## Tuesday, 21 March 2017

1 . Directions (1-5) : Study the pie-chart and line graph to answer the following question.

The pie-chart shows the percentage sales of onion in different months

Total Sale of Onion = 500 tonnes
The line graph shows the price of onion in different months in different cities

$Q.$ In which month is the average price of onion per kg the minimum?

 A.   March B.   August C.   July D.   April
2 . In which city is the average price of onion per kg the maximum during the given six months?

3 . If the quantity of onion sold is the same for all the cities, then what is the difference between the total income from the sale of onion in June and that in July?

 A.   24 B.   12 C.   0 D.   36
4 . If 35% of the total sale of onion in March is from Faridabad, then what is its total income?

 A.   1600000 B.   1700000 C.   1500000 D.   1400000
5 . The price of onion in Gurgaon in April is what percent of the price of onion in Noida in May?

 A.   700% B.   600% C.   500% D.   400%
6 . Directions (6-10) :Study the tables carefully to answer the questions that follow:

$Q.$ What is the respective ratio of the number of candidates failing in the exam from City D to those failing in the exam from City A ?

 A.   289 : 42 B.   42 : 289 C.   227 : 50 D.   50 : 227
7 . The number of candidates appearing for the exam from City C is what percent of the total number of candidates appear for the exam from City B ? (round off to the nearest integer)

 A.   27 B.   34 C.   42 D.   21
8 . Number of candidates passing in the exam from City F is what percent of the total number of candidates appearing from cities together ? (rounded off to two digits after the decimal

 A.   12.93 B.   14.46 C.   10.84 D.   11.37
9 . Which city has the highest number of failed students in the entrance exam ?

 A.   F B.   C C.   B D.   D
10 . What is the number of passed candidates in the exam from city E ?

 A.   13,000 B.   1,11,000 C.   1,13,000 D.   None of these

1 .
 Answer : Option A Explanation : Avg price of onion in March = $1over 4$ x (16 + 24 + 32 + 40) = Rs.28 per kgAvg price of onion in April = $1over 4$ x (16 + 32 + 48 + 36) = Rs.33 per kgAvg price of onion in May = $1over 4$ x (8 + 24 + 40 + 56) = Rs.32 per kgAvg price of onion in June = = $1over 4$ x (8 + 16 + 48 + 56) = Rs.32 per kgAVg price of onion in July = $1over 4$ x (24 + 32 + 48 + 56) = Rs.40 per kgAvg price of onion in Aug = $1over 4$ x (32 + 40 + 48 + 56) = Rs.44 per kg
2 .
 Answer : Option A Explanation : Average price of onion in Gurgaon = $1\over6$ x (40 + 56 + 56 + 48 + 48 + 56 + 40) = 49.33/kgAverage price of onion in Faridabad = $1\over6$ x (32 + 16 + 24 + 16 + 24 + 56) = 28/kgAverage price of onion in Noida = $1\over6$ x (16 + 32 + 8 + 56 + 48 + 48) = 34.66/kgAverage rate of onion in Ghaziabad = $1\over6$ x (24 + 48 + 40 + 8 + 32 + 32) = 30.66/kgThus the maximum average price is in Gurgaon.
3 .
 Answer : Option C Explanation : Total sale of onion in June = 500 x $15\over 100$ = 75 tonnesTotal sale of onion in July = 500 x $12\over 100$ = 60 tonnesTotal income in a month = (average rate that month in all cities × total quantity)Total income in June = 32 × 75 × 1000 = 2400000Total income in July = 40 × 60 × 1000 = 2400000Reqd difference = 2400000 – 2400000 = 0
4 .
 Answer : Option D Explanation : Total sales in March = $500$ x $25\over 100$ = 125 tonnesTotal sale in Faridabad in March = 125 x $35\over 100$ = 43075 tonnesIts total cost = 43.75 x 1000 x 32 = Rs. 1400000
5 .
 Answer : Option A Explanation : Price of onion in April in Gurgaon = 56 per kgPrice of onion in Noida in May = 8 per kgReqd % = $56 \times 100\over 8$ = 700%
6 .
 Answer : Option C Explanation : Req Ratio = $3\over 4$ x 2.27 : $3\over 10$ x 1.25= 1.7025 : 0.375 = 227 : 50
7 .
 Answer : Option B Explanation : Required percentage = $1.08\over3.14$ x 100 = 34
8 .
 Answer : Option A Explanation : Total number of candidates appearing from all the cities together = (1.25 + 3.14 + 1.08 + 2.27 + 1.85 + 2.73) lakh = 12.32 lakhNumber of candidates passing from city F = $7\over 12$ x 2.73 = 1.5925 lakhReq percentage = $1.5925\over 12.32$ x 100 = 12.93
9 .
 Answer : Option D Explanation : City A $\Rightarrow$ $3\over 10$ x 1.25 = 0.375 lakhCity B $\Rightarrow$ $3\over 8$ x 3.14 = 1.775 lakhCity C $\Rightarrow$ $5\over 9$ x 1.08 = 0.6 lakhCity D $\Rightarrow$ $3\over 4$ x 2.27 = 1.7025 lakhCity E $\Rightarrow$ $2\over 5$ x 1.85 = 0.74 lakhCity F $\Rightarrow$ $5\over 12$ x 2.73 = 0.455 lakh
10 .
 Answer : Option D Explanation : Number of passed students from city E= $3\over 5$ x 1.85 lakh = 111000