would have been

(a) 3% (b) 5% (c) 6% (d) 16%

Solution: (c ) Let the cost price of article =.

Then 120% of x=300

= 300 Therefore x= =. 250

Now SP = 235

Then ,loss percentage = × 100 =6%

2. Meena purchased two fans each at Rs.1200. She sold one fan at the loss of 5% and other at the

gain of 10% . Find total gain or loss percent.

(a) 1.2% loss (b) 1.2% profit (c) 2.5% profit (d) 2.5% loss

Solution (c ).

Total CP= 2 x 1200= Rs. 2400

SP at 5% loss = × 1200 = . 1140

SP at 10% gain = × 1200 = . 1320

Total SP = 1140 + 1320 = Rs. 2460

Therefore Gain = 2460 - 2400 = Rs.60

Therefore Gain % = × 100% = 2.5%

3. The difference between the CP and SP of an article is Rs.240. If the profit is 20%,the selling price is

(a) Rs.1440 (b) Rs.1400 (c) Rs.1240 (d) Rs.1200

Solution (a )

Given Gain % = 20

Difference between SP and CP = 240

Now ,gain % = × 100 20 = × 100

CP = 240 × 5

CP = 1200

Therefore SP = 1200 + 240 =1440

4. If the difference between the selling prices of an article at profit of 6% and 4% is Rs.3 ,then the cost

price of the article should be

(a) Rs.100 (b) Rs.150 (c) Rs.175 (d) Rs.200

Solution ( b).

Let CP = x

According to the question, =3 =3

Therefore x = . 150

Direct Approach

According to the question, (5% - 4% ) =3 = 2% =3

= (2 x 50)% =3 x 50

Therefore 100% = Rs.150

5. A person sold his watch for Rs.75 and got a percentage profit equal to the cost price . The cost

price of the watch is

(a) Rs.40 (b) Rs.45 (c) Rs.50 (d) Rs.55

Solution (c ).

Let CP of the watch be Rs. x. Then ,According to the question.

= ( 75 – x) × 100 =

= + 100 − 7500 = 0

+ 150 − 50 − 7500 = 0

= x + 150) – 50 + 150) = 0)

= + 150) − 50)=0 = x = Rs.50

Also Read :

**Current Affairs Android App**

**IBPS RRB 2015 Notification**

**RBI Assistant recruitment 2015**

## No comments:

## Post a comment