Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

IBPS Clerk & PO Computer Awareness Questions And answers


IBPS Online

Find here IBPS Clerk & PO Computer Awareness Questions And answers practice Quiz Online free

 

1.  Which of the following products/softwares is not associated with Microsoft?
a
  Surface Tablet
b
 Windows CE
c
 Microsoft Silverlight
d
 None of these
e
 Windows Live
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
2.  Which of the following is true?
a
  Mini-computers are task-oriented
b
 None of these
c
 Plotters are not available for microcomputer systems
d
 The contents of ROM are easily changed
e
 Micro-computer are not programmed like conventional computers
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
3.  A CD-RW disk
a
  is a form of optical disk, so it can only be written once
b
 has a faster access than an internal disk
c
 can be erased and rewritten
d
 None of these
e
 holds less data than a floppy disk
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
4.  Which cannot be used to close the Word application
a
  X button in the word window
b
 File-> Close
c
 ALT+ F4
d
 None of these
e
 File-> Exit
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
5.  Primary advantage of key-to-tape data-entry systems
a
  Key verification is easily performed
b
 The tape is reusable
c
 All of the these
d
 Keying errors can be detected as they occur
e
 A large percentage of editing can be performed at the time of data entry
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
6.  A branch of computer science that deals with computers that possess reasoning, learning and thinking capabilities that resemble those of human beings is recognized as?
a
  Software engineering
b
 All of the these
c
 Hardware engineering
d
 None of these
e
 Artificial intelligence
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
7.  In Excel you can activate a cell by
a
  All of the these
b
 Pressing an arrow key
c
 Clicking the cell
d
 Pressing the Tab key
e
 All of above
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
8.  A language that refers to the way people think mathematically is called as __________
a
  Event driven programming language
b
 All of the these
c
 Functional language
d
 Cross-platform language
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
9.  This power protection device includes a battery that provides a few minutes of power.
a
  surge suppressor
b
 generator
c
 UPS
d
 None of these
e
 line conditioner
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
10.  ..... is an icon that opens a folder of icons for all the resources on the computer like hard drive and printer?
a
  My documents
b
 Accessories
c
 None of these
d
 My computer
e
 Recycle bin
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
11.  In Excel it is acceptable to let long text flow into adjacent cells on a worksheet when
a
  There is not suitable abbreviation of the text
b
 There is not time to format the Text
c
 All of the these
d
 No data will be entered in the adjacent cells
e
 Data will be entered in the adjacent cells
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
12.  In Excel which do you press to enter the current date in a cell?
a
  Ctrl + F10
b
 All of above
c
 Ctrl +;
d
 Ctrl + Shift +:
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
13.  What is used in most programs that is a part of a program and guides the user through certain steps?
a
  operating
b
 None of these
c
 Wizard
d
 Wiki
e
 Software
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
14.  In Microsoft Word system to copy something the following shortcut is used
a
  None of these
b
 All of the these
c
 CTRL+C
d
 CTRL+X
e
 CTRL+V
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
15.  Track Ball and Light pen are examples of
a
  None of these
b
 Input/output
c
 Input devices
d
 Name of Video game
e
 Output Devices
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
16.  Press the ___ button to have the window fill the entire screen.
a
  All of the these
b
 close
c
 Minimize
d
 None of these
e
 Maximize
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
17.  PROM is a _________ memory i.e. the stored information remain even if power is switched off.
a
  None of these
b
 Buffer memory
c
 Spooling
d
 Volatile memory
e
 Non-volatile
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
18.  In Excel which symbol must all formula begin with?
a
  =
b
 All of the these
c
 (
d
 +
e
 @
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
19.  To move to the beginning of a line of text, press _______key?
a
  Home
b
 Space
c
 Ctrl
d
 None of these
e
 Enter
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
20.  Which of the following is a popular programming language for developing multimedia web pages, websites, and web-based applications?
a
  Java
b
 Assembler
c
 BASIC
d
 None of these
e
 COBOL
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
21.  A computer-intensive problem runs on a _______.
a
  None of these
b
 server
c
 supercomputer
d
 mainframe
e
 super PC
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
22.  A binary numbers are represented by
a
  Digits A,B, C,…
b
 Digits 0 and 1
c
 Digits 0,1,….,8
d
 All of the these
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
23.  The Principle advantage of adding memory to a printer is to increase:
a
  None of these
b
 Print Speed
c
 resolution
d
 Number of colors in output
e
 DPI
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
24.  In Microsoft Word shortcut for copy is
a
  None of these
b
 CTRL+V
c
 CTRL+X
d
 CTRL+C
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
25.  In Excel the following is not an example of a value
a
  350
b
 57&per cent;
c
 Serial Number 50771
d
 All of the these
e
 May 10, 2001
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
26.  In Excel this function converts miles to kilometers, kilograms to pounds, and so on
a
  All of above
b
 Product
c
 Change
d
 Convert
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
27.  In Excel you can activate a cell by
a
  Pressing an arrow key
b
 All of the these
c
 All of the these
d
 Clicking the cell
e
 Pressing the Tab key
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
28.  ____________ are viruses that are triggered by the passage of time or on a certain date.
a
  None of these
b
 Boot-sector viruses
c
 Worms
d
 Macro viruses
e
 Time bombs
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
29.  In Excel the following is not a basic step in creating a worksheet
a
  Enter text and data
b
 Modify the worksheet
c
 All of the these
d
 Save the workbook
e
 Copy the worksheet
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
30.  A _______ is a computer connected to two networks.
a
  link
b
 server
c
 bridge way
d
 gateway
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
31.  Excel worksheet cells work very similarly to what common element of the windows graphical user interface
a
  Text boxes
b
 Option buttons
c
 All of the these
d
 Combo boxes
e
 List boxes
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
32.  _______ is the act of copying or downloading a program from a network and making multiple copies of it.
a
  Plagiarism
b
 None of these
c
 Software piracy
d
 Site-license piracy
e
 Network piracy
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
33.  In Excel the Paste Special command lets you copy and paste
a
  Formatting options
b
 Cell comments
c
 The resulting values of a formula instead of the actual formula
d
 All of the these
e
 Multiply the selection by a copied value
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
34.  For checking spelling one uses
a
  All of the these
b
 None of these
c
 Index disk
d
 Dictionary Disk
e
 Directory
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
35.  In Excel_____ contains one or more worksheets.
a
  Template
b
 None of these
c
 Workbook
d
 Label
e
 Active cell
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
36.  In Windows operating system move the insertion point to the beginning of the next paragraph
a
  Shortcut CTRL+DOWN ARROW
b
 All of the these
c
 Shortcut CTRL+RIGHT ARROW
d
 None of these
e
 Shortcut CTRL+LEFT ARROW
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
37.  In Microsoft Word shortcut DELETE is for
a
  Undo something
b
 Paste something
c
 None of these
d
 Delete something
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
38.  The ________ can be programmed one time by either the manufacturer or the computer user. Once programmed, it cannot be modified.
a
  PROM
b
 EPROM
c
 ROM
d
 All of the these
e
 RAM
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
39.  Cyberspace is being governed by a system of law and regulation called?
a
  Criminal Law
b
 Cyber Authority
c
 Electronic Law
d
 Cyber Law
e
 Civil Law
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
40.  Right clicking something in Excel
a
  Deletes the object
b
 All of the these
c
 Nothing the right mouse button is there for left handed people
d
 Opens a shortcut menu listing everything you can do to the object
e
 Selects the object
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
41.  In Excel to access the Go To Special feature, you can press
a
  Ctrl + O
b
 Ctrl + G
c
 All of the these
d
 Ctrl + Shift + G
e
 Ctrl + 1
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
42.  In Excel default header for a worksheet is
a
  None
b
 Your name
c
 The sheet tab name
d
 The date and time
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
43.  ASCII-8 is
a
  Both A & B are true
b
 All of the these
c
 Both A & B are false
d
 An extended version of ASCIl-7
e
 Is a 8-bit code
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
44.  Following is not the operating system
a
  WINDOWS
b
 All of the these
c
 BASIC
d
 DOS
e
 UNIX
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
45.  In Excel Tab scrolling button
a
  All of the these
b
 Allow you to view additional worksheet rows down
c
 Allow you to view additional worksheet columns to the right
d
 Allow you to view a different worksheet
e
 Allow you to view additional sheets tabs
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
46.  In Windows operating system Shortcut CTRL+Z is for
a
  None of these
b
 Paste something
c
 Undo something
d
 All of the these
e
 Delete something
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
47.  Compiling creates a (n) _____
a
  None of these
b
 program specification
c
 algorithm
d
 subroutine
e
 executable program
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
48.  Which of the following is not a language of DBMS?
a
  PLI
b
 All of the these
c
 DDL
d
 PASCAL
e
 DML
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
49.  The capacity of a communication channel is measured in ___
a
  Bandwidth
b
 Baud rate
c
 Bit capacity
d
 Data flow
e
 Store data
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
50.  In Microsoft PowerPoint you can edit an embedded organization chart object by
a
  All of the these
b
 Double clicking the organization chart object
c
 (B ) and ( C)
d
 Clicking edit object
e
 Right clicking the chart object, then clicking edit MS-Organizaiton Chart object
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
51.  What are the individual dots which make up a picture on the monitor screen called?
a
  Pixels
b
 Pixies
c
 Coloured spots
d
 None of these
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
52.  The 16 bit Microprocessor means that it has?
a
  16 Data lines
b
 16 address lines
c
 16 Buses
d
 None of these
e
 16 routes
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
53.  .....is collection of web pages and ......is the very first page that we see on opening of a web-site
a
  Web-page, Web-site
b
 Web-page, Home-page
c
 Home-page, Web-page
d
 Web-site, Home-page
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
54.  In Excel to protect a worksheet, you can choose Protection and the Protect Sheet from the ….. ……menu
a
  Tools
b
 Edit
c
 Data
d
 Format
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
55.  The software that allows users to surf the Internet is called a/an
a
  Browser
b
 Multimedia application
c
 None of these
d
 Search engine
e
 Internet Service Provider (ISP)
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
56.  Computer output which is displayed on the screen of a terminal without a permanent copy is called
a
  All of the these
b
 Soft copy
c
 None of these
d
 Hardware
e
 Hard copy
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
57.  ANSI is
a
  All of the these
b
 American National Standards Institute
c
 Both A & B are true
d
 A USA based national organization that establishes uniform standards in several fields of computers.
e
 None is true
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
58.  Retrieval of information from a computer is called:
a
  Output
b
 Input
c
 Processing
d
 Information
e
 Data
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
59.  A device operating at the physical layer is called a
a
  Repeater
b
 Router
c
 All of the these
d
 None of these
e
 Bridge
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
60.  In Excel….. is a group of cells that form a rectangle on the screen.
a
  Range address
b
 Formula
c
 Calculation
d
 Range
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
61.  Default header of a worksheet
a
  Date and time
b
 Workspace name
c
 Sheet name
d
 None of these
e
 Username
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
62.  In Microsoft Word using CTRL+SHIFT with any of the arrow keys
a
  Highlight a block of text
b
 Paste something
c
 None of these
d
 All of the these
e
 Delete something
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
63.  A sizeable geographical area with communication based on the telephone system is though as
a
  None of the above
b
 Wide area network
c
 All of the these
d
 Local area network
e
 Modulator-Demodulator
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
64.  In Excel Comments put in cells are called
a
  All of the these
b
 Smart tip
c
 Web tip
d
 Cell tip
e
 Soft tip
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
65.  A tuple is a
a
  None of these
b
 column of a table
c
 two-dimensional table
d
 row of a table
e
 key of a table
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
66.  A storage device or medium where the access time is dependent upon the location of the data is called
a
  All of the these
b
 None of these
c
 Null access
d
 Serial access
e
 Parallel access
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
67.  You can use the tab key to
a
  and
b
 Move the cursor down the screen
c
 Only
d
 Move a cursor across the screen
e
 Indent a paragraph
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
68.  In a disk system time required for a read/ write head to move to the track where the record to be read or written is stored is
a
  Response time
b
 Random time
c
 All of the these
d
 Access time
e
 Seek time
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
69.  Electronic Mail /Message System (EMMS) best suits to
a
  None of these
b
 All of the these
c
 Telegraph service
d
 Postal service
e
 Telephone service
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
70.  Which among the following is a diskette?
a
  CD
b
 Hard Disk
c
 Cartridge
d
 Toner
e
 Floppy
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
71.  A program that remains in the memory while other programs are executing
a
  All of the these
b
 Resident Program
c
 None of these
d
 Permanent Program
e
 Non-Resident Program
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
72.  In Excel you can use a function to combine text from two cells into one cell. But you can use an operator to do the same thing. Which operator is that?
a
  & (ampersan
b
 All of the these
c
 = (equal sign)
d
 (space)
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
73.  IBM stands for _________.
a
  Internal Business Machines
b
 None of these
c
 International Business Management
d
 International Business Machines
e
 Internal Business Management
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
74.  Which of the following features make UNIX Operating System popular?
a
  Multi-user
b
 Multi-tasking
c
 All
d
 Reliable
e
 Multi-Threading
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
75.  In Excel to select a column the easiest method is to
a
  All of the these
b
 Double click any cell in the column
c
 Drag from the top cell in the column to the last cell in the column
d
 Click the column label
e
 Click the column heading
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
76.  Which of the following terms is the most closely related to main memory?
a
  permanent
b
 None of the above.
c
 temporary
d
 control unit
e
 nonvolatile
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
77.  In Excel to cancel the marquee, press
a
  End
b
 Esc
c
 Ctrl + End
d
 Shift + Esc
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
78.  Cache memory is
a
  Bigger and faster than main memory
b
 Smaller but slower than main memory
c
 All of the these
d
 Bigger and slower then main storage
e
 Smaller and faster than main storage
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
79.  Zipping a file means
a
  All of these
b
 Transfer the message
c
 Compressing the message
d
 Encrypting the message
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
80.  The attributes and methods for each object are stored in.
a
  an object instance
b
 None of these
c
 an object connection
d
 an object repository
e
 an assembly structure
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
81.  Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
a
  Function
b
 Control
c
 Arrow
d
 None of these
e
 Space bar
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
82.  In Excel default header for a worksheet is
a
  The date and time
b
 Your name
c
 The sheet tab name
d
 All of the these
e
 None
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
83.  In Excel the view that puts a blue line around each page that would be printed is the
a
  All of the these
b
 Split View
c
 Print Preview
d
 Normal View
e
 Page Break Preview
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
84.  Which part is the brain&of the Computer?
a
  RAM
b
 Monitor
c
 ROM
d
 None of these
e
 CPU
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
85.  A characteristic of the ASCII code is
a
  its use of the zone codes 1010, 1011 and 1100
b
 its independence from Hollerith code
c
 All of these
d
 None of these
e
 its limitation to a maximum of 96 character configuration
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
86.  The advantages of COM are its_____and__.
a
  compact size; readability
b
 compact size; speed
c
 compact size; low cost
d
 All of the these
e
 readability; speed
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
87.  The daily processing of corrections to customer accounts best exemplifies the processing mode of
a
  None of these
b
 off-line processing
c
 real-time processing
d
 batch processing
e
 time-sharing
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
88.  A data communication facility on which data can be transmitted in two directions is referred as
a
  All of the these
b
 Simplex
c
 None of these
d
 Triplex
e
 Duplex
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
89.  ____ is the process of carrying out commands.
a
  Storing
b
 None of these
c
 Fetching
d
 Executing
e
 Decoding
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
90.  A computer connected to a Local Area Network can:
a
  Share information and/or share peripheral equipment
b
 None of these
c
 Be used to send Email
d
 Run faster
e
 Be accessed online
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
91.  Archive is
a
  Backup storage
b
 None of these
c
 Forward operation
d
 All of the these
e
 Primary storage
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
92.  In Excel you can print
a
  A range of cells by range name
b
 All of the these
c
 An entire worksheet
d
 A single worksheet
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
93.  A file which has not been alerted, compressed, or manipulated in any way by the computer is called?
a
  raw file
b
 None of these
c
 temp file
d
 permanent file
e
 distort file
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
94.  The primary purpose of software is to turn data into:
a
  information
b
 graphs
c
 programs
d
 objects
e
 Websites
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
95.  Which bus controls the sequencing of read/write operations?
a
  All of the these
b
 None of these
c
 Data bus
d
 Address bus
e
 Control bus
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
96.  Which of the following is part of the system unit?
a
  CD
b
 Floppy disks
c
 Memory
d
 Monitor
e
 Keyboard
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
97.  The vast network of computers that connects millions of people all over the world is called.
a
  internet
b
 None of these
c
 hypertext
d
 LAN
e
 web
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
98.  Diskette is a
a
  A low-cost, thin flexible magnetic disk storage device
b
 Primary storage device
c
 None of these
d
 All of the these
e
 High volume storage device
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
99.  A register in CPU used to store the address of the next instruction to be executed is known as
a
  Programmer
b
 Program library
c
 Program counter
d
 None of these
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
100.  This type of software contains rows and columns.
a
  Word processing
b
 Drawing
c
 Spreadsheet
d
 All of the these
e
 Database
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
101.  A collection of program that controls how your computer system runs and processes information is called _________.
a
  Computer
b
 Interpreter
c
 Compiler
d
 Office
e
 Operating System
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
102.  An image on a computer screen is made up of a matrix of what?
a
  Palette
b
 Pixels
c
 Byte
d
 None of these
e
 Bit
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
103.  In Excel the following is not a basic step in creating a worksheet
a
  Save workbook
b
 Modifiy the worksheet
c
 Enter text and data
d
 Copy the worksheet
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
104.  CPU is a/an .....
a
  Expansion card
b
 Memory
c
 Mother board
d
 Graphic Card
e
 Microprocessor
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
105.  A characteristic of card system is:
a
  None of these
b
 using cards as records of transactions
c
 slowness in processing data
d
 needing a larger data staff
e
 all of these
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
106.  www stands for _____
a
  World Word Web
b
 World Work Web
c
 World Wide Web
d
 World White Web
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
107.  In Windows operating system it is a very important part of Windows, clicking on it opens up what is called the start menu
a
  Sidebar
b
 None of these
c
 Start button
d
 All of the these
e
 Icons
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
108.  The errors that can be pointed out by the compiler are:
a
  Logical error
b
 Syntax error
c
 None of these
d
 Internal error
e
 Symantic error
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
109.  GUI is the acronym for:
a
  General User Interface
b
 Graphical User Interface
c
 None of these
d
 Generation User Interface
e
 Graphical User Instruction
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
110.  Following is true for Bandwidth
a
  The wider the bandwidth of a communications system the more data it can transmit in a given period of time.
b
 All of the these
c
 The narrow the bandwidth of a communications system the more data it can transmit in a given period of time.
d
 The wider the bandwidth of a communications system the less data it can transmit in a given period of time.
e
 None is true
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
111.  The first page of a Web site is called the
a
  Book mark
b
 None of these:
c
 Index
d
 Home page
e
 Java Script
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
112.  A program that generally has more user-friendly interface than a DBMS is called a ____?
a
  form
b
 back end
c
 repository
d
 front end
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
113.  Speed of line printer is limited by the speed of
a
  None of these
b
 paper movements
c
 cartridge used
d
 length of paper
e
 All of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
114.  ............ is not available on the Ruler of MS Word screen
a
  Left Indent
b
 None of these
c
 Tab stop box
d
 Centre Indent
e
 Right Indent
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
115.  Technique of using disk space to make programs believe that the system contains more random access memory (RAM) than is actually available is called
a
  Virtual memory
b
 All of the these
c
 Primary memory
d
 Secondary memory
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
116.  A relatively new technology that allows wireless connectivity:
a
  Broadband
b
 Blue band
c
 Wi- fi
d
 Bluetooth
e
 Black tooth
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
117.  In MICR, C stands for
a
  Character
b
 Colour
c
 Computer
d
 None of these
e
 Code
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
118.  Where is the disk put in a computer ?
a
  None of these
b
 into the CPU
c
 in the modem
d
 in the hard drive
e
 in the disk drive
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
119.  What is the shortcut key to Undo the last action in a document?
a
  Ctrl + Y
b
 Ctrl + U
c
 Ctrl + X
d
 None of these
e
 Ctrl + Z
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
120.  What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
a
  Comparing numbers
b
 Producing result
c
 Controlling flow of information
d
 Controlling flow of data
e
 Performing mathematical operations
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
121.  In Windows operating system the shortcut key Windows Logo+E is used for
a
  Restore the minimized windows
b
 Search for computers
c
 All of the these
d
 Open My Computer
e
 Search for a file or a folder
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
122.  In Excel you can use drag and drop to embed excel worksheet data in a word document
a
  By displaying both applications side-byside and dragging a selected range of Excel data into the word application window while pressing the Ctrl key
b
 By dragging a range of excel data to the word button on the taskbar while pressing the Ctrl key
c
 All of the these
d
 None
e
 By dragging a range of excel data to the Word button on the taskbar while pressing Shift key
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
123.  In Windows operating system shortcut CTRL+C is used for
a
  Copy
b
 None of these
c
 Cut
d
 All of the these
e
 Paste
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
124.  One nibble is equal to
a
  16 bits
b
 8 bits
c
 4 bits
d
 None of the above
e
 6 bits
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
125.  ............ is not available on the Ruler of MS Word screen
a
  Left Indent
b
 None of these
c
 Right Indent
d
 Centre Indent
e
 Tab stop box
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
126.  A competitor to the dominant Lotus 1-2-3 is
a
  Microsoft Excel
b
 Microsoft Word
c
 None of these
d
 All of the these
e
 Microsoft PowerPoint
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
127.  What is the smallest and largest font size available in Font Size tool on formatting toolbar?
a
  12 and 72
b
 None of above
c
 None of the Above
d
 8 and 72
e
 8 and 64
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
128.  In Windows operating system shortcut key Windows Logo+R
a
  Display Windows Help
b
 Open the Run dialog box
c
 Open Utility Manager
d
 Lock the keyboard
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
129.  In Windows operating system the shortcut key CTRL+H is used for
a
  Start the Find utility
b
 All of the these
c
 Open the Search bar
d
 Open the Organize Favorites dialog box
e
 Open the History bar
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
130.  The name a user assigns to a document is called a (n)
a
  program
b
 record
c
 filename
d
 data
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
131.  Which of the following statements in regard to directories is false?
a
  Directories can exist inside directories
b
 None of the above
c
 The root directory is always at the highest level
d
 Directories with files can be deleted
e
 Directories cannot be renamed
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
132.  Which of the following is not a type of key?
a
  Function keys
b
 Alphabetic Keys
c
 Numeric keys
d
 None of these
e
 Toggle keys
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
133.  In Windows operating system the shortcut key CTRL+N is used for
a
  Open the Open dialog box
b
 All of the these
c
 Start another instance of the browser with the same Web address
d
 Open the Open dialog box, the same as CTRL+L
e
 Open the Favorites bar
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
134.  The programs and data processed by the CPU are stored in _______________
a
  Mass Memory
b
 Internal Memory
c
 None of these
d
 External Memory
e
 Non-volatile memory
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
135.  CAD stands for__________.
a
  Computer algorithm for design
b
 None of these
c
 Computer aided design
d
 All of the these
e
 Computer application in design
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
136.  What type of virus use computer hosts to reproduces it?
a
  None of these
b
 Macro virus
c
 Melissa virus
d
 worm
e
 Time bomb
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
137.  Which of the following deals with data organised in rows and columns?
a
  Matrix
b
 MS Paint
c
 Word document
d
 Spreadsheet
e
 PPT
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
138.  Programs stored in ROM are called ___
a
  Hardware
b
 None of these
c
 Software
d
 all of above
e
 Firmware
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
139.  An affordable technology that uses existing telephone lines to provide high-speed connections is called ________.
a
  ALU
b
 cable modem
c
 DSL
d
 microwave
e
 ISDN
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
140.  By CD you can
a
  None of these
b
 Write
c
 Read
d
 Either Read or Write
e
 Read and Write
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
141.  Instructions and memory address are represented by ___
a
  Character code
b
 Binary code
c
 Binary word
d
 Parity bit
e
 Bite code
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
142.  In Windows operating system the shortcut key CTRL+O is used for
a
  Open the Favorites bar
b
 Start another instance of the browser with the same Web address
c
 Open the Open dialog box, the same as CTRL+L
d
 All of the these
e
 Open the Open dialog box
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
143.  Memory which forgets everything when you switch off the power is known as
a
  None
b
 Non-Corrupted
c
 Corrupted
d
 Non-Volatile
e
 Volatile
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
144.  For large network which topology is used?
a
  Bus
b
 Ring
c
 Mesh
d
 None of these
e
 Star
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
145.  When writing a document, you can use the _______ feature to find an appropriate word or an alternative word if you find yourself stuck for the right word.
a
  None of these
b
 word finder
c
 dictionary
d
 thesaurus
e
 encyclopedia
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
146.  To create slideshows, composed of text, graphics, movies and other objects, which can be displayed on-screen and navigated through by the presenter or printed out on transparencies or slides one uses
a
  Microsoft Access
b
 Microsoft PowerPoint
c
 None of these
d
 Microsoft Word
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
147.  A credit card-sized expansion board that is inserted into portable computers that connects the modem to the telephone wall jack is:
a
  Internal modem
b
 External modem
c
 Wireless modem
d
 Wired modem
e
 PC Card modem
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
148.  In Windows operating system move the insertion point to the beginning of the next word.
a
  All of the these
b
 Shortcut CTRL+DOWN ARROW
c
 Shortcut CTRL+LEFT ARROW
d
 Shortcut CTRL+RIGHT ARROW
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
149.  The first generation of computers was based upon?
a
  Conductor
b
 Valves
c
 Transistors
d
 ICs
e
 Diodes
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
150.  ___________________ is a set of rules that tell the computer what to do.
a
  Natural language
b
 Programming language
c
 Procedural language
d
 Command language
e
 Instructions
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
151.  RAM stands for?
a
  Random Access Memory
b
 Random Ambiguity Memory
c
 Random Added Memory
d
 Ready Access Memory
e
 Random Allowed Memory
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
152.  In Microsoft PowerPoint the following will not advance the slides in a slide show view
a
  Esc key
b
 The spacebar
c
 All of the these
d
 The mouse button
e
 The Enter key
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
153.  Which of the following is a high level language?
a
  All of the these
b
 Php
c
 C#
d
 Java script
e
 C
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
154.  Like a virus, it is also a self-replicating program. The difference between a virus and it is that a worm does not create copies of itself on one system: it propagates through computer networks.
a
  All of the these
b
 Cracker
c
 Worm
d
 None of these
e
 Keylogger
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
155.  ________is a high speed memory ,that can be used in between CPU and main memory
a
  Spooling
b
 CPU
c
 None of these
d
 buffer
e
 Cache
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
156.  The most common input devices are the ________ and the ________.
a
  None of these
b
 keyboard, mouse
c
 digital camera, speakers
d
 microphone, printer
e
 scanner, monitor
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
157.  What is a backup?
a
  None of these
b
 Restoring the information backup
c
 An exact copy of a system&request information
d
 All of these
e
 The ability to get a system up and running in the event of a system crash or failure
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
158.  .jpeg stands for
a
  Power point presentation
b
 Joint Photographic Experts Group
c
 None of these
d
 Multiple network graphic
e
 JPEG image file
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
159.  In Excel Text formulas
a
  Show formula error value
b
 Concatenate and manipulate text
c
 Return ASCII values of characters
d
 All of the these
e
 Replace cell references
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
160.  _______ Bar is located at top of WordPad / Notepad /MS Word window.
a
  None of these
b
 Format
c
 Tool
d
 Menu
e
 Title
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
161.  Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
a
  space bar
b
 None of these
c
 function
d
 arrow
e
 control
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
162.  Which of the following refers to a small, single-site network?
a
  LAN
b
 RAM
c
 CPU
d
 USB
e
 DSL
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
163.  The following are all computing devices , except&
a
  cellular telephones
b
 digital scanners
c
 personal digital assistants
d
 None of these
e
 notebook computers
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
164.  Which of the following is an input device which is used with interactive graphics to locate a place on the screen?
a
  Scanner
b
 Modem
c
 Magnetic Tape
d
 Mouse
e
 Bus
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
165.  What is MP3?
a
  A sound format
b
 None of these
c
 A mouse
d
 A printer
e
 A scanner
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
166.  What does a light pen contain?
a
  Pencil lead
b
 None of these
c
 Light sensitive elements
d
 Blue Ink
e
 Refillable ink
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
167.  The binary equivalent of decimal number 98 is
a
  1110100
b
 1100010
c
 None of these
d
 1111001
e
 1110001
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
168.  In Excel you can use the drag and drop method to
a
  Delete cells contents
b
 Copy cell contents
c
 All of the these
d
 All of above
e
 Add cell contents
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
169.  When you print preview a worksheet
a
  the entire worksheet is displayed
b
 All of the these
c
 the active portion of the worksheet is displayed
d
 All of the these
e
 the selected range is displayed
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
170.  In Windows operating system to paste something after cutting the following shortcut is used
a
  CTRL+C
b
 CTRL+V
c
 All of the these
d
 CTRL+X
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
171.  ________ was the precursor to internet as we know it today?
a
  ARPANET
b
 DBMS
c
 USENET
d
 None of these
e
 TELNET
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
172.  In Microsoft PowerPoint the following is not one of PowerPoint's views
a
  Presentation view
b
 All of the these
c
 Slide view
d
 Slide show view
e
 Outline view
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
173.  Microsoft Office Groove is
a
  A proprietary peer-to-peer software package aimed at businesses
b
 Diagram and flowcharting software
c
 An application that supports editing scanned documents
d
 All of the these
e
 A scanning and OCR application
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
174.  Allocation of a resources in a time dependent fashion to several program simultaneously called
a
  None of these
b
 multi user
c
 Multiprogramming
d
 time sharing
e
 multi-tasking
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
175.  Which type of resource does have greater probability to become shared resource in a computer network?
a
  Floppy Disc Drivers
b
 None of these
c
 Speakers
d
 Printers
e
 Keyboards
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
176.  A hacker contacts you my phone or email and attempts to acquire your password
a
  phishing
b
 spamming
c
 bugging
d
 spoofing
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
177.  Condensing output data to exhibit specific information is
a
  Summarising
b
 Recording
c
 Merging
d
 None of the above
e
 Calculating
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
178.  There are three types of data found in a spreadsheet
a
  numbers formulas, labels
b
 equations, data, numbers
c
 All of the these
d
 data, words, numbers
e
 words, numbers, labels
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
179.  Anonymous FTP is the
a
  None of these
b
 Non access files
c
 Protocol that requires password
d
 Internet file transfer protocol
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
180.  Which of the following is the key function of a firewall?
a
  Copying
b
 Deleting
c
 Record
d
 Moving
e
 Monitoring
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
181.  For creating a document, you use........ Command at File Menu.
a
  Open
b
 New
c
 None of these
d
 Close
e
 Save
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
182.  To see first row and first column in an excel sheet at all times even if you scroll till the end of sheet
a
  Use freeze panes feature
b
 Use freeze row and freeze column option
c
 Use headings
d
 Use switch windows feature
e
 Use workbook views feature
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
183.  APL is
a
  A real-time language primarily for scientific applications.
b
 A high level language for specifying complex algorithms.
c
 Both A & B are true
d
 All of the these
e
 Only A is true
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
184.  How many bits of information can each memory cell in a computer chip hold?
a
  8 bits
b
 0 bits
c
 1 bit
d
 None of these
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
185.  ___________ is processed by the computer into information.
a
  input
b
 data
c
 processor
d
 numbers
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
186.  Process of finding/ correcting program errors is
a
  Hacking
b
 Bugs
c
 Cracking
d
 All of the these
e
 Debugging
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
187.  What are small high speed memory units used for storing temporary results?
a
  CPUs
b
 None of these
c
 Control unit
d
 All of the these
e
 Registers
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
188.  SNOBOL is
a
  both A & B
b
 high-level language
c
 All of the these
d
 None of these
e
 string oriented symbolic language
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
189.  In Microsoft PowerPoint the best place to find animated images for your presentation
a
  All of the these
b
 All of the these
c
 Word clipart
d
 PowerPoint tools and ins
e
 Microsoft online
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
190.  _______________ is a point and draw device.
a
  CD- ROM
b
 Printer
c
 Mouse
d
 Keyboard
e
 Scanner
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
191.  In Windows operating system these are small pictures that represent files, folders, programs, and other items. Each one is used to make the computer do something.
a
  Icons
b
 Sidebar
c
 None of these
d
 All of the these
e
 Taskbar
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
192.  In Windows operating system to move backward through the options
a
  CTRL+TAB
b
 None of these
c
 All of the these
d
 CTRL+SHIFT+TAB
e
 SHIFT+TAB
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
193.  BSNL Reliance, Shaw cable, AOL, Tata Indicom all can be kept in which one of the following groups?
a
  ISDN
b
 IRC
c
 ICONS
d
 None of these
e
 ISP
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
194.  In Excel to copy cell contents using drag and drop press the
a
  Esc key
b
 Ctrl key
c
 End key
d
 Shift key
e
 All of the these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
195.  Constant is a value written into a program instruction
a
  All of the these
b
 that does not change during the execution of the program
c
 that can vary during the execution of the program
d
 none of these
e
 that can change during the execution of the program
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
196.  Timing and Control unit is a part of a(n) ....
a
  Memory
b
 Processor
c
 BIOS
d
 Arithmetic Logic Unit
e
 CMOS
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
197.  Which one of the following is not a DOS prompt ?
a
  None of these.
b
 B & gt
c
 C & gt
d
 A & gt
e
 ENTER
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
198.  What does Ctrl + B shortcut accomplish in MsWord?
a
  It adds a line break to the document
b
 All of the these
c
 It converts selected text into the next larger size of the same font
d
 It applies Italic formatting t the selected text.
e
 It makes the selected text bold
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
199.  In Microsoft PowerPoint you can show the shortcut menu during the slide show by
a
  Right clicking the current slide
b
 Clicking an icon on the current slide
c
 All of the these
d
 Clicking the shortcut button on the formatting toolbar
e
 (B ) and ( A)
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
200.  BIOS is an abbreviation for
a
  None of these
b
 All of the these
c
 Binary digit
d
 Binary Input/Binary Output
e
 Binary synchronous
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

0 comments:

Post a Comment