 8 characters
d
 8 bits
e
 8 megabytes
Answer & Explanation
Answer : Option D
408.  You can………..with the help of CD.
a
  read
b
 write
c
 read and write
d
 read or write
e
 carry
Answer & Explanation
Answer : Option C
409.  A………device can connect to a network without cable.
a
  distributed
b
 centralized
c
 open source
d
 wireless
e
 without cable
Answer & Explanation
Answer : Option D
410.  How many values can be represented by a single byte?
a
  4
b
 16
c
 64
d
 256
e
 512
Answer & Explanation
Answer : Option D
411.  Tape drive offer…………..access to data :
a
  timely
b
 sporadic
c
 random
d
 sequential
e
 disastrous
Answer & Explanation
Answer : Option D
412.  A round, shiny and portable disk that can store software and information in large quantity is………….
a
  CD-ROM
b
 Floppy disk
c
 Scanner
d
 Monitor
e
 Laptop
Answer & Explanation
Answer : Option A
413.  Which of the following is permanent memory?
a
  RAM
b
 ROM
c
 CPU
d
 LCD
e
 ALU
Answer & Explanation
Answer : Option B
414.  ………….is an unit of measurement that is equal to 1,048,576 bytes or one million byte :
a
  byte
b
 gigabyte
c
 memory
d
 megabyte
e
 kilobyte
Answer & Explanation
Answer : Option D
415.  Collection of programs that control the computer system and process the information is called :
a
  Interpreter
b
 Computer
c
 Office
d
 Compiler
e
 Operating system
Answer & Explanation
Answer : Option E
416.  Tangible parts of computer are called :
a
  Hardware
b
 Software
c
 Modem
d
 Memory
e
 Cable
Answer & Explanation
Answer : Option D
417.  In a computer most processing takes place in………………
a
  Memory
b
 RAM
c
 CPU
d
 Motherboard
e
 ALU
Answer & Explanation
Answer : Option C
418.  Peripheral devices such as printers and monitors are considered to be…………
a
  hardware
b
 software
c
 data
d
 information
e
 source code
Answer & Explanation
Answer : Option A
419.  The main system board of a computer is called the………….
a
  integrated circuit
b
 motherboard
c
 processor
d
 microchip
e
 drive board
Answer & Explanation
Answer : Option B
420.  Creating a…………means making a duplicate copy of important files so that when a problem occurs, you can restore those files using the copy.
a
  mirror
b
 hot file
c
 print out
d
 hotspot
e
 backup
Answer & Explanation
Answer : Option E
421.  Computers manipulate data in many ways, and this manipulation is called…………
a
  upgrading
b
 processing
c
 batching
d
 utilizing
e
 downloading
Answer & Explanation
Answer : Option B
422.  Collecting personal information and effectively posing as another individual is known as the crime of …………
a
  spooling
b
 spoofing
c
 backing
d
 identify theft
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
423.  All computers must have…………
a
  Word processing software
b
 An operating system
c
 A printer attached
d
 A virus checking program
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
424.  Three types of compact disks include CDROM, CD-R, and …………..
a
  CD-W
b
 CD-RAM
c
 CD-DVD
d
 CD-RW
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
425.  You can keep your personal files/folders in ………….
a
  My Folder
b
 My Documents
c
 My Files
d
 My Text
e
 My Collection
Answer & Explanation
Answer : Option B
426.  Executing more than one program concurrently by one user on one computer is known as…………..
a
  multiprogramming
b
 multiprocessing
c
 time-sharing
d
 multitasking
e
 multiaction
Answer & Explanation
Answer : Option B
427.  For viewing video CDs, you would use …………
a
  CD Player
b
 Windows Media Player
c
 Windows Video Player
d
 Windows Movie Player
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
428.  This software allows the user to move from page to page on the Web by clicking on or selecting a hyperlink, or by typing in the address of the destination page……….
a
  Web browser
b
 Web search engine
c
 Web home page
d
 Web service
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
429.  The signal that a computer is waiting for a command from the user………….
a
  prompt
b
 event
c
 time slice
d
 interrupt
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
430.  Which of the following will you require to hear music on your computer?
a
  Video Card
b
 Tape Recorder
c
 Mouse
d
 Joystick
e
 Sound Card
Answer & Explanation
Answer : Option E
431.  How is it possible that both programs and data can be stored on the same floppy disk?
a
  A floppy disk has two sides, one for data and one for programs.
b
 A floppy disk has to be formatted for one or for the other
c
 Programs and data are both software, and both can be stored on any memory device
d
 Floppy disks can only store data, not programs
e
 Floppy disks are better than CDs
Answer & Explanation
Answer : Option C
432.  Magnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled because tape is………..
a
  A random-access medium
b
 Expensive
c
 A read-only medium
d
 Fragile and easily damaged
e
 A sequential-access medium
Answer & Explanation
Answer : Option B
433.  Participants can see and hear each other in a……….
a
  electronic mail system
b
 message system
c
 teleconference
d
 bulletin board
e
 Video
Answer & Explanation
Answer : Option E
434.  What are the two parts of an E-mail address?
a
  User name and street address
b
 Legal name and phone number
c
 User name and domain name
d
 Initials and password
e
 User Name and Recipient Name
Answer & Explanation
Answer : Option C
435.  The…………..settings are automatic and standard.
a
  default
b
 CPU
c
 peripheral
d
 user friendly
e
 defaulter
Answer & Explanation
Answer : Option A
436.  For sound recording, what is necessary?
a
  Speaker
b
 Microphone
c
 Talker
d
 Mouse
e
 Telephone
Answer & Explanation
Answer : Option B
437.  What is the most popular hardware for multimedia creations?
a
  PCs
b
 Minicomputers
c
 Mainframe Computers
d
 WANs
e
 Supercomputers
Answer & Explanation
Answer : Option A
438.  What is MP3?
a
  A mouse
b
 A Printer
c
 A Sound format
d
 A Scanner
e
 A Mobile Phone
Answer & Explanation
Answer : Option C
439.  What is usually used for displaying information at public places?
a
  Monitors
b
 Overhead Projections
c
 Monitors and Overhead Projections
d
 Touch Screen Kiosks
e
 Loud Speakers
Answer & Explanation
Answer : Option D
440.  Unauthorized copying, of software to be used for personal gain instead of for personal backups is called……….
a
  program thievery
b
 data snatching
c
 software piracy
d
 program looting
e
 data looting
Answer & Explanation
Answer : Option C
441.  Physical security is concerned with protecting computer hardware from human tampering and natural disasters and……… security is concerned with protecting software from unauthorized tampering or damage.
a
  data
b
 cyber
c
 Internet
d
 metaphysical
e
 publicity
Answer & Explanation
Answer : Option B
442.  Online documents containing underlined phrases or icons that a user can click in order to move immediately to related parts of the current documents or to other documents with related information are called………….
a
  hypermedia
b
 hypertext
c
 HTML
d
 URL
e
 FTP
Answer & Explanation
Answer : Option B
443.  A term relating to sending data to a satellite is……….
a
  downlink
b
 modulate
c
 demodulate
d
 uplink
e
 interrelate
Answer & Explanation
Answer : Option D
444.  The issues that deal with the collection and use of data about individuals is………….
a
  access
b
 publicity
c
 accuracy
d
 property
e
 privacy
Answer & Explanation
Answer : Option E
445.  The software that allows users to surf the Internet is called a/an………..
a
  Search engine
b
 Internet Service Provider (ISP)
c
 Multimedia application
d
 Browser
e
 Internet Surfing Provider
Answer & Explanation
Answer : Option D
446.  ERP is an acronym for…………..
a
  Enterprise Retirement Planning
b
 Enterprise Relationship Planning
c
 Enterprise Resource Planning
d
 Enterprise Reorder Planning
e
 Enterprise Retention Planning
Answer & Explanation
Answer : Option C
447.  Which of the following is an advantage of mounting an application on the Web?
a
  the possibility of 24-hour access for users
b
 creating a system that can extend globally
c
 standardizing the design of the interface
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
448.  The computer's capability of distinguishing spoken words is called………….
a
  voice analysis
b
 speech acknowledgement
c
 voice recognition
d
 speech interpretation
e
 vocalization
Answer & Explanation
Answer : Option E
449.  Most mail programs automatically complete the following two parts in an e-mail…………
a
  From : and Body :
b
 From : and Date :
c
 From : and To :
d
 From : and Subject :
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
450.  The patterns of printed lines on most products are called…………
a
  prices
b
 striping
c
 scanners
d
 OCR
e
 barcodes
Answer & Explanation
Answer : Option E
451.  Access control based on a person's fingerprints is an example of………..
a
  biometric identification
b
 characteristic identification
c
 characteristic security
d
 fingerprint security
e
 logistics
Answer & Explanation
Answer : Option A
452.  An error in a computer program……….
a
  Crash
b
 Power Failure
c
 bug
d
 Virus
e
 Fatal error
Answer & Explanation
Answer : Option C
453.  One advantage of dial-up Internet access is………….
a
  it utilizes broadband technology
b
 it is Indian
c
 it uses a router for security
d
 modem speeds are very fast
e
 it utilizes existing telephone service
Answer & Explanation
Answer : Option E
454.  What is the storage area for email messages called?
a
  A folder
b
 A mailbox
c
 A directory
d
 The hard disk
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
455.  The Internet is…………
a
  a large network of networks
b
 an internal communication system for a business
c
 a communication system for the Indian government
d
 a communication system for some states of India
e
 a communication system for some cities of India
Answer & Explanation
Answer : Option A
456.  What is a backup?
a
  Restoring the information backup
b
 An exact copy of a system's information
c
 The ability to get a system up and running in the event of a system crash or failure
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
457.  When data changes in multiple lists and all lists are not updated, this causes……….
a
  data redundancy
b
 information overload
c
 duplicate data
d
 data inconsistency
e
 data repetition
Answer & Explanation
Answer : Option D
458.  URL stands for…………
a
  Universal Research List
b
 Universal Resource List
c
 Uniform Research List
d
 Uniform Research Locator
e
 Uniform Resource Locator
Answer & Explanation
Answer : Option E
459.  A DVD is an example of a(n)…………
a
  hard disk
b
 optical disc
c
 output device
d
 solid-state storage device
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
460.  Computers process binary numbers, which are composed of…………
a
  1s and 2s
b
 2s and 4s
c
 1s and 10s
d
 2s and 3s
e
 0s and 1s
Answer & Explanation
Answer : Option C
461.  ………is the most popular internet activity.
a
  Art
b
 Shopping
c
 Searching
d
 Entertainment
e
 Communicator
Answer & Explanation
Answer : Option C
462.  What is windows explorer?
a
  A drive
b
 A PC
c
 A Web browser
d
 A network
e
 A file manager
Answer & Explanation
Answer : Option E
463.  Thick, rigid metal platters that are capable of storing and retrieving information at a high rate of speed are known as……….
a
  hard disks
b
 soft disks
c
 flash memory
d
 SAN
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
464.  What is software?
a
  A type of computer code
b
 A computer language
c
 A set of instructions for your computer
d
 A cover for the computer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
465.  Numbers and formulae entered in a cell are called……….
a
  labels
b
 numeric entries
c
 intersection
d
 text
e
 fillers
Answer & Explanation
Answer : Option B
466.  The most common storage device for the personal computer is the………
a
  floppy disk
b
 USB thumb drive
c
 zip disk
d
 hard disk drive
e
 Pen drive
Answer & Explanation
Answer : Option D
467.  If a processor has a word size of 32 bits, compared to a processor with a word size of 16 bits, it can process……….at a time.
a
  thrice as much
b
 half as much
c
 a fourth as much
d
 the same amount
e
 twice as much
Answer & Explanation
Answer : Option E
468.  The mouse …………usually appears in the shape of an arrow.
a
  indicator
b
 marker
c
 meter
d
 pointer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
469.  Software you can use to create a budget is called……….
a
  word processing software
b
 graphics software
c
 utility software
d
 spreadsheet software
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
470.  ……….ports connect special types of music instruments to sound cards.
a
  BUS
b
 CPU
c
 USB
d
 MIDI
e
 MINI
Answer & Explanation
Answer : Option D
471.  The smallest unit in a digital system is a………
a
  Byte
b
 Kilobyte
c
 Word
d
 Character
e
 bit
Answer & Explanation
Answer : Option C
472.  This type of memory improves processing by acting as a temporary high-speed holding area between the memory and the CPU.
a
  RAM
b
 ROM
c
 cache memory
d
 flash memory
e
 EPROM
Answer & Explanation
Answer : Option C
473.  The main memory of a computer must be large enough to contain the active parts of……..
a
  the operating system
b
 the applications
c
 input/output storage & working storage
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
474.  A megabyte is actually equal to………. kilobytes.
a
  100
b
 1000
c
 1024
d
 1024 x 1024
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
475.  A 32-bit word computer can access bytes at a time.
a
  4
b
 8
c
 16
d
 32
e
 30
Answer & Explanation
Answer : Option A
476.  The amount of time required by a storage device to retrieve data and programs is its……
a
  retrieval speed
b
 capacity
c
 memory
d
 storage
e
 access speed
Answer & Explanation
Answer : Option E
477.  These devices translate data and programs that humans can understand into a form that the computer can process.
a
  display
b
 input
c
 output
d
 pointer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
478.  A computer virus normally attaches itself to another computer program known as a…….
a
  backdoor program
b
 target program
c
 trojan horse
d
 host program
e
 Bluetooth
Answer & Explanation
Answer : Option C
479.  The clock rate of a processor is measured in………..
a
  milliseconds
b
 microhertz
c
 megabytes or gigabytes
d
 nanoseconds
e
 megahertz or gigahertz
Answer & Explanation
Answer : Option E
480.  A(n)………..allows sharing of a broadband internet connection.
a
  hub
b
 adapter
c
 router
d
 switch
e
 plug
Answer & Explanation
Answer : Option C
481.  These provide expansion capability for a computer system.
a
  sockets
b
 slots
c
 bytes
d
 bays
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
482.  Computers use the………….system to process data.
a
  processing
b
 kilobyte
c
 binary
d
 representational
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
483.  A key that must be pressed each time a new command or information is entered………..
a
  esc
b
 enter
c
 delete
d
 home
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
484.  To add or put into your document such as a picture or text use………..
a
  TV
b
 insert
c
 push in
d
 squeeze in
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
485.  One puts information into the computer by pressing this key……….
a
  caps lock
b
 tab
c
 enter
d
 esc
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
486.  Why is the Caps Lock key refered to as a toggle key?
a
  Because its function goes back and forth every time it is pressed
b
 Because it cannot be used for entering numbers.
c
 Because it cannot be used to delete
d
 Because it cannot be used to insert
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
487.  The place where the computer stores programs and data is called…………
a
  Memory
b
 Storehouse
c
 Storage unit
d
 Backup
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
488.  A(n)………is a device that electronically processes data, converting it to information.
a
  algorithm
b
 computer
c
 software
d
 program
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
489.  The side bar in a window or word processor that has an arrow on both ends and a box in the middle that you use your mouse to move the pages up or down……….
a
  scroll bar
b
 roll bar
c
 page bar
d
 box bar
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
490.  What are bas, xis, and htm examples of?
a
  Databases
b
 Domains
c
 Extensions
d
 Protocols
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
491.  A program designed to destroy data on your computer which can travel to 'infect' other computers is called a…………
a
  disease
b
 torpedo
c
 hurricane
d
 virus
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
492.  What is an E-mail attachment?
a
  A receipt sent by the recipient
b
 A separate document from another program sent along with an E-mail message.
c
 A malicious parasite that feeds off of your messages and destroyed the contents
d
 A list of CC : or BCC : recipients
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
493.  When sending an e-mail the………the describes the contents of the message.
a
  to
b
 subject
c
 contents
d
 CC
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
494.  A(n)………is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices.
a
  network
b
 peripheral
c
 expansion board
d
 digital device
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
495.  The……….key will launch the Start button.
a
  esc
b
 shift
c
 window
d
 shortcut
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
496.  A(n)……….uses laser technology to store large amounts of information
a
  floppy disk
b
 compact disk read-only memory (CDROM)
c
 hard disk
d
 extended disc read-only memory (EDROM)
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
497.  Hard disk drives are considered……… storage.
a
  flash
b
 nonvolatile
c
 temporary
d
 nonpermanent
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
498.  Video processors consists of………and ………..which store and process images.
a
  CPU and VGA
b
 CPU and memory
c
 VGA and memory
d
 VGI and DVI
e
 VGA and VGI
Answer & Explanation
Answer : Option D
499.  You can use………….to copy selected text, and………….to paste it in a document.
a
  CTRL + C, CTRL + V
b
 CTRL + C, CTRL + P
c
 CTRL + S, CTRL + S
d
 SHIFT + C, ALT + P
e
 CTRL + D, CTRL + A
Answer & Explanation
Answer : Option A
500.  Which of the following is not a type of computer software which can be bought?
a
  Off-the-shelf
b
 Tailor-made
c
 Custom-developed
d
 Off-the-shelf with alterations
e
 All of these can be purchased
Answer & Explanation
Answer : Option E
501.  An example of processing device would be ………..
a
  a magnetic ink reader
b
 a tablet PC
c
 special function cards
d
 scanners
e
 keyboards
Answer & Explanation
Answer : Option D
502.  ……….are attempts by individuals to obtain confidential information from you to falsifying their indentity.
a
  Phishing trips
b
 Computer viruses
c
 Spyware scams
d
 Viruses
e
 Phishing scams
Answer & Explanation
Answer : Option A
503.  Which of the following is an example of an optical disk?
a
  Digital versatile disks
b
 Magnetic disks
c
 Memory disks
d
 Data but disks
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
504.  The……….folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
a
  Inbox
b
 Outbox
c
 Drafts
d
 Sent Items
e
 Address Book
Answer & Explanation
Answer : Option C
505.  Which of the following is an example of storage devices?
a
  Magnetic disks
b
 Tapes
c
 DVDs
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
506.  Passwords enable users to…………
a
  get into the system quickly
b
 make efficient use of time
c
 retain confidentiality of files
d
 simplify file structures
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
507.  File extensions are used in order to……….
a
  name the file
b
 ensure the filename is not lost
c
 identify the file
d
 identify the file type
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
508.  A………..can make it easier to play games.
a
  mouse
b
 joystick
c
 keyboard
d
 pen
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
509.  ………..is the part of the computer that does the arithmetical calculations.
a
  Memory
b
 OS
c
 CPU
d
 ALU
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
510.  The piece of hardware that converts your computer's digital signal to an analog signal that can travel over telephone lines is called a ……….
a
  red wire
b
 blue cord
c
 tower
d
 modem
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
511.  In order to save an existing document with a different name you need to………..
a
  Retype the document and give it a different name
b
 Use the Save As Command
c
 Copy and paste the original document to a new document and then save
d
 Use Windows Explorer to copy the document to a different location and then rename it.
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
512.  A program written in a high level language is referred to as……….
a
  source code
b
 object code
c
 machine code
d
 assembly code
e
 none of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
513.  A(n)……….provides commands for writing software that is translated to the detailed step-by-step instructions executed by the processor to achieve an objective or solve a problem.
a
  programming language
b
 software patch
c
 presentation language
d
 Al language
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
514.  ……….shows the files, folders, and drives on your computer, making it easy to navigate from one location to another within the file hierarchy.
a
  Microsoft Internet Explorer
b
 Windows Explorer
c
 My Computer
d
 Folders Manager
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
515.  One or more defects or problems that prevent the software from working as intended or working at all is a(n)…………
a
  bug
b
 bot
c
 programming language
d
 fuzzy logic
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
516.  The quickest and easiest way in MS-Word, to locate a particular word or phrase in a document is to use the …………..command.
a
  Replace
b
 Find
c
 Lookup
d
 Search
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
517.  What type of software is most useful for the creation of brochures, posters, and newsletters?
a
  Spreadsheet software
b
 Web authoring software
c
 Multimedia authoring software
d
 Desktop publishing software
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
518.  Which of the following controls the manner of interaction between the user and the operating system?
a
  User interface
b
 Language translator
c
 Platform
d
 Screen saver
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
519.  Editing a document consists of reading through the document you've created, then………
a
  correcting your errors
b
 printing it
c
 saving it
d
 deleting it
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
520.  The Internet allows you to………….
a
  send electronic mail
b
 view Web pages
c
 connect to servers all around the world
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
521.  A barcode is a/an ………..code that represents data with bars of varying widths or heights.
a
  read/write
b
 magnetic
c
 optical
d
 laser
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
522.  ………….hard drives are permanently located inside the system unit and are not designed to be removed, unless they need to be repaired or replaced.
a
  Static
b
 Internal
c
 External
d
 Remove
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
523.  The trend of digital electronic devices becoming smaller and increasingly powerful has fully supported the move to an increasingly………workforce.
a
  desktop
b
 intelligent
c
 server
d
 mobile
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
524.  To contact people using the Internet, you most often use their……..
a
  domain names
b
 e-mail addresses
c
 usernames
d
 passwords
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
525.  ……….is a type of high-speed memory that a processor can access more rapidly than RAM.
a
  Cache memory
b
 Magnetic storage
c
 Read-only memory (ROM)
d
 Solid state storage
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
526.  If you open a menu and then decide you don't want to select an option after all, click the many title again or press the………key to close the menu.
a
  Shift
b
 Tab
c
 F1
d
 Esc
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
527.  The computer abbreviation KB usually means………….
a
  Key Block
b
 Kernel Boot
c
 Kilo Byte
d
 Kit Bit
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
528.  To make the numeric pad act as directional arrows, you press the……….key.
a
  num lock
b
 caps lock
c
 arrow lock
d
 shift
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
529.  Which of the following is not true?
a
  Chatting is like e-mail
b
 Chatting can only be done with a single person
c
 Chatting can involve multiple persons
d
 Chatting is an electronic dialogue
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
530.  ………..provides process and memory management services that allow two or more tasks, jobs, or programs to run simultaneously.
a
  Multitasking
b
 Multithreading
c
 Multiprocessing
d
 Multicomputing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
531.  A series of statements explaining how the data is to be processed is called……….
a
  Instruction
b
 compiler
c
 program
d
 interpreter
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
532.  A computer's type, processor, and operating system define its………..
a
  brand
b
 size
c
 platform
d
 speed
e
 format
Answer & Explanation
Answer : Option D
533.  Computers that are portable and convenient for users who travel are known as………..
a
  supercomputers
b
 laptops
c
 minicomputers
d
 file servers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
534.  ………….is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
a
  Tracking
b
 Formatting
c
 Crashing
d
 Allotting
e
 Dicing
Answer & Explanation
Answer : Option B
535.  Terminal is………….
a
  a device to give power supply to the computer
b
 a point which data enters or leaves the computer
c
 the last instruction in a program
d
 any input/output device
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
536.  Restarting a computer which is already running is referred to as…………
a
  booting
b
 starting
c
 rebooting
d
 second-starting
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
537.  Arithmetic operations……….
a
  involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item.
b
 sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order
c
 use conditions with operators such as AND, OR and NOT
d
 include addition, subtraction, multiplication and division
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
538.  A disk's content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is…………
a
  memory only
b
 write only
c
 read only
d
 run only
e
 non changeable
Answer & Explanation
Answer : Option C
539.  A key that will erase information from the computer's memory and characters on the screen……….
a
  edit
b
 delete key
c
 dummy out
d
 trust key
e
 esc key
Answer & Explanation
Answer : Option B
540.  Oracle is an example of…….application software.
a
  database
b
 word processing
c
 project management
d
 presentation graphics
e
 desktop
Answer & Explanation
Answer : Option A
541.  Professional designers can create sophisticated documents that contain text, graphics, and many colors using………. software.
a
  computer-aided design (CAD)
b
 illustration
c
 image-editing
d
 desktop publishing (DTP)
e
 PowerPoint
Answer & Explanation
Answer : Option D
542.  ..……….services are available free at portals on the Web.
a
  E-mail
b
 FTP
c
 Video conferencing
d
 Telephone
e
 All of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
543.  A collection of computers and devices connected together via communications devices and transmission media is called a………..
a
  workgroup
b
 server
c
 mainframe
d
 network
e
 computer lab
Answer & Explanation
Answer : Option D
544.  The new……….processor integrates the functions of a processor, memory and video card on a single chip.
a
  microprocessor
b
 power processor
c
 system on a chip
d
 multimedia processor
e
 chip-processor
Answer & Explanation
Answer : Option C
545.  A portable, personal computer small enough to fit on your lap is called a…………
a
  notebook computer
b
 handheld computer
c
 mainframe computer
d
 desktop computer
e
 supercomputer
Answer & Explanation
Answer : Option A
546.  Incorrect information is generated by……... in the information system.
a
  unreliable hardware
b
 incorrect data
c
 untested software
d
 unskilled people
e
 inconvenient timing of work
Answer & Explanation
Answer : Option B
547.  You must instruct the…………..to start the application software.
a
  utility program
b
 memory
c
 operating system
d
 processor
e
 user
Answer & Explanation
Answer : Option C
548.  With………….the computer's modem uses a standard telephone line to connect to the internet.
a
  DSL
b
 dial-up access
c
 ISDN
d
 cable television
e
 satellite
Answer & Explanation
Answer : Option B
549.  Any hardware component that allows you to enter data or instructions into a computer is called a(n)…………..
a
  printer
b
 storage device
c
 output device
d
 system unit
e
 input device
Answer & Explanation
Answer : Option E
550.  The process of a computer receiving information from a server on the internet is known as…………
a
  acquisition
b
 pulling
c
 transferring
d
 pushing
e
 downloading
Answer & Explanation
Answer : Option E
551.  Video conferencing requires a microphone, speakers, and a………….attached to your computer.
a
  mouse
b
 keyboard
c
 video camera
d
 scanner
e
 mobile phone
Answer & Explanation
Answer : Option C
552.  The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information is a.
a
  title bar
b
 button
c
 dialog box
d
 window
e
 interaction box
Answer & Explanation
Answer : Option D
553.  You can have a live conversation with another connected user with………..
a
  e-mail
b
 instant messaging
c
 e-commerce
d
 distance learning
e
 Word package
Answer & Explanation
Answer : Option B
554.  A website containing stories and articles relating to current events, life, money, sports,and the weather is considered a(n) ………..Website.
a
  business/marketing
b
 portal
c
 informational
d
 news
e
 retailing
Answer & Explanation
Answer : Option D
555.  Which of the following are secondary storage devices?
a
  Optical disks
b
 RAM
c
 Microprocessor
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
556.  A CD-RW disk…………..
a
  has a faster access than an internal disk
b
 can be erased and rewritten
c
 is a form of optical disk, so it can only be written once
d
 holds less data than a floppy disk
e
 is not easily available
Answer & Explanation
Answer : Option B
557.  A device that copies or reproduces text and images is also called a(n) :
a
  optical scanner
b
 bar code reader
c
 character device
d
 digital camera
e
 Printer
Answer & Explanation
Answer : Option A
558.  An essential ingredient for effective multimedia presentations incorporates user participation or………..
a
  links
b
 buttons
c
 interactivity
d
 integration
e
 Speed
Answer & Explanation
Answer : Option C
559.  Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as…………
a
  volatile storage
b
 sequential storage
c
 direct storage
d
 nonvolatile storage
e
 Mobile storage
Answer & Explanation
Answer : Option D
560.  Specialized programs that allow particular input or output devices to communicate with the rest of the computer system are called………
a
  operating systems
b
 utilities
c
 device drivers
d
 language translators
e
 Connectors
Answer & Explanation
Answer : Option C
561.  Which of the following is part of the system unit?
a
  Keyboard
b
 Floppy disks
c
 Monitor
d
 Memory
e
 CD
Answer & Explanation
Answer : Option D
562.  The………..in an information system must be reliable and capable of handling the expected workload.
a
  hardware
b
 software
c
 data input
d
 people
e
 Mobiles
Answer & Explanation
Answer : Option A
563.  Documents on the Web are called…………
a
  Web pages
b
 Web sites
c
 Web communities
d
 Web tags
e
 Homepages
Answer & Explanation
Answer : Option A
564.  Data on a floppy disk is recorded in rings called………….
a
  sectors
b
 ringers
c
 roundels
d
 tracks
e
 segments
Answer & Explanation
Answer : Option D
565.  Decreasing the amount of space required to store data and programs is accomplished by
a
  pressing
b
 disk caching
c
 RAID
d
 Crashing
e
 file compression
Answer & Explanation
Answer : Option E
566.  Which of the following is another name for a chip?
a
  Silicon chip
b
 Integrated circuit
c
 Semi conductor
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
567.  How many bits are there in a byte?
a
  20
b
 4
c
 16
d
 24
e
 8
Answer & Explanation
Answer : Option E
568.  Which of the following is an example of connectivity?
a
  CD
b
 floppy disk
c
 power cord
d
 data
e
 Internet
Answer & Explanation
Answer : Option E
569.  You may be required to insert the program disc into the drive while you use, or……….., the software.
a
  install
b
 run
c
 activate
d
 register
e
 buy
Answer & Explanation
Answer : Option A
570.  Processors contain a control unit and a(n) ….…….
a
  adapter card
b
 arithmetic logic unit (ALU)
c
 expansion slot
d
 port
e
 CD drive
Answer & Explanation
Answer : Option B
571.  The………..manual tells you how to use a software program.
a
  documentation
b
 programming
c
 technical
d
 user
e
 Directory
Answer & Explanation
Answer : Option D
572.  ……………are bundles of related software packages that are sold together.
a
  Personal productivity tools
b
 Word and Power Point
c
 Screen savers
d
 Excel and Word Perfect
e
 Software suites
Answer & Explanation
Answer : Option E
573.  Which of the following is considered an input device?
a
  Keyboard
b
 Monitor
c
 Floppy disk
d
 Printer
e
 CD
Answer & Explanation
Answer : Option A
574.  A website address is a unique name that identifies a specific……….
a
  Web browser
b
 PDA
c
 Website
d
 link
e
 user
Answer & Explanation
Answer : Option C
575.  Most application software today comes with an interface called a(n)………..
a
  graphical user interface
b
 character user interface
c
 icon user interface
d
 button user interface
e
 voice instruction system
Answer & Explanation
Answer : Option A
576.  A……….is a small hand-held computer that helps you surf the Web and perform simple tasks.
a
  desktop computer
b
 mobile phone
c
 notebook computer
d
 minicomputer
e
 PDA
Answer & Explanation
Answer : Option E
577.  …………is the process of finding errors in software code.
a
  Hacking
b
 Compiling
c
 Testing
d
 Running
e
 Debugging
Answer & Explanation
Answer : Option C
578.  A………….contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm.
a
  programming language
b
 syntax
c
 programming structure
d
 logic chart
e
 Graphs
Answer & Explanation
Answer : Option A
579.  A………..is a unique name that you give to a file of information.
a
  folder
b
 filename
c
 filename extension
d
 device letter
e
 username
Answer & Explanation
Answer : Option B
580.  Every component of your computer is either………..
a
  software or CPU/RAM
b
 hardware or software
c
 application software or system software
d
 input devices or output devices
e
 usable or unusable
Answer & Explanation
Answer : Option B
581.  An example of a telecommunication device is a :
a
  Keyboard
b
 Mouse
c
 Modem
d
 Printer
e
 Scanner
Answer & Explanation
Answer : Option C
582.  Which of the following groups consists of only input devices?
a
  Mouse, Keyboard, Monitor
b
 Mouse, Keyboard, Printer
c
 Mouse, Keyboard, Plotter
d
 Mouse, Keyboard, Scanner
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
583.  The most common method of entering text and numerical data into a computer system is through the use of a……….
a
  keyboard
b
 scanner
c
 printer
d
 plotter
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
584.  A chat is……….
a
  an internet standard that allows users to upload and download files
b
 a typed conversation that takes place on a computer
c
 an online area in which users conducts written discussions about a particular subject
d
 the transmission of messages and files via a computer network
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
585.  The output devices make it possible to …………
a
  view or print data
b
 store data
c
 scan data
d
 input data
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
586.  The information you put into the computer is called………..
a
  facts
b
 data
c
 files
d
 directory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
587.  The person who writes and tests computer programs is called a…………
a
  programmer
b
 computer scientist
c
 software engineer
d
 project developer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
588.  E-mail (electronic mail) is………..
a
  an Internet standard that allows users to upload and download files
b
 a real-time typed conversation that takes place on a computer
c
 an online area in which users conduct written discussions about a particular subject
d
 the transmission of messages and files via a computer network
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
589.  Restarting a computer that is already on is referred to as……….
a
  shutdown
b
 cold booting
c
 warm booting
d
 logging off
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
590.  The name that the user gives to a document is referred to as………..
a
  document-name
b
 filename
c
 name-given
d
 document-identity
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
591.  A hard copy of a document is………..
a
  printed on the paper
b
 stored on a floppy
c
 stored on a CD
d
 stored in the hard disk
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
592.  Where is the disk put in a computer?
a
  In the modem
b
 In the hard drive
c
 Into the CPU
d
 In the disk drive
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
593.  The basic goal of computer process is to convert data into……….
a
  files
b
 tables
c
 information
d
 graphs
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
594.  The secret code that restricts entry to some programs……….
a
  password
b
 passport
c
 entry-code
d
 access-code
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
595.  Which of the following are computers that can be carried around easily?
a
  Minicomputers
b
 Supercomputers
c
 PCs
d
 Laptops
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
596.  A(n)……….is a device that electronically processes data, converting it to information.
a
  algorithm
b
 computer
c
 software
d
 program
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
597.  The name of the computer's brain is……….
a
  monitor
b
 hardware
c
 CPU
d
 byte
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
598.  Where are programs and data kept while the processor is using them?
a
  Main Memory
b
 Secondary Memory
c
 Disk memory
d
 Program memory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
599.  Name the hardware equipment that a computer is made up of……..
a
  monitor, the central processing unit (CPU), the keyboard, mouse, software and network
b
 monitor, the central processing unit (CPU), the keyboard, mouse, programs and network
c
 monitor, the central processing unit (CPU), the keyboard, mouse, printer and modem
d
 monitor, the central processing unit (CPU), the keyboard, mouse, applications and network
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
600.  Selecting the Zoon command…………..
a
  opens a copy of the document in a different view
b
 prints a copy of the dislayed document
c
 changes the magnification of the displayed document
d
 saves a copy of the displayed document
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
601.  Why should you delete unknown e-mail attachments?
a
  You could go to jail
b
 the person cold track you down and hurt you
c
 it is bad manners
d
 it mights contains a virus that could hurt your computer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
602.  A directory within a directory is called…….
a
  Mini Directory
b
 Junior Directory
c
 Part Directory
d
 Sub Directory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
603.  Text in a column is generally aligned……...
a
  justified
b
 right
c
 center
d
 left
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
604.  What is an embedded system?
a
  A program that comes wrapped in a box
b
 A program that is permanently part of computer
c
 A computer that is part of a larger computer
d
 A computer and software system that controls a machine or appliance
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
605.  Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
a
  function
b
 arrow
c
 space bar
d
 control
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
606.  How many margins are on a page?
a
  Two (header and footer)
b
 Four (top, bottom, right, left)
c
 Two (landscape and Portrait)
d
 Two (top and bottom)
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
607.  To view information on the web you must have a…………
a
  cable modem
b
 web browser
c
 Domain Name Server
d
 hypertext viewer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
608.  When you want to move some text from one page to a different page, the best method is…………..
a
  drag and drop
b
 cut and paste
c
 delete and replace
d
 find and replace
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
609.  In Word you can force a page break ………..
a
  By positioning your cursor or at he appropriate place and pressing the F1 Key
b
 By using the Insert/Section Break
c
 By positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl + Enter
d
 By changing the font size of your document
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
610.  Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?
a
  Ctrl + Page UP and Ctrl + PageDown
b
 Shift + Home and Shift + End
c
 Ctrl + Home and Ctrl + End
d
 The only way is by using the right scroll ball
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
611.  Which of the following referes to a small, single-site network?
a
  LAN
b
 DSL
c
 RAM
d
 USB
e
 CPU
Answer & Explanation
Answer : Option A
612.  A word in a web page that, when clicked, opens another document………..
a
  anchor
b
 URL
c
 hyperlink
d
 reference
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
613.  Junk e-mail is also called……..
a
  spam
b
 spoof
c
 sniff script
d
 spool
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
614.  What is the full form of 'GUI'?
a
  Gnutella Universal Interface
b
 Graphical User Interface
c
 Graphic Uninstall/Install
d
 General Utility Interface
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
615.  What type of computers are client computers (most of the time) in a client-server system?
a
  Mainframe
b
 Mini-computer
c
 Microcomputer
d
 PDA
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
616.  In page preview mode………
a
  You can see all pages of your document
b
 You can only see the pages you are currently working
c
 You can only see pages that do not contain graphics
d
 You can only see the title page of your document
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
617.  Hackers…………..
a
  all have the same motive
b
 break into other people's computers
c
 may legally break into computers as long as they do not do any damage
d
 are people who are allergic to computers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
618.  How many different documents can you have open at any one time?
a
  No more than three
b
 Only one
c
 As many as your computers memory will hold
d
 No more than you Taskbar can display
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
619.  In order to create columnar data in Word you need to………..
a
  Tab consecutively until your cursor reaches the desired place
b
 Set tabs or use the Table menu
c
 You need to use Excel
d
 Press the space bar until cursor reaches the desired place
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
620.  You organize files by storing them in ………..
a
  archives
b
 folders
c
 indexes
d
 lists
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
621.  The first computers were programmed using……….
a
  assembly language
b
 machine language
c
 source code
d
 object code
e
 spaghetti code
Answer & Explanation
Answer : Option A
622.  The internet is a system of………..
a
  Software bundles
b
 Web page
c
 Web site
d
 Interconnected Networks
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
623.  To find a saved document in the computer's memory and bring it up on the screen to view……..
a
  reverse
b
 rerun
c
 retrieve
d
 return
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
624.  Printed information called………….exists physically and is a more permanent form of output than that presented on display device.
a
  soft copy
b
 carbon copy
c
 hard copy
d
 desk copy
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
625.  Saving is the process of :
a
  copying a document from memory to a storage medium
b
 making changes to a document's existing content
c
 changing the appearance or overall look, of a document
d
 developing a document by entering text using a keyboard
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
626.  To put information in a file on a magnetic disk, or in a computer's memory, so it can be used later :
a
  store
b
 ship
c
 shift
d
 center
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
627.  A personal computer is called………..
a
  MC
b
 SC
c
 YC
d
 PC
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
628.  The 'home page' of a web site is………
a
  the largest page
b
 the last page
c
 the first page
d
 the most colorful page
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
629.  To 'maximize' a window means to……….
a
  fill it to capacity
b
 expand it to fit the desktop
c
 put only like files inside
d
 drag it to the Recycle bin
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
630.  What type of resources is most likely to be a shared common resource in a computer network?
a
  keyboards
b
 speakers
c
 floppy disk drives
d
 printers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
631.  The 'desktop' of computer referes to………
a
  the visible screen
b
 the area around the monitor
c
 the top of the mouse pad
d
 the inside of a folder
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
632.  Which of the following peripheral devices displays information to a user?
a
  Monitor
b
 Keyboard
c
 Secondary storage device
d
 Secondary storage media
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
633.  ………..is the process of carrying out commands.
a
  Fetching
b
 Storing
c
 Decoding
d
 Executing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
634.  What characteristic of read only memory (ROM) makes it useful?
a
  ROM information can be easily updated
b
 Data in ROM is nonvolatile, that is, it remain there even without electrical power
c
 ROM provides very large amounts of inexpensive data storage
d
 ROM chips are easily swapped between different brands of computers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
635.  The function of CPU is……….
a
  to provide external storage of text
b
 to communicate with the operator
c
 to read, interpret and process the information and instruction
d
 to provide a hard copy
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
636.  The benefits of using computers is that ……………..
a
  Computers are very fast and can store huge amounts of data
b
 Computers provide accurate output even when input is incorrect
c
 Computers are designed to be inflexible
d
 All of these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
637.  What is the name of the process that is used to convert a series of instructions, a program, written in a high-level language into instructions (or a program) that can be run on a computer?
a
  Assembling
b
 Compiling
c
 Translating
d
 Uploading
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
638.  …………represents raw facts, whereas ……..is data made meaningful.
a
  Information, reporting
b
 Data, information
c
 Information, bits
d
 Records, bytes
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
639.  The part of a computer that coordinates all its function is called its………..
a
  ROM program
b
 system board
c
 arithmetic logic unit
d
 control unit
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
640.  Coded entries which are used to gain access to a computer system are called…………
a
  Entry codes
b
 Passwords
c
 Security commands
d
 Codewords
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
641.  The term used to define all input and output devices in a computer system is
a
  Monitor
b
 Software
c
 Shared resources
d
 Hardware
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
642.  Which of the following statements best describes the batch method of input?
a
  Data is processed as soon as it is input
b
 Data is input at the time it is collected
c
 Data is collected in the form of source documents, placed into groups, and then input to the computer
d
 Source documents are not used
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
643.  The ability of an OS to run more than one application at a time is called ………..
a
  multitasking
b
 object-oriented programming
c
 multi-user computing
d
 time-sharing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
644.  Powerful key that lets you exit a program when pushed………..
a
  arrow keys
b
 space bar
c
 escape key
d
 return key
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
645.  A CPU contains………..
a
  a card reader and a printing device
b
 an analytical engine and a control unit
c
 a control unit and an arithmetic logic unit
d
 an arithmetic logic unit and a card reader
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
646.  A command that takes what has been typed into the computer and can be seen on the screen and sends it to the printer for output on paper……….
a
  print
b
 return
c
 jump
d
 attention
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
647.  A computer cannot 'boot' if it does not have the…………
a
  Compiler
b
 Loader
c
 Operating system
d
 Assembler
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
648.  A symbol on the screen that represents a disk, document or programs that you can select……….
a
  keys
b
 caps
c
 icon
d
 monitor
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
649.  Bit is short for…………
a
  binary system
b
 digital byte
c
 binary digit
d
 binary unit
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
650.  An output device that lets you see what the computer is doing………
a
  a disk drive
b
 monitor-screen
c
 shift key
d
 printer
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
651.  Devices that make up a computer system that you can see or touch………..
a
  menu
b
 print
c
 software
d
 hardware
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
652.  Capital letters on a keyboard are referred to as ………
a
  caps lock key
b
 grownups
c
 big guys
d
 upper case letters
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
653.  Periodically adding, changing and deleting file records is called file………..
a
  updating
b
 upgrading
c
 restructing
d
 renewing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
654.  Date and Time are available on the desktop at :
a
  Keyboard
b
 Recycle Bin
c
 My Computer
d
 Task Bar
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
655.  A piece of hardware that is used to enter information into the computer by using keys……..
a
  keyboard
b
 monitor
c
 hard disk
d
 icon
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
656.  Microcomputer hardware consists of three basic categories of physical equipments……..
a
  keyboards, monitor, hard drive
b
 system unit, input/output, memory
c
 system unit, input/output, secondary storage
d
 system unit, primary storage, secondary storage
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
657.  Programs or a set of electronic instructions that tell a computer what to do………..
a
  Menu
b
 Monitor
c
 Hardware
d
 Software
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
658.  What menu is selected to print?
a
  File
b
 Tools
c
 Special
d
 Edit
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
659.  Letters, numbers and symbols found on a keyboards are……….
a
  Icon
b
 Screen
c
 Keys
d
 Menu
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
660.  A……….contains buttons and menus that provide quick access to commonly used commands.
a
  menu bar
b
 toolbar
c
 wind
d
 find
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
661.  ……….is a data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
a
  A process
b
 Storage
c
 Software
d
 Information
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
662.  A screen list of options in a program that tells you what is in that program………..
a
  screen
b
 icon
c
 menu
d
 backup
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
663.  A series of instruction that tells a computer what to do and how to do it called a………..
a
  program
b
 command
c
 user response
d
 processor
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
664.  A series of instruction that tells a computer what to do and how to do it called a………..
a
  operating system
b
 system software