## Tuesday, 21 March 2017

1 . Direction (1-5):Study the following graph carefully and answer the questions given below it: $Q.$ If the income of Company A had increased by 10% in year 2007 from year 2006 and profit earned in 2006 was 20%. What was its expenditure in 2006? (The value upto two decimal places in crores)

 A.   36.36 B.   32.32 C.   30.30 D.   None of these
2 . Which of the following Companies had the highest percentage of profit/loss in 2007?

 A.   B B.   C C.   F D.   A
3 . Approximately what is the percentage of profit/loss that Companies C and D had together ?

 A.   10% profit B.   12% profit C.   10% loss D.   There was no loss or profit
4 . If the expenditure of Company G in 2007 was 20% more than its expenditure in the year 2006 and the Company has earned a profit of 10% in 2006. What was the income of company in 2006 in crores ?

 A.   37.5 B.   41.25 C.   34.09 D.   None of these
5 . What is the approximate percentage of profit earned all the Companies together in 2007 ?

 A.   11 B.   11.5 C.   10.5 D.   12
6 . Direction (6-10):Study the following graph carefully and answer the questions given below: Number of employees (in thousand) working in three different companies over six different years $Q.$ The total number of employees in Company A over the years together was approximately what percent of the total number of employees in Company C in the year 2007 and 2008 together?

 A.   210% B.   225% C.   45% D.   233%
7 . What was the percentage decrease in the number of employees in Company B in the year 2008 in comparison to the previous year?

 A.   22% B.   10.5% C.   12.5% D.   25%
8 . What was the ratio of the number of employees in Company B in the year 2005 to the number of the employees in Company C in the year 2007?

 A.   5:4 B.   2:5 C.   4:5 D.   2:7
9 . If 30 percent of the total number of employees in the year 2006 in all the companies together were females, what was the total number of male employees that year in all the companies together?

 A.   4900 B.   59000 C.   48000 D.   49000
10 . What is the ratio of the total employees in all three companies in 2007 to that in 2009?

 A.   9 : 8 B.   7 : 6 C.   5 : 4 D.   None of these

1 .
 Answer : Option D Explanation : Income of Company A in 2006 = $100\over 110$ x 37.5 crores= 34.09 croresLet the expenditure in 2006 be $X$ crores20 = $34.09 - x\over x$ x 100 or, 0.2 x = 34.09 - x or, 1.2 x = 34.09 or, x = $34.09 \over 1.2$ = Rs. 28.41 crores
2 .
 Answer : Option D Explanation : Profit/loss percentage of companies comapny B:$42.5 - 32.5\over 32.5$ x 100 = 30.77 % (profit)Company C :$35 - 45\over 45$ x 100 = 22.2 % (loss)Company F :$32.5 - 25\over 25$ x 100 = 30 % (profit)Company A :$37.5 - 27.5\over 27.5$ x 100 = 36.36 % (profit)
3 .
 Answer : Option D Explanation : Total expenditure of Companies C and D together= 45 + 40= 85 croresTotal income of Companies C and D= 35 + 50= 85 crore
4 .
 Answer : Option D Explanation : Expenditure of Company G in 2006= $45 \times 100\over 120$ = $75 \over 2$= 37.5 crores10 = $Income - 37.5 \over 37.5$ x 100
5 .
 Answer : Option C Explanation : Income = 41.25 crores75. (3) Total income=37.5 + 42.5 + 35 + 50 + 40 + 32.5 + 50= 287.5 croresTotal expenditure= 27.5 + 32.5 + 45 + 40 + 45 + 25 + 45= 260 croresProfit % = $287.5 - 260 \over 260$ x 100 = 10.57
6 .
 Answer : Option D Explanation : Total number of employees in Company A over all the years together= (15 + 30 + 45 + 25 + 50 + 45) × 1000= 210000Total number of employees in Company C in the year 2007 and 2008= (50 + 40) × 1000 = 90000Required % = $210000 \times 100 \over 90000$ = 233.3 % $\cong$ 233%
7 .
 Answer : Option C Explanation : Number of employees in Company B in the year 2008= 35000 Number of employees in Company B in the year 2007 = 40000% decrease = $40 - 35 \over 40$ x $1000 \over 1000$ = 12.5 %
8 .
 Answer : Option B Explanation : Number of employees in Company B in the year 2005 = 20000 Number of employees in Company C in the year 2007 = 50000Reqd ratio= 20000 : 50000 = 2 : 5
9 .
 Answer : Option D Explanation : Total number of employees in 2006 in all the companies together = (30 + 15 + 25) × 1000= 70000Number of female employees= 70000 x $30 \over 100$ = 21000 Number of male employees= (70000 - 21000) = 49000
10 .
 Answer : Option A Explanation : Total number of employees in Company A, B and C in 2007= (45 + 40 + 50) × 1000= 135000Total number of employees in Company A, B and C in 2009= (50 + 40 + 30) × 1000= 120000Reqd ratio = 135000 : 120000= 9 : 8