 ## Saturday, 25 March 2017

1 . What is the probability of getting a sum ‘9’ from two throws of a dice?

 A.   $1\over 6$ B.   $1\over 8$ C.   $1\over 9$ D.   $1\over 12$
2 . Two dice are tossed. Probability that total score is in prime number is

 A.   $1\over 6$ B.   $5\over 12$ C.   $1\over 2$ D.   $7\over 9$
3 . X alone can do a piece of work in 8 days and Y alone in 10 days. X and Y undertook to do it for 4800. With the help of Z they do it in 4 days. How much is to be paid to Y?

 A.   1200 B.   480 C.   580 D.   1920
4 . Sunil can do a piece of work in 14 days. Raj is 40% more efficient than Sunil. The number of days taken by Raj to do the same piece of work is

 A.   12 days B.   10 days C.   8 days D.   9 days
5 . A sum of money at simple interest amounts to 945 in 4 years and to 964 in 5 years. The sum is

 A.   687 B.   869 C.   589 D.   574
6 . Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 24 seconds and 15 seconds respectively and they cross each other in 21 seconds. Ratio of their speed is

 A.   2:1 B.   1:2 C.   1:3 D.   2:3
7 . Raj went to a shop and bought things worth 24, out of which 28 paise went on sale tax on taxable purchases. If the tax rate was 4%, then what is the cost of tax free item?

 A.   17.28 B.   15.72 C.   16.72 D.   17
8 . What is the sum of two consecutive odd numbers, the difference of whose squares is 64?

 A.   33 B.   18 C.   24 D.   32
9 . The speed of a boat in still water is 15 kmph and rate of current is 3 kmph, then distance travelled downstream in 20 minutes is

 A.   6 km B.   5.8 km C.   4 km D.   7 km
10 . Ramesh starts a business with 8000 and after 18 months, Suresh joins Ramesh as his partner. After 6 years the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is Suresh’s contribution in the capital?

 A.   8000 B.   16000 C.   24000 D.   32000

1 .
 Answer : Option D Explanation :
2 .
 Answer : Option D Explanation : n(S) = 6 × 6 = 36E = {(1, 1), (1, 2), (1, 4), (1, 6), (2, 1), (2, 3), (2, 5), (3, 2), (3, 4), (4, 1), (4, 3), (5, 2), (5, 6), (6, 1), (6, 5)}n(E) = 15P(E) = $n(E)\over n(S)$ = $15\over 36$ = $5\over 12$
3 .
 Answer : Option D Explanation :
4 .
 Answer : Option B Explanation : Ratio of time taken by Sunil and Raj = 140 : 100= 7 : 5Let Raj take x days to do the work.7 : 5 : : 14 : xSolving this x = 10 ie 10 days.
5 .
 Answer : Option B Explanation : SI for 1 year = 964 – 945 = 19SI for 4 year = 19 × 4 = 76Amount = 945 – 76 = 869
6 .
 Answer : Option A Explanation :
7 .
 Answer : Option B Explanation :
8 .
 Answer : Option D Explanation : Let the numbers be x and x + 2.$(x + 2)^ 2$ – $x^ 2$ = 644x + 4 = 64x = 15Numbers are 15 and 17.Sum = 15 + 17 = 32
9 .
 Answer : Option A Explanation :
10 .
 Answer : Option B Explanation :